** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Inredning av Mörkrum

Produkter
(logga in för att koppla)

Magnus_C_N

Aktiv medlem
Hej igen :)

Jag och några vänner har börjat och diskutera att bygga ett fotolabb själva.
Vi har tittat på photax kompletta paket och vi kommer ev. slå till på det.
och köpa en bra scanner för både vanlig film och mellan format.

kan ni rekomendera någån bra scanner ?
jag har läst att film/negativ scanners ska vara bäst, men fins det någon som klarar både vanlig film och MF ?

vi tänker framkalla vanlig film och mellan formats film.

photax paketet innehåller bla en.
Meopta Opemus 6 std

Det jag/vi undrar över är:
duger förtorings apparaten ? jag menar kan vi 'upgadera' maskinen till och ta fler MF negativ än 6x6. eller ska vi lägge pengar på en bättre?

Hur stort bör rummet vara ?

jag antar att ventilation är viktigt, men hur stark bör den vara ? räcker en billig hushålls fläkt ?

Kemikalier.
Jag antar att man fortfarande lämnar in använd kem. på speciella inlämnings ställen.
Men kan jag/vi använda kemin flera gånger heller är den förfarad efter en framkallning?

Något speciellt jag bör tänka på gällandes möblemang ?

Vi har inte riktigt bestämnt hur dyrt det får bli, men iaf. så billigt och bra som möjligt är det enda vi är överens om än så länge. :)

Föresten en sak jag undrar över:
Varför kallas 'vanlig' film 135mm och mellan format 120mm? jag menar tittar man på längden enbart låter 135mm klart större :)

Stort tack på förhand.

Magnus Nygren
 
Min första tanke är att ni skulle kika lite på begagnatmarknaden innan ni köper sakerna nya. Idag finna en uppsjö av otroligt fina grejor som folk i princip nästan skänker bort.

När jag byggde mitt mörkrum så började jag med en apparat för småbild, men det dröjde inte länge förrän jag ville ha en apparat för mellanformat och gärna med färghuvud också. Så mitt tips är att skaffa en riktigt bra apparat som tar även de större formaten (upp till 9x12 till och med) och som även har färghuvud.

När det gäller storleken på mörkrummet så är väl ju större desto bättre, men även ett litet mörkrum kan göras väl fungerande om det är välplanerat. Mitt eget mörkrum är inte större än ca tio kvadrat, men det fungerar ypperligt tack vare en minutiös planering och ett väl utvecklat sinne för ordning.
Är man många som skall vara där samtidigt så blir dock det i minsta laget, men nu är jag ju ensam om mitt utrymme tack och lov :)

Ventilation är viktigt oavsett storlek på utrymmet. Se till att montera in en ordentlig fläkt som kan tömma rummet på dålig luft snabbt. Friskluftsventiler får inte heller glömmas bort. I mitt mörkrum har jag monterat in en kraftig badrumsfläkt som tömmer rummet på dålig luft inom några minuter. ett friskluftsintag sitter diagonalt i andra änden av rummet.

Jag behöver sällan köra fläkten mer än två ggr i timmen och då endast runt fem till tio minuter åt gången under ett pass med "normal" kemihantering. Vid selentoning eller andra kemikalier som luktar mer så kör jag den oftare, allt efter behov.

Planering av ett mörkrum gör man oftast utefter en "våtdel" och en "torrdel". Dessa delar skall vara väl åtskilja (lämpligt på motsatta väggar) för att undvika blundrar som att man skvätter på torra kopior och liknande.

I mitt mörkrum har jag byggt upp efter "stationer": En torrdel-kopiering och negativhantering, en våtdel-diskbänk med tillhörande yta för kopieringsbaljor och en torkdel - fiber & RC-tork. Dessa delar är så placerad gentemot varandra att minimalt spring uppstår dem emellan (iofs är det ju inte stort hos mig, men du förstår principen hoppas jag:)

Kemihanteringen behöver inte bli en komplicerad historia den heller. Om man väljer att kassera kemin efter varje gång så blir det givetvis en massa rännande på soptippen (eller vid hos er avsedd uppsamlingsplats, kolla med er hemkommun för anvisning), men den flesta kemi kan man använda fler ggr, det brukar stå i instruktionerna på respektive flaska hur pass mkt det går att återanvända innan den har blivit helt förstörd.

När det gäller skanner så är det enbart flatbäddarna som kan skanna mellan & storformatsnegativen (vad jag vet iaf). Dock så finns det idag en hel del intressanta alternativ som ger en förträfflig kvalité på skanningen. Epson har en populär modell men jag minns inte riktigt vad den heter just nu, men sök i forumet så hittar du nog de då jag har noterat flera trådar om ämnet. Själv har jag en canoscan som jag är mkt nöjd med.

Angående din sista undring så kan jag tyvärr inte svara på den saken. Jag har inte ens reflekterat över den, men det finns säkert en logisk anledning till varför det heter som det heter :)

Lycka till med mörkrumsbygget, jag hoppas ni blir nöjda och kan tillbringa mkt kvalitetstid i det. Mörkrum är otroligt skoj!

Mvh
Catherine
 
Du behöver ingen förstoringsapparat för att framkalla film. Det räcker med en mörk garderob för att lada i filmen i framkallnimngsdosan, sedan gör du resten i i tvättstugan, köket eller liknande. Ska du enbart scanna filmen och göra bilderna i datorn behövs ingen förstoringsapparat eller lab eller mörkrum, bara ett totalmörkt utrymme där du kan ladda filmen i den ljustäta dosan.
 
Vansinnigt att köpa nytt! Har själv gott om grejer, jobbar fortfarande nu och då i labbet.

Har likafullt en så gott som komplett småbildsutrustning till övers. Jag har gjort några halvhjärtade försök att sälja den. Men sällsynt att någon är intresserad av sådant idag. Trist - för det är något av hantverksglädje man missar när man skippar mörkrumsarbetet.
 
Magnus_C_N skrev:
[...]

Föresten en sak jag undrar över:
Varför kallas 'vanlig' film 135mm och mellan format 120mm? jag menar tittar man på längden enbart låter 135mm klart större :)

Stort tack på förhand.

Magnus Nygren
Ingen av dem kallas "135mm" eller "120mm-film", bara "135-film" eller "120-film". Däremot förekommer "35mm-film" ofta, en slags avrundning av de 36mm som ett vanligt småbildsruta är.

Numreringen 120/135/220/etc kommer från Kodaks interna numrering av filmstorlekar.
 
1 köp inget nytt.
Framkallningsdosa hittar ni beg. eller köper en ny. Ståldosorna är bättre men lite krångligare att LÄRA sig att ladda men håller så länge man undviker fysiskt våld.

Termometer.

Klocka med sekundvisare.

Några litermått. Stål är enkla att efterjustera temperaturen med händer/kallt vatten.
flaskor till att spara kemi.
ett mäglas för att blanda.

För att framkalla så räcker en mörk garderob för laddning och en någorlunda dammfri miljö för att hänga framkallad film i, badrummet tex.

Mörkrum:
Här krävs det betydligt mer prylar.

10 m2 är nog minimum om man skall vara mer än en person.

Förstoringsapparat.
Det finns kanonbra apparater för billiga penningar och fullt dugliga apparater för en spottstyver. Digitalt tidur, biligast om det följer med. Akriskop.

Maskram om man vill kopiera på "samma plats" varje gg.

Bra mörkrumsbelysning, lysrören är kanon.

Bra klocka som syns.

tråg till vätskor
Skölj
plats för att lägga blöta kopior.

Chatrine har helt rätt i att det viktigaste är att skilja på vått & torrt.

Monteringspress är lite överkurs men underbart med FB-papper.

Fläkt, tja, öppna dörren en stund då & då.
 
Mitt mörkrum huserade tillfälligt i mitt gamla badrum, på en yta av ca 3 kvm. Några tillkapade skivor över badkaret utgjorde arbetsytan. Våt och torr sida fanns på varsin ände av badkaret... :)

Trångt som saligheten var det men det fungerade. Nu har jag flyttat och funderar på någon mer permanent lösning.

För övrigt har jag lagt ned cirka 1000 på ett komplett mörkrumskit för både 35mm och 6x6. Dock bara s/v.

Vad jag vill få sagt är att även om ny utrustning och stort rum vore bra så kommer man långt med små medel och lite fantasi.

mvh


Jacob
 
Catherine ger många kloka råd ovan! Tycker också att ni ska kolla lite på begagnatmarknaden, det är det väl värt. Köper man begagnat så får man ju för en viss summa pengar en utrustning som ligger en eller flera klasser högre än vad man kan få nya grejer för. Det förutsätter dock att man kan lite om detta. Det finns naturligtvis massor av begagnat som är skräp, och som inte är värt tiden att ställa i ordning och försöka att arbeta med! Även när det gäller bra grejor så behöver man ju kunna bedöma dess skick. Men låt inte detta avskräcka er, ni kan ju få hjälp här med vad ni ska köpa och inte ...

Meopta Opemus 6 är en "uråldrig" amatörapparat, som var den jag själv började med. Det är en enkel öststatsapparat, men är inte rent skräp. Så länge man är nybörjare... Själv ersatte jag den efter ett tag med en Durst 18x24 mm till 6x6 cm-apparat, en modernare konstruktion. Lite längre fram skaffade jag också en 9x12-apparat, som också Catherine nämner ovan. En sådan är dock vanligen opraktisk att jobba med ifall man huvudsakligen kör med mindre format. I mitt fall kom jag aldrig att använda den överhuvudtaget, det blev ganska snart uteslutande småbild för min del (liksom också för de flesta andra). Vilket medförde att jag började spara till, och så småningom köpte en Leitz Focomat.

Jo det finns film/negativ scanners som tar även mellanformat, men dessa kostar tyvärr en rejäl slant. En flatbäddsscanner blir mycket billigare, och kan ju i princip användas för många olika format. Resultatet brukar dock bli tämligen dåligt för småbild, så de flesta brukar göra kompromissen att köpa en filmscanner för småbild men välja en flatbäddsscanner för mellanformat. Det går att efter en del letande att hitta en dylik som inte är helt kass för filmscanning.

Opemus 6:an går inte att uppgradera till större format som t.ex. 6x7. Skulle inte finnas någon marknad för det, eftersom detta är en amatörapparat. De som kör med 6x7 är ju proffs eller krävande amatörer, och de skulle aldrig nöja sig med en Opemus. Men det är väl likadant med 6x6, säjer ni? Så är visserligen fallet nu, men tidigare fanns det väldigt mycket billigare 6x6-kameror som användes av amatörer. När jag var ung var bälg- och lådkameror för detta format mycket vanligare i hemmen än småbildskameror.

Att gå ända upp till en 9x12 förstoringsapparat skulle jag dock inte rekommendera, en sådan blir ganska opraktisk att jobba med om man huvudsakligen kör med småbild. Skulle någon av er komma att jobba med storformat senare, så är det bättre att i så fall komplettera med en större apparat då.

Min rekommendation är att ni väljer en förstoringsapparat som klarar från småbild och upp till 6x7 cm. Då kommer ni att täcka in alla rimliga behov, och undviker att alltför snart behöva köpa en ny. En sådan av bra kvalitet ligger dock i en helt annan prisklass än en Opemus, men här kommer ju begagnatmarknaden in (så att ni inte behöver pröjsa 25 papp ...).

Jag känner till ett par mörkrumsutrustningar av bra kvalitet som var till salu här tidigare. Om ni vill kan jag ju kolla om de finns kvar, priser etc. Kontakta mig i så fall.


Angående din sista undring så kan jag svara på den saken ... men nu är jag tvungen att skena iväg, så jag får återkomma senare om detta.


Edit: Medan jag skrev så kom det ytterligare ett antal svar. Bara bra givetvis, men det kan ju finnas en del i mitt inlägg som dubblerar vad någon annan redan har skrivit.
 
Senast ändrad:
Kul att du inreder mörkrum. Själv ska jag göra det när jag får tid och det undrar jag när det inträffar.

Det finns otroligt mycket begagnat så sök på blocket. Köpte själv en filmladdare med 20meter T-max 100 i för 100kr på blocket.

Vill du scanna Mellanformat så är det flatbedd som gäller om du inte har begränsad plånbok. Själv har jag en Epson 4990 och den scannar riktigt bra upp till 2400dpi. Har i alla fall scannat allt från glasnegativ till 110 neg på den scannern. Titta gärna på Epson V700 som är efterföljaren som ska vara något skarpare.

Lycka till.....
 
So, here we go!

Ditt fråga markerade med en sånt #
Mitt svar med två sånt ## (fyrkant heter de tror jag) :)

# kan ni rekomendera någån bra scanner ?
jag har läst att film/negativ scanners ska vara bäst, men fins det någon som klarar både vanlig film och MF ?

## varför ska ni har scanner för negativ om ni ska ha ett mörkrum?

# vi tänker framkalla vanlig film och mellan formats film.
photax paketet innehåller bla en.
Meopta Opemus 6 std

## Tradera är en bra sällen att leta blocket duger med där kan man alltid deala lite! :).

# Det jag/vi undrar över är:
duger förtorings apparaten ? jag menar kan vi 'upgadera' maskinen till och ta fler MF negativ än 6x6. eller ska vi lägge pengar på en bättre?

## jag tror att en Durst är bättre men en riktigt 4x5" apparat vore det bästa där har ni alla format och Durst har ju speciella negativhållare med inbyggd maskeringsram där du kan ställa in alla format du vill

# Hur stort bör rummet vara ?

## Så att ni inte kvävs! :) När jag var yngre hade jag en garderob! :)

# jag antar att ventilation är viktigt, men hur stark bör den vara ? räcker en billig hushålls fläkt

## Bra luft är viktigt inte för att du kommer dö av vätskor eller ångor! Det är bra bara för att du inte ska bli trött om du är där för länge! Det har funnits fotografer som dog i mycket höga åldern och jobbade med mycket mera farligare ämnen den dom du någonsin kommer att göra!Vädra är bättre en ventilation med tanke på att luftströ betyder DAMMMM. Man kan inte suga luft från ett utrymme som är ljustät utan att man inte släpper in nåt någonstans.

# Kemikalier.Jag antar att man fortfarande lämnar in använd kem. på speciella inlämnings ställen.
Men kan jag/vi använda kemin flera gånger heller är den förfärad efter en framkallning?

## Det kan du lämna till kommunens återvinningställe och markera att det innehåller förbrukat fotografiskt kemi!
Du ska även tänka på att kommunernas avloppsvatten innehåller mer skit än du kan någonsin tänka dig farligare än fotokemi. De effektivt och högteknologiskt renar ju vattnet och risken att din fotokemi ska fly är väldigt liten.
Det är bara ett rumor som inte av denna värden oftast vädras av okunniga digitalister att fotokemi är mycket farligt! Det var ju en som sa att han hällre dricker kvicksilver än framkallningsvätska!
Klart är att man inte ska berusa sig på de ämnarna på helgerna! Men det köper man för att framkalla film och papper. Eller hur?
Det hela rotar sig på att förr i tiden fotografer och storförbrukare samlade sopporna för att de fick lite pengar för. Det har funnits företag som avhämtade de för att återvinna silver ur kemikalierna! Det hela dog med att det kostade mer än smakade för att i takt med att de har funnit flera silverfynd sjönk priserna


# Något speciellt jag bör tänka på gällandes möblemang ?

## Nåt stabilt som fan så apparaten inte skakar när du andas på eller att vibrerar i åratal efter att du har ställt in skärpan!

# Vi har inte riktigt bestämnt hur dyrt det får bli, men iaf. så billigt och bra som möjligt är det enda vi är överens om än så länge. :)

## Är ni många då blir kostnaderna per skalle nästan ingenting men köp inte skit för det är nästan omöjligt att sälja om ni skulle ledsna. Och känslan att jobba med blir botten med.

# Föresten en sak jag undrar över:
Varför kallas 'vanlig' film 135mm och mellan format 120mm? jag menar tittar man på längden enbart låter 135mm klart större :)

## jag har inget vettigt förklarning till detta just nu men jag har hört en historia en gång länge sedan! Jag ska kolla i mina gamla skolböcker om jag hittar något roligt. Jag återkommer så fall.
 
Senast ändrad:
Fördelen med att köpa nytt, är just att det är nytt. Det finns garanti och någon att vända sig till om nåt pajar. Huruvida apparaten X är bättre än en Opemus, det är en diskussion som snabbt hamnar i "min är större än din", men den stora fördelen med Meopta är att de fortfarande tillverkas och att alla reservdelar finns. Andra fabrikat är bra, men se upp om du köper begagnat så att du får med alla negativmasker, att allt är helt, rent och fungerande. Och väl att märka i dessa tider, kolla att lampan till apparaten (vare sig halogen eller vanlig glödlampa) går att få tag på!
 
Re: Re: Inredning av Mörkrum

Emil-G skrev:
Ingen av dem kallas "135mm" eller "120mm-film", bara "135-film" eller "120-film". Däremot förekommer "35mm-film" ofta, en slags avrundning av de 36mm som ett vanligt småbildsruta är.

Numreringen 120/135/220/etc kommer från Kodaks interna numrering av filmstorlekar.
Jag tror att 35 mm-film kallas så eftersom den är 35 mm bred. ;-)
 
Tack för alla svar!

va roligt att så många fortfarande arbetar med film!
jag har fått massor med bra svar, vi kommer ha jätte stor användnig av allt!

--
frank j. menesdorfer frågade:

## varför ska ni har scanner för negativ om ni ska ha ett mörkrum?

#Jo för att kunna publicera dom på nätet, och man vill ju gärna ha max kvalitet på det man slänger upp :) men det får nog bli en flatbädds scanner.
--

vi kommer och skaffa begangnat.
så vi kan lägga ner pengar på en bra scanner istället.

jag kommer nog och frågar lite flera frågor snart igen. men nu vet vi i allafall det viktigaste.

just nu är vi 3st hoppas på en 4:e. så vi borde kunna 'slänga ihop' ngt bra!
jag kommer skriva lite om hur det går, när vi börjar och bygga/framkalla.


Tack för all bra info.

Magnus Nygren
 
Att filmformaten heter 110/135/120/220 osv
är bara en slump att just det formatet fick exakt det numret.

Formaten 111-134 blev alltså ingen storsäljare och lades ner, därav hör ingen talas om dessa idag.

Om jag nu har fått rätt information ;)
 
Se till att det blir ljustätt.
Skall man kontrollera detta med ögonen så räkna med att spendera minst en halvtimme i mörkret för att få bra mörkerseende.

Dubbla dörrar är bra om man skall vara flera på en gg och vill kunna komma in & ut men det är inget måste. Att knacka funkar ypperligt.

Hur stora bilder vill ni göra?

Själv använder jag normalt 30x40 tråg.
Det gör att min våtbänk behöver plats till minst 3 tråg i bredd, normalt använder jag 4(dubbla fixbad). Sist i raden står sköljen och vasken.

Vid toningar tillkommer minst 2 tråg till, ett med HCA, men de brukar stå under våtbänken på pallar. Fast dessa kan lika gärna behandlas i korridoren utanför mörkrummet.

Ljusbord är tacksamt men jag har inget.

Antistatborste.

Tjock glasskiva för kontaktkartor.

pincetter.

En lampa som kan tändas vid fixeringen innan sköljen för att kolla efter justeringar som skall göras i kopieringen.

Om man skall mäta upp små mängder vätskor för blandning så funkar apotekets medicinsprutor för barn.
 
Torkplats för kopior.
Bevaka om ngn slänger ut sitt gamla kök.
Ofta kan man få skåp med gallerhyllor.
Är de rostiga får man använda färg eller tejpa fast plastnät.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar