Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

IR foto

Produkter
(logga in för att koppla)

Marcus Häggström

Aktiv medlem
Tänkte testa en rulle S/V infrarött. Har hört att bländare och exponeringstid måste användas annorlunda än vid vanlig fotografering. Nån som vet?

Marcus
 
Jupp, du har säkert extra skalor på dina objektiv om du tittar noga. T ex så kan Du använd autofokus för att ställa in fokusen på objektet och sedan justerar du det manuellt.

Om möjligt så bör du kunna läsa dig till det i dina manualer till objektiven.
 
Hej!

Som du säkert vet är IR-film inte DX-kodad vilket innebär att du själv måste bestämma ISOt. Jag har ställt in kameran på ISO 320 och 400 dom gångerna jag fotat med Kodak HIE.

Angående bländare och slutartider så är det ingenting du direkt behöver tänka på. Det kan däremot hända att motiven reflekterar mer IR än vanligt ljus. Men sådant är svårt att veta första gången man provar. Prova dig fram och räkna inte med att allt går felfritt första gången...

Om du inte känner för att fokusera om efter IR-punkten på ditt objektiv är det bara att välja högre bländartal. För mig har bl. 8-22 givit bra resultat.

Lycka till!

/Robert

P.S Värt att veta är att dom flesta nyare Canonmodellerna inte går att använda för IR-fotografering.

P.S2 Istället för IR-filter går det bra med ett vanligt rödfilter. Även orangefilter fungerar men ger inte riktigt lika stark effekt. För bilder där himmeln ska vara totalt svart och IR-återgivningen som starkast gäller det bara att se till att man har solen i ryggen...
 
?

Tack för svaren. Några extra skalor på objektivet finns då inte. Har en F80 och i instruktionsboken finns inte ett ord om IR-foto. Har även en äldre Nikon F501.
 
werand skrev:
varför funkar inte canonkameror för IR???? har en EOS 50E...

har minolta och den fungerar inte heller med ir-film. det är för att de små röda lamporna för information av fokuseringspunkt i sökaren slöjar filmen. skulle kunna tro att samma sak gäller andra kameror
 
det är för att de små röda lamporna för information av fokuseringspunkt i sökaren slöjar filmen.

Nej, det är det inte...Hur skulle dom kunna slöja filmen?

Det är givaren som mäter hur många bilder man har tagit som slöjar filmen. Den använder sig nämligen av just ir ljus. Den sitter oftast (om inte alltid) straxt ovanför och straxt till höger om själva slutaren (bakifrån sett, när du har luckan öppen).
 
Det finns en hel del Canon kameror som fungerar med IR där dom har mekanisk räknare (hjul eller liknande) eller är skyddade för att just kunna använda IR.

Dom jag vet fungerar är EOS 600 och EOS 1V men nästan alla andra nyare kameror använder metoden som nämnts av Walle som gör slöjor över bilden. Det finns en sida som går igenom alla Canon modellerna och pekar ut dom som fungerar och dom som inte fungerar. Hittar jag den så postar jag den här.
 
michajlof skrev:


har minolta och den fungerar inte heller med ir-film. det är för att de små röda lamporna för information av fokuseringspunkt i sökaren slöjar filmen. skulle kunna tro att samma sak gäller andra kameror

Jag har just lagt upp IR-bilder här som är fotograferade med en Minolta. Inga problem alls..
 
Werand, det är många som kör IR med dessa problemkameror utan andra problem än att filmkanten där matningshålen sitter blir slöjad. Prova en rulle och se hur det funkar i din kamera är mitt tips.
 
150 kr med råkopior på Crimson i sthlm. Det finns många som inte framkallar IRfilm överhuvudtaget B l a Odenlabb..
 
........

120 kr är ju OK. Behöver man något IR-filter om man har IR-film eller är det bara att skjuta?
 
Du lär behöva använda filter för att få någon effekt eftersom filmen söker infraröda strålar. Rött eller orange kan nog vara att rekommendera till s/v.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.