Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hur får man bort blåtonen?

Produkter
(logga in för att koppla)

TxT

Aktiv medlem
Hej
Undrar hur man får bort blå tonen i bilden. Snön ska vara vit men pga den sena timmen blev det så här.
/thomas
 

Bilagor

  • bl_ton.jpg
    bl_ton.jpg
    45.2 KB · Visningar: 1,674
Om du skjuter i RAW så kan du reglera vitbalansen mot kallare färger (lägre Kelvin), dvs. rödare toner.

Om du skjuter JPEG så får du dra lite i reglagen i Photoshop eller Elements. Dra ner mättnaden på de blå tonerna. Bilden ser lite underexponerad ut. Men vill man ge sken av att det är sent på dagen så är nog det i sin ordning.

Du kan i forsättningen ställa vitbalansen bättre i din kamera. Du ska välja vitbalanser med symboler som måln, blixt, lysrör etc. Dessa tonar ner de blå färgena .
 
Senast ändrad:
bandola83 skrev:
Om du skjuter i RAW så kan du reglera vitbalansen mot kallare färger (lägre Kelvin), dvs. rödare toner.

Nu tror jag det smög sig in ett litet fel :)
Blått = kallt, rött/gult = varmt

Edit: Borde kanske ge ett litet tips på hur man få bort färgsticket oxå :)

Finns många sätt att göra det på men i grund och botten skall man lägga till mer av färgstickets komplementfärg.
En variant är att välja Image/Bild > Adjustments/Justeringar > Variations/Variationer. Klicka sedan på den bild som ser mer korrekt ut är orginalet. Fortsätt att klicka på bilderna till du är nöjd.

Ett annat alternativ är Image/Bild > Adjustments/Justeringar > Color Balance/Färgbalans. Dra mot gult i regeln för gult/blått.
 
Senast ändrad:
DavidG skrev:
Nu tror jag det smög sig in ett litet fel :)
Blått = kallt, rött/gult = varmt

Nix

Deffinitionen kommer från att man ta en absolut svart kropp och hättar upp denna. När den svarta kroppen blir nog varm börja den lysa. Först rött (kallast ca 3000K). Sen blir kroppen varmare och börjar lysa blått (varmare ca 8000K). Till slut lyser den svarta kroppen vitt! (varmast ca 2500-11000K), även om nästan hela det synliga spektrat syns.

Lätt att tycka rött och gult är varma färger. Men det är ju bara för att vanligt folk förknippar det men en varm och go brasa, som just har dessa färger. Men har ni/man kännt på en vätgaslåga som inte är särskilt röd, men nog så vrarm. Och inte röd!
 
Har dålig koll på det där med Kelvingrader, däremot vill jag påstå att det är mer regel än undantag att ett blått färgstick kallas för ett kallt färgstick, eftersom blå färg tyds som kyla, medans rött/gult tyds som värme.
 
DavidG skrev:
Har dålig koll på det där med Kelvingrader, däremot vill jag påstå att det är mer regel än undantag att ett blått färgstick kallas för ett kallt färgstick, eftersom blå färg tyds som kyla, medans rött/gult tyds som värme.

Du har helt rätt eller fel...

99%? av oss menar att rött är varmt och blått är kallt.

Det är bland annat pga bilden ovan. Det ser kallt på fjället och bilden är blå. Skönare hade det varit vi en varm röd brasa.

Inte konstigt att folk 'vet' fel eller rätt ;)
 
I PS är det något av en baggis, fast det kan se lite onaturligt ut med en alltför vilt efterhandskorrigerad vitbalans.
 

Bilagor

  • bl_ton.jpg
    bl_ton.jpg
    93 KB · Visningar: 1,582
Så här blev din bild efter att kört:
bild-justeringar-automatisk färg.

Om du sedan ljusar upp den lite blir den nog rätt OK.
 

Bilagor

  • bl_ton.jpg
    bl_ton.jpg
    99.9 KB · Visningar: 1,572
Tack alla ni :-D

Kan man alltså gå in på färgbalans och lägga till lite rött. Men det resultatet räker inte till. Om man vill ha mer kontroll över hur man fixar till färgen och man inte vill använda automatiskfärg. Hur gör man då?
/Thomas
 
Alltså, för att göra det enkelt kan du öppna Curves i photoshop, antingen genom Adjustments > Curves eller ett justeringslager. Då kan du trycka pimpetten i mitten för att konvertera ett ställe i bilden till grått (R + G + B / 3 = Grått) och då justeras alla färger efter det. Då ska du se tre olika curvor (fyra om man räknar med "baslinjen), en för rött, en för grönt och en för blått. Du kan nu justera dessa manuellt eller i ett tjok.
Om du använder justeringslager kan du göra ett nytt lager med curves och döpa det andra till gråton eller något liknande. Sedan kan du justera färgerna efter det.

HUE/saturation-boxen kan du också justera lite i.

Ang. färgerna så är det väl så att rött har en låg färgtemperatur men räknas som en varm färg?
 
Ett enkelt sätt för oss som använder Elements och därmed inte har tillgång till Channel-mixer och Kurvor fullt ut är att använda Nivåer som kanalblandare.

Skapa ett nytt justeringslager Nivåer. Sätt blandningsläget till Färg. Justera sedan framförallt utgångsnivån för vitpunkten (defaultvärde 255) för de individuella röd-, grön- och blåkanalerna. Naturligtvis är det helt OK att laborera med de andra nivåerna också, men utgångsnivåernas vitpunkt fungerar i det här fallet som ett slags masternivå för respektivet färgkanal och ger därför en jämn vitbalansering. Eftersom blandningsläget är satt till Färg påverkas endast nyans och mättnad, inte ljushet. Bilden blir därför inte mörkare av att dra ned utgångsnivån för vitpunkterna. Det blir den däremot om man använder blandningsläget Normal.

Vid vissa blåstick jag stött på fungerar inte denna vitbalanseringsmetod särskilt bra. Man kan visserligen få ordning på det som är för blått, men resten blir helt fel.
Då kan man istället prova att använda Nynas/mättnad. Skapa ett nytt justeringslager Nyans/mättnad, välj Blå i rullgardingsmenyn, och dra ned mättnaden för blått tills det ser bra ut. Ofta behövs ganska mycket, -60 eller ännu lägre. Använd gärna pipetten och klicka på något av det blå i bilden för att träffa rätt nyans. Inte sällan är det man (jag) först tror är blått i bilden mer åt cyan i nyansspektrat, eller tvärtom. Nyansens omfång kan också justeras manuellt med skjutreglagen.
Denna metod ger ibland ett bättre restultat.

Mvh.
Lasse C
 
Ett enkelt sätt är att förlänga tiden vid tagningen.
Speciellt i mulet väder och snö.
1-2 steg längre tid.
Mvh/-Anders
 
Drog på följande;

Auto levels (här ändrades vitbalansen)
Auto color 50% opacity (här försvann det lilla som fanns kvar av blåtonen)
Screen 100% (ljusare bild)
Soft light 100% (ökad kontrast)

...experimentera med enkla medel som dessa, så ska du se att det mesta går att åtgärda i stora drag.
 

Bilagor

  • image.jpg
    image.jpg
    84 KB · Visningar: 1,290
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.