Annons

Hur gör men en bälg?

Produkter
(logga in för att koppla)

Nendil

Medlem
jag håller på med att göra en storformats kamera, men jag kan inte finna någon bra förklaring på hur man gör en bälg...och vad för matrila man kan andvända...

hjälp mig, jag blir galen =).
 
Jag ha/har haft flera bälgkameror. Det vanligaste är att bälgen är gjord i mycket tunt skinn eller snarare spaltat läder som är förtärkt med tunt men tättvävt bomullstyg på insidan. Tror att det är svårt att få tag på men hör med kameradoktorn/Dito/ annan agent för storformatare. Jag kan inte tänka mig att de säljer materialet men jag vet att åtminstone Linhof sålde lösa bälgar förr.
Lycka till!
Us
PS Till extrem vidvinkeloptik för storformatare (t.ex. Super Angulon) är bälgen ganska enkel, i princip två runda stora skinnbitar som fästs i främre och bakre standerten på vanligt sätt, sedan sys ihop med varandra. Jag kan göra en skiss och maila till dig om du skickar din adress.
Ds
 
Sök med Google med nyckelorden bellows, build, camera etc så kommer du finna sidor med redogörelser hur olika människor har byggt sina bälgar. Jag har sett ett flertal sidor men har inte länkarna sparade.
 
Hej.
Kolla in min hemsida där har jag bilder och beskrivning om hur man bygger en storformatare jag kan även skicka dig en cd med flera bilder och ritningar på hur man går till väga.
 
jag har sett dessa sidor

http://www.cyberbeach.net/~dbardell/bellows.html

http://www.rhoadescameras.bizland.c...ows/bellows.htm

men de är ganska luddiga, det är två olika metoder de andvänder, tyvärr så är beskrivningarna inte så bra, de saknar vissa detaljer.
så om någon har gjort en bälg så skulle jag var tacksam att få lite hjälp.

jag kollade hos kameradoktorn och dom hade inget matrial till en bälg...

kan man andvända läder till en bälg, eller vad är det som gäller?

/Anton
 
Pröva den här sidan http://home.online.no/~gjon/ det är en norsk sida upplagd av Jon Grepstad. På den här sidan hittar du massor av information och länkar till andra kamerabyggare, även länkar till sidor med bra beskrivningar om hur man gör en egen bälg.

Lycka till.

Gr.
 
Aktuell Fotografi hade 1989 (alt 88) en artikel om en svensk storormatsbyggare. Där fanns illustruerat hur man byggde en storformatskamera och vek sin bälg. Det fanns en särskild byggsats.

Kolla på bibblan!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.