Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur långt är det till oändligheten?

Produkter
(logga in för att koppla)
Nä, adaptern är helt dum, allt den gör är en adapter så att objektivet passar fysiskt ej elektriskt.
EOS kameror har väl ingen mekanik alls utan bara elektronik.
 
Långt till oändligheten

Reidars första fråga påminde mig om problemen att få rätt glasögon! Jag har fått för starka glas flera gånger.

Hos optikern sitter man ju i ett tämligen litet utrymme. En del av inprovningen sker mot en bokstavstavla som inte sitter många meter bort fast man använder en spegel för att öka avståndet. Numera går jag ut på gatan med den slutliga styrkan monterad i den där konstiga anordningen. Tittar på gatunamnsskyltar ett par kvarter bort, kanske 100 m. Då behövs märkbart svagare glas än inne i butiken. Optikern vägrar att tro det, men det är stor skillnad på att fokusera 5 eller 8 meter bort och 100 meter, och det är ännu längre till oändligheten.
 
JanOlofHärnström skrev:
Jag undrar om det går att blända ned objektivet manuellt eller om adaptern förhindrar detta pga stiftet?

En del adaptrar har en kant som trycker in stiftet (dvs bländar ner objektivet permanent). Med andra så behöver man ett objektiv som har manuell - auto-väljare för bländaren (riktigt gamla M42 kameror hade ingen automatisk nedbländning så många objektiv har en sådan väljare) eller så får man ta till klister som nämnts ovan..

/Anders
 
Anders Östberg skrev:
Väldigt långt är det...

...man får springa fort för att hinna dit...

...nästan fortare än ljuset...

...problemet med att springa fortare än ljuset är bara att det svartnar för ögonen...

:)

Riktigt, ja riktigt jävla kul! :D
 
Anders Östberg skrev:
Väldigt långt är det...

...problemet med att springa fortare än ljuset är bara att det svartnar för ögonen...

:)

Fast det beror väl på åt vilket håll man tittar :)
Tittar man bakåt är det absolut svart.
Tittar man åt sidan är det ingen skillnad mot stillastående.
Tittar man framåt måste det vara en helt galen våglängd. Man borde alltså se helt andra, längre, våglängder än vårt öga vanligen ser. Problemet blir att verifiera teorin.

Det är nog lättare att förflytta sig långt, på rimlig tid...

/AnWi
 
Nu har jag gjort en snabbtest av mitt Pentacon-objektiv, vilket för övrigt var 29 2.8.
Här visade sig adaptern vara för tunn dvs jag kunde fokusera "förbi" oändligheten! Det betyder att jag måste öka dess tjocklek om jag vill få perfekt fokus på oändligheten. Det känns betydligt krångligare än att slipa ner den, då det handlar om 10-dels millimetrar.

Jag skall beställa kaffebrus-adaptern och se om det är någon skillnad. Har jag tur är den tjockare.

Det var intressant att det gick att beställa chippet löst. Då kan jag montera det på valfri adapter!

Tyvärr måste jag montera en pinne på den adapter jag väljer för att min 1Ds skall acceptera objektivet som ett AF objektiv. Men det kan vara värt besväret då 1Ds skall ha en betydligt mer nogrann fokusindikering jämfört med 20D. Nogrannheten på autofokuseringen på 20D är jag inte så överdrivet imponerad av, detta oberoende om jag använder Sigma eller Canon objektiv.

Med chippet borde hanteringen av contaxobjektiven underlättas med avseende på fokusering när jag använder stora bländare på närliggande objekt. Att t ex fokusera ett ansikte med 85 1.4 och försöka lägga fokus på ett bestämt öga kan ibland vara besvärligt. Allt ser bra ut i sökaren men när jag betraktar bilden i datorn så har modellen världens skarpaste nästipp medan resten är mer eller mindre ur fokus.
Brukar oftast inte uppskattas av modellen :)

Är det någon som har praktisk erferenhet av chippet, löst eller på färdigköpt adapter?
 
Sökaren och mattskivan (om man kan kalla det för mattskiva) i 20D lämpar sig enbart för AF eller MF med stöd av indikering. I stort sett hela sökarbilden är halvskarp även om "allting" ligger en bra bit från fokus. Att försöka kolla skärpedjup o. dyl. i sökaren går inte. Att finjustera skärpan manuellt utan indikering är rena gissningsleken.
Att använda gamla gluggar och M42-adapter på 20D är mest en ploj och kuriosa skulle jag tro.

(Man får väl ta en titt på Sonys nya kamera, den sökaren är nog fin. Och så antiskak i huset...)
 
En fråga till dig, Reidar, som verkar mycket kunnig inom adapter-området:

Finns det några adapters för att montera objektiv med hasselbladsfattning (vet inte vad fattningen kallas, objektiv passande 500-serien) på Canon Eos?

Har fyra objektiv till hasselblad, som det vore mycket mysigt att kunna montera på min Eos.

/Walle
 
En klart intressant artikel Björn. Den har nu resulterat i ett köp av ett chip för att testa!

Christoffer, jag kan inte påstå att jag vet så mycket om adapters, men med lite experimenterande så lär man sig :) Jag har själv inte provat någon adapter för Hasselbladsobjektiv så jag vet ingenting om dom, men det finns några olika. Här har du en länk som skall passa dina objektiv om jag förstår det hela rätt:
http://www.fotodiox.com/shop/product_info.php?cPath=27&products_id=694
Det är knappast den billigaste adaptern, men de garanterar fokus på oändligheten, och om dom sticker ut hakan som ett känt företag så bör det finnas ett viss mått av substans i påståendet.

Det du skriver Jan Olof bekräftar mina egna erfarenheter av manuella objektiv på 20D. Den är gjord för att peka på det objekt jag önskar avbilda och sedan trycka på knappen, och allt som oftast ligger objektet i fokus. Det är inte så att jag tycker att kameran generellt är dålig, tvärt om! Men just automatfokuseringen tycker jag kunde vara noggrannare.
 
Senast ändrad:
Jag skulle tippa att eventuellt kan det vara fokuspunkterna som spökar, de är ju rätt mycket större än de visas i sökaren. Detta borde kunna leda till att den fokuserar på näsan ibland om man riktar den på ögat?
Det beror ju iof.s på hur många 10-tals procent som ögat upptar av bilden och om det är kontrastrikt osv.
 
Jag tycker definitivt att AF funkar bra på 20D. Har aldrig märkt någon front eller backfokus med den eller 300D. Jag har använt ganska många olika objektiv ( från extrem vidvinkel till supertele) och så länge AF funkar eller indikeringen lyser när man ställer fokus manuellt så blir det bra.

Särskilt den stora kryssformade AF-sensorn i mitten är stor, förmodligen är det lätt att bli lurad av ytan den täcker när man ska fokusera på rundade föremål som t.ex ett ansikte. Eller om man först riktar AF-punkten mot ett öga sedan vrider kameran, komponerar bilden och tror att skärpeplanet fortfarande ligger rätt.
 
Reklam!

Jag gör inte ofta reklam men det var en upplevelse att sätta i Canons Ec-B Fokuseringsskiva i min 1Ds idag. Att sedan prova den tillsammans med en 85 1.4 lins var en upplevelse. Plötsligt har jag ett enkelt och fungerande fokuseringshjälpmedel i min sökare.

Detta är ju knappast någon nyhet för er som arbetat med FF kameror tidigare men, jag kan nog säga att "den har förändrat mitt liv" som det brukar heta i dålig tv-reklam.

Nu finns det ingen väg tillbaka, aldrig mer en "miniatyrkamera" för mig :)
 
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar