Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Hdr

Produkter
(logga in för att koppla)
Det finns ju två sidor av HDR numera kan man säga, dels att ta flera exponeringar för att få med detaljer i det ljusaste och mörkaste i bilder som har för hög kontrast för bara en exponering och dels tonmappningen som man kan göra för att få HDR-looken med vilda kontraster och färger.

HDR-looken kan man få med en exponering och man kan göra en bild med flera exponeringar med HDR-teknik fast den ser likadan ut som vilken annan bild som helst.

Vilket är du intresserad av?
 
I vilka lägen passar HDR tekniken? Finns det för/nackdelar?

Det finns som Helmetrock nämnde olika skolor när det gäller HDR. Jag skall prata om "äkta" HDR, alltså när tekniken används för att fånga dynamiken i motiv med stora skillnader i ljusstyrka mellan de ljusaste och mörkaste delarna, när dynamiken, eller skillnaden i ljusstyrka är så stor att kamerans bildsensor inte förmår fånga motivet utan att sota igen lågdagrarna, eller bränna ur högdagrarna.

Fördelar: Hela motivets dynamiska omfång registreras och återges. Bilden ser ut som vilken bild som helst, förutom att varken låg- eller högdagrar saknas.

Nackdelar: Tekniken kräver flera exponeringar, tre brukar räcka. Detta gör att för rörliga motiv så hinner bilden förändras mellan de tre delbilderna, vilket inte är så lyckat då det ger upphov till antingen spökbilder, "ghosts", i den färdiga bilden, eller kräver mer tidsödande efterredigering för att bli snyggt.

Beträffande det tekniska steg, tonmappning, som ingår i framställandet av den färdiga bilden, kan denna överdrivas och användas i konstnärligt syfte. Olika delexponeringar behövs då inte för detta, utan kan göras ur en enda bild. Vad som är för- och nackdelar med HDR i konstnärligt syfte med förvridna färger, tonskalor o dyl är en subjektiv fråga och beror på personligt tycke och smak.
 
Lämpligt när det är stora kontraster i ett motiv. Tex en mörk interiör där man även vill se ut genom fönstret. Landskapsbilder för att få himlen och förgrunden jämnt exponerade, solnedgångar etc.

Lämpar sig sämre för rörliga motiv. Man får lätt spöken av saker som rör sig mellan exponeringar. Funkar således sämre för bilder på människor.

Fördelarna är att man kan fånga ett större dynamiskt omfång än vad kameran klarar av i en exponering.

Nackdelarna är att det lätt ser konstgjort ut. Brus kommer fram riktigt mycket i vissa programvaror (bör hålla sig till basiso). Det blir extrasteg i efterarbetet och många bilder att hålla reda på.

Edit: Man kan säga att man med HDR-tekniken sänker en bilds globala kontrast men ofta höjer man den lokala kontrasten. Det här medför att man får fram texturer men även då brus. Det är heller inte så smickande för porträtt.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar