Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Har jag drömt om priset på Canon 24-105/4 L IS USM?

Produkter
(logga in för att koppla)
Ja jag talade med en säljare och han hade inte fått några andra priser än vad som står på Yfos hemsida. Men vi får se på måndag om Yfo har fått en ny prislista.Jag tycker det är väldigt konstigt Jesper, om Cyberfoto kan sälja Eos 5D med 24-105 för 36,900 om dom sedan tar 10-11000 för bara optiken löst, eller har jag fel?
 
Jag har svårt att tro att priset i svenska butiker skulle hamna väsentligt lägre än i New York eller tyska nätbutiker.

Jag hoppade högt av glädje när jag såg Cyberphotos första prisuppgift, 8258:- inkl moms. Det var nog tyvärr för bra för att vara sant. BH tar väl $1250 och technikdirekt.de €1085 och dessa brukar ju inte vara dyrare än svenska butiker.

Även Scandinavian Photo har ett pris över SEK 10000.

Kanske har de fått felaktiga uppgifter från Canon? Eller så är de första priserna en indikation på var priset kommer att hamna när hysterin lagt sig...

Eller - det kanske troligaste - det är ett rabatterat pris på gluggen i kit med 5D. Sedan har de utgått från detta när de satt prisuppgifterna. Detta förefaller troligt eftersom prisuppgifterna på nya 70-300 IS kom ett bra tag senare än på 24-105.
 
Senast ändrad:
Naturligtvis är det kraftig rabatt på objektivet om man köper det tillsammans med 5D.. det är ju ett sätt att göra 5D ännu attraktivare..

Angående det här med riktpriser..

EF 16-35/2.8L har ett butikspris på 16000:-
EF 17-40/4L har ett butikspris på 8000:- dvs hälften av storebror..

EF 24-105/4L IS har ju ingen att jämföra sig med direkt.. Jämför man med 24-70/2.8L så kommmer ju denna till korta både i omfång och IS-funktionen. EF 24-70/2.8L har ett butikspris på 13200:- Skulle vi nu följa argumentet med att ett objektiv blir hälften så dyrt med ljusstyrkan, så skulle priset för EF 24-105 ligga på 6600:-, men sedan tillkomer IS och lite mera omfång. Bara IS'en hottar som vi vet upp priset med någonstans mellan 2-3000:- (jmfr 28-105 med 28-135. IS-funktioen i 70-200/2.8L kostar 7000!!! mer.)

Då har vi ett pris på 9000:- med IS-funktionen kanske, sen ska vi ju naturligtvis betala lite mer för det extra omfånget jämfört med 24-70/2.8L... Så säg 1500:- för det och vips så var vi uppe i 10500:-, vilket jag tror var den siffra jag nämnde som rimlig mot Canons rek. pris.

Niklas: Angående din undran.. Så Nej, det är inte ditt objektiv förens du betalt det, således är det inte sålt i lagens mening. Butiken kan vägra att sälja till dig. Butiken har säkert på sin sida en reservation för felskrivning.

Men det är bara att vänta och se vad som kommer att hända. Det som är lite synd är om Canon visat sig ange fel pris till ÅF.. Då blir det ett himla hallå bland köparna. Jag törs inte ens tänka på trådarna som kommer att uppstå då... ;)
 
Beställde hos Cyberphoto till pris 8356:- inkl. moms har fått detta bekräftat, alltså gäller priset.
 
cyan skrev:
Beställde hos Cyberphoto till pris 8356:- inkl. moms har fått detta bekräftat, alltså gäller priset.

Ska bli intressant att se om det är så eller ej, återkom gärna om detta vid leverans.

De har ju en "friskrivningsklausul" (jag kan inte juridiken kring detta) på sin informationssida.

2. Priser
Priserna framgår i vår webshop och ska alltid vara aktuella. Dessa är ej att betrakta som ett bindande anbud. CyberPhoto AB förbehåller sig rätten att när som helst justera priser och i händelse av prishöjning så kommer vi att kontakta er innan leverans. Ni har då rätt att häva köpet. Varken prissänkningar eller prishöjningar som presenteras i vår webshop påverkar ordrar som redan lämnat vårt lager. På dessa ordrar gäller priset vid ordertillfället. CyberPhoto AB jobbar hårt med att hålla en låg prisnivå. Det har vi lyckats bra med eftersom vi ofta har de lägsta priserna du hittar på marknaden. Det är bara att jämföra själv. Skulle du hitta lägre priser så är det bara att du hör av dig, så undersöker vi saken och sänker priset om det är möjligt. .
 
cyan skrev:
Beställde hos Cyberphoto till pris 8356:- inkl. moms har fått detta bekräftat, alltså gäller priset.

Ja jag har också fått en bekräftelse via mail med de överenskommna orderuppgifterna.
Förstår inte hur butiken kan vägra sälja om avtalet är klubbat. Jag försöker kolla detta med konsumentköplagen, men har inte hittat ngt handfast ännu.

Jag förväntar mig själv hitta ett svar i lagen innan måndag. Hoppas jag;)

Mvh Niclas,
 
Beträffande butikernas reservationer för priserna så är det korrekt att de inte förbinder sig att leverera till ett visst pris. Men har man lagt en order blir avtalet bindande (för bägge parter) när butiken skickar ett ordererkännande. Så uppfattar jag det. Har ni fått ett orderekännande?
 
"orderekännande?"

Hur ser en sådan ut?

Jag har mottagit via mail ngt som Cyberphoto själva kallar för "Orderbekräftelse".

Citat av mail:

"Orderbekräftelse

Hej!
Tack för er beställning med ordernummer -PIIIIIP-......."


Sådant standardutskick som man alltid får från Cyberphoto...

Mvh Niclas,
 
Zoso skrev:
Hur kan ni köpa ett objektiv för 10 papp innan ni sett ordentliga tester på det ?



Fråga de som bygger ett hus för ett par millioner hur de vågar det. Objektivet existerar i alla fall,,

Hur stor är chansen att objektivet är en flopp?

Sedan är man såklart inte garanterad att man får det allra bästa exemplaret,, men det är man väl aldrig.

/MVH Niclas,
 
En orderbekräftelse/ordererkännande så är detta ju något som i dag går ut automatiskt, baserat på vad ni matat in i beställningsformuläret. Detta är fortfarande inte bindande, då varan inte bytt ägare. När det däremot är skickat, så har varan bytt ägare och priset kan inte justeras.

§12 i KKL:

12 § Köparen får hålla fast vid köpet och kräva att säljaren fullgör köpet.
Säljaren är dock inte skyldig att fullgöra köpet, om det föreligger ett hinder som han inte kan övervinna eller om fullgörelsen skulle förutsätta uppoffringar som inte är rimliga med hänsyn till köparens intresse av att säljaren fullgör köpet...

Även:

35 § Om ett bestämt pris inte följer av avtalet, skall köparen betala vad som är skäligt med hänsyn till varans art och beskaffenhet, gängse pris vid tiden för köpet samt omständigheterna i övrigt.



Som ni ser så har även butiken ett visst skydd i KKL. Butiken är alltså inte skyldig att sälja om t.ex. det angivna priset är fel, eftersom det utgör ett hinder att sälja det för mindre än vad de fått köpa in det för..

Vidare så skall köparen betala ett skäligt och normalt förekommande pris även om priset inte följer avtalet (§35).

Vill inte grusa era förhoppningar.. Men det verkar vara lite kaotiskt.. Hoppas det löser sig för alla inblandade.
 
Där hör man;)

Jag har inte läst citaten i lagen själv men skall göra det under dagen.

Jag tat lugnt och avvaktar Cyberphoto. Problemet ligger hos de inte mig, känns det som just nu.

Mvh Niclas,
 
Orderbekräftelse/ordererkännande innebär att säljaren blir bunden till avtalet. Det är orderbekräftelsens/ordererkännandets funktion! Hur säljaren väljer att skicka ut erkännandet betyder inte något.

Det finns tidigare fall där t ex annonsörer som stora vitvarukedjor fått stå för ett annonserat pris trots att de menar att priset varit "för lågt" (och de inte ens skickat ut ordererkännande). Om säljaren däremot utannonserat en vara för tex 85 kr eller 850 kr när priset ska vara 8500 kr brukar säljaren inte kunna tvingas att fullfölja försäljningen. Som jag uppfattar det så motsäger inte §12 i KKL, som Jesper nämner, detta. Jesper skriver också "Butiken är alltså inte skyldig att sälja om t.ex. det angivna priset är fel, eftersom det utgör ett hinder att sälja det för mindre än vad de fått köpa in det för..". Att det skulle utgöra ett hinder är jag tveksam till, om inte köparen borde ha kunnat förstå att priset är för lågt, som t ex vid 850 kr ovan.

Om en säljare inte vill sälja till det pris som anges kan köparen gå till Allmänna Reklamationsnämden och få saken avgjord där. De flesta företag följer ARNs beslut. Allt detta gäller vi köp av ett företag, inte mellan privatpersoner.

Vidare, att en vara skickas per post eller hämtas i butik innebär normalt inte att den övergår i köparens ägo. Det gör den först när varan är tillo fullo betald.

Hoppas ni som beställt objektiven till ett bra pris också för genomföra köpet!!
 
Ja det där var andra bullar det.

Jag forskar som tusan men hittar inte exaaakt det jar söker efter.

Blir å bolla med tjejen som pluggar Norsk juridik..

Mvh Niclas,
 
"Pris
Om ett pris inte bestämts i avtalet säger konsumentköplagen att "köparen skall betala vad som är skäligt med hänsyn till varans art och beskaffenhet, gängse pris vid tiden för köpet samt omständigheterna i övrigt".



Alltså om det skäliga priset är högre så angår det inte ett redan träffat avtal. Så tolkar jag detta, från denna sida..http://www.expowera.com/mentor/foretagsledning/juridik/konsumentkoplagen.htm

Men det är svårt att hitta ngt då citaten är tagna ur lagen som ju är långt mer omfattande.

Hittar inte heller en hög dom i ämnet, som indikerar hur man tolkar lagen i ett sådant fall som detta/dessa.





Mvh Niclas,
 
Om Jesper og peders regler motsæger varran ær oftast irrelevant. Den av paragrafene som er mest spesiallisert for din sak er den som skal vara gællande (lex specialis). Avtaler øver internett er et relativt nytt æmne och jag vet inte hur utvecklat det ær i sveriges lovsamling, det kan eventuellt finnast høyesteretts dommar om æmnet som du kan hitta svar i.
 
Vad jag menar i 12§ är att : "Säljaren är dock inte skyldig att fullgöra köpet, om det föreligger ett hinder som han inte kan övervinna"

Om handlaren får ge 9000:- ex moms, från objektivet från Canon och tvingas sälja det för 8800 ink moms, så förligger det ett hinder som han inte kan övervinna, eftersom han går back på affären.

Jag är ingen expert på detta.. Utan jag tycker helt enkelt att ni får vänta och se hur det blir.. onödigt att spekulera vidare...
 
min orderbekräftelse pekar på ett pris om 10455.- ink l moms.

Avbokar därmed. Tycker att det är för dyrt innan tester redovisats. Priset lär sjunka.

För 7500 inkl moms hade det varit en annan fråga.

Mvh
Johan
 
Johan, nu blir jag nyfiken. När och var beställde du objektivet? Var priset lägre när du beställde än när du fick bekräftelsen?
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.