Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur gammal film kan man använda?

Produkter
(logga in för att koppla)

hummlan

Medlem
Jag har tre rullar kodak gold ultra som bäst före datumet går ut om 3 mån.
Så nu till min fråga finns det någon risk med att använda en film 1-2 mån efter detta datum.
Och är olika iso tal kännsligare för datumet.

Mvh Micke.H (Hummlan)
 
Kylförvaring bromsar åldrandet. Frys ännu mer. Så släng in dem i frysen om du måste spara dem längre än bäst före.

Snabb film åldras fortare än långsam film.
 
KURIOSA:

Jag hade faktiskt en gammal plusX som pappa hade köpt långt innan jag föddes. Den gick ut i maj 1986, samma år som jag föddes. Så jag exponerade och framkallade. Det blev en andeviskning på filmen. Kanske man skulle behöva en 40 minuters längre framkallningstid? :p
 
Men hur gör man då för att lagra en exponerad film? Låt oss säga att man knäppt några rullar på semestern och man vet att det kanske kommer att dröja ett tag innan man får möjlighet att framkalla dom. Kan man även lagra exponerad film i kylskåpet eller skadar man filmen då?

En himla bra bild är bättre än ingen alls...:p ;)
 
gammal film

detta med gammal film. hur gammal får den vara? detta beror naturligtvis vad du vill få ut av den- vad du söker i ditt fotograferande. jag har film i frysen som har legat där i många år, som jag exponerar vid behov, och får utmärkta resultat vid framkallning. s/v håller längre än färg men även diafilm kan vara gammal.färgerna kan ändras men det kanske inte stör. då gäller det att planera bilden för ev. färgdistortion. experimentera mera. ljuskänsliga medier (som film hamnar i) kan användas på många oortodoxa sätt.och vid framkallning kan man ju framkalla en del av filmen först för att få en fingervisning på hur den skall framkallas för att få det resultat som man eftersträvar.hälsningar, c-blad
 
Jag har för mig att man helst inte ska stoppa in en delvis exponerad filmrulle i frysen/kylen. Detta för att då luften i filmbehållaren nu innehåller vatten så kan det bildas kondens på filmen i samband med kylhanteringen.

Då oöppnad film är lufttätt förpackad, antagligen i någon sorts gas (?) är detta inte något problem för sån film.
 
Erik har helt rätt i att det kan bli kondens men det är bara att "tina" filmen innan den används igen eller framkallas.
Plocka ut den ur kylen/frysen ett dygn innan den skall användas eller framkallas.
 
Jag fick med två Kodachrome 64 när jag köpte en 6x6 bälgkamera tidigare i våras.

Bäst före-datumet var 1989.
"Självklart" exponerade jag en av filmerna :)

Ja, vad ska man säga om resultatet... Inte snyggt direkt, dassig kontrast och lila färgstick i hela filmen. Det känns som om jag tagit bilderna ett par decennier tillbaka.
 
Sinuslinus skrev:
Jag fick med två Kodachrome 64 när jag köpte en 6x6 bälgkamera tidigare i våras.

Bäst före-datumet var 1989.
"Självklart" exponerade jag en av filmerna :)

Ja, vad ska man säga om resultatet... Inte snyggt direkt, dassig kontrast och lila färgstick i hela filmen. Det känns som om jag tagit bilderna ett par decennier tillbaka.

Nja, Kodachromebilder tagna runt 1939 kan se lika fräscha ut idag som de gjorde då. Kodachrome bleks mindre än andra typer av diafilm enligt olika tester. Nu har ju filmen och framkallningsprocessen för Kodachrome förändrats jämfört med för 60 år sedan förvisso.

Kännetecknande för gammal svartvit film är att den förlorar i kontrast och slöjas. En del rekommenderar då att man använder lite antislöjmedel som kaliumbromid eller Benzotriasol (stavning?) i framkallaren. Har man för mycket kan man tydligen inte få några bilder alls, som en person på ett annat forum snopet fick erfara. Bättre då att framkalla som vanligt, möjligen med lite längre framkallningstid, och kompensera kontrasten vid kopieringen.
 
Sinuslinus skrev:
film från 1939 kan se ut som de gjorde då???
Faktum kvarstår´, min -89:a såg inte fräsch ut.

Ah, du missförstår. Jag menade förstås färsk film som exponerades och framkallades 1939.

Du skrev: "Ja, vad ska man säga om resultatet... Inte snyggt direkt, dassig kontrast och lila färgstick i hela filmen. Det känns som om jag tagit bilderna ett par decennier tillbaka."

Så jag antog du menade att det såg ut som bilder som blekts och försämrats under tjugo år. Men du kanske menade att det såg ut som om du tog bilderna då och framkallade rullen först idag?
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar