Annons

Gummitryck

Produkter
(logga in för att koppla)
Börja med att fråga i en färgaffär. Bor du i Malmö rekommenderar jad den vid Värnhemstorget.
Apoteket har tyvärr slutat med de flesta kemikalier.
Konstnärsmaterialbutik.
Kebo Grave säljer bara till företag i stora förpackningar.
 
Till gummitryck behövs papper, gelatin,formalin kaliumdikromat, gummiarabicum samt färgpigment. Jag köper via andra som håller på med gummitryck. Lättast är att gå ut på nätet med en förfrågan
L G Malmquist
 
Jag försöker väcka den här diskussionen till liv igen genom att tipsa om en sommarkurs i gummitryck:

Fridhems folkhögskola

Om maten på skolan är lika god i år som förra sommaren är enbart den värd kursavgiften :)


/Lisa W
 
Jeg har jobbet med gummitrykk i snart 10 år og finner mye glede i teknikken. godt å se at det er "gummitrykkere" i Sverige, her i Norge er aktiviten nesten lik null.

For dere som er interesert i gummitrykk og andre alternative teknikker, få tak i følgende bøker:
"Spirit of Salts" Webb/Reed
"Keepers of light" William Crawford
"The gum bichromate book" David Scopick

Og husk at kaliumdikromat er giftig og svært kreftfremkallende (eller heter det cancer i Sverige?) Formaldehyd er heller ikke til å spøke med.

Når en skal velge pigment, velg vannfarger på tube som har naturlige bindemidler som honning eller gummi arabicum. Farger med syntetiske bindemidler bør unngås.
 
Hej Lasse!
Två små frågor.
På vissa av mina gelatinerade papper har jag fått små (förmodligen) gelatinkristaller. Efter diverse experiment har jag inte lyckats ta reda på varför de kommit. Har du något tips?

Jag skulle föredra att riva mina färger själv från pulverpigment men kan inte hitta information om hur mycket pigment som bör gå åt -kan du ge en liten vägledning?

Vidare kan jag informera att här i Malmö får man inte köpa Formalin på Apoteket utan licens från Länsstyrelsen och att de inte längre tillverkar kalium(II)kromat som de annars hade till bra pris och förpackningsstorlek.
 
"kristaller" i gelatinet undviker du genom att vara mer noggrann vid gelatineringen. Jag brukar använda BFK Rives 240 gram papper. Förkrymper detta i cirka 50 grader varmt vatten fem minuter. Det får sedan torka och sedan Gelatineras det med 30 gram gelatin per liter vatten. Först häller jag gelatinpulvret i rumsvarmt vatten där det får ligga och gosa sig i 20 minuter sedan värmer jag till max 50 grader och badar sedan papperet i gelatinlösningen under fem minuter med ständig rörelse, brukar ta fem ark i taget och plockar runt dem. Drar sedan av papperet mot skålkanten och hänger sedan på tork. Detta upprepar jag tre gånger.
Formalin är svårare att få tag på och det kan vara ett tips kanske att vända dig till en konservator eller någon som bereder skinn och be att få köpa lite. Det går ju inte åt så mycket.
Kaliumdikromat köpes hos WWW.merck.se eller göteborgs termometerfabrik. Mvh Lasse
 
Pigment

Glömde detta om pigment:

Använder du tillexempel svart pigment så brukar jag göra så här. Jag blandar gummiarbicum och färgpigment i en liten mortel. Genom att med en pensel pensla på en dagstidningen och att jag skönjer texten genom gummit?pigmentet så brukar det fungera, du får prova dig fram med olika färger.
mvh Lasse
 
Liza skrev:
...att de inte längre tillverkar kalium(II)kromat som de annars hade till bra pris och förpackningsstorlek.

Kolla med Östra Färghandeln vid Värnhemstorget I M-Ö. (En ”riktig” färgbutik.)

De kanske kan hjälpa dig.
 
Tack Lasse och Mikael för era tips.

Östra Färghandeln i Malmö är en guldgruva eller rättare sagt var en. De som alla andra måste följa lagarna och idag har de inte samma utbud som för 5-10 år sedan då jag köpte mycket kemikalier och pigmenter i andra konstnärliga syften.
Kaliumdikromatet är på "svarta listan" och även det måste köpas genom licens idag.

Dock.... fick jag ett tips om att åka över till det kära Köpenhamn där restriktionerna är mycket mer toleranta till fördel för oss nyfikna kreativa människor
 
Liza skrev:
Kaliumdikromatet är på "svarta listan" och även det måste köpas genom licens idag.

Dock.... fick jag ett tips om att åka över till det kära Köpenhamn där restriktionerna är mycket mer toleranta till fördel för oss nyfikna kreativa människor

Råkade snubbla över den här tråden... Kan ni inte hitta på något annat sätt än att importera giftiga kemikalier? Det finns antagligen en anledning till att de inte går att få tag på. Antagligen är de inte lämpliga att sprida till folks vardagsrum och i det kommunala avloppsnätet. Var snäll mot naturen!
 
Hej Stefan!

Bra med ditt inlägg då jag misstänker att det kan vara lätt för några "hemmafixare" att ibland tömma kemikalierna i vasken istället för att ta hand om det och lämna dem där de hör hemma.

Det mesta inom de fotografiska processerna är giftiga för människa och miljö så det gäller att vi alla har ett ekologiskt medvetande eller ser till att omgående skaffa det.
Inga kemikalier vilka det än vara må får hamna i vasken utan ska reservationslöst lämnas till institution eller företag typ SYSAV som speciellt handhar dessa avfallsprodukter.

Vad det gäller att pysa över till Köpenhamn för att skaffa kaliumdikromat ser jag inga problem.
EU tillåter mig att göra detta sen är det mitt ansvar att se till att handskas med kemin på rätt sätt. Det handlar som sagt om att ta ansvar för de eventuella konsekvenser som följer en verksamhet.

Inom gummitryck förkommer främst två mycket giftiga kemikalier - formalin och kaliumdikromat och så länge som inga fungerande ersättningar finns är valet att handskas rätt med de som finns eller avstå från att uttrycka denna fotografiska process.
 
Negativ för gummitryck

Ni som gör gummitryck, hur gör ni era negativ. Nu håller ju halvtonsfilmerna helt på att försvinna från marknaden. Här på Biskops Arnö kommer vi att prova med att arbeta med negativ framställda enligt Jemsebymetoden. Vore tacksam för tips från er som håller på. Och hur ni exponerar jag har hört att någon använder plastpapper som negativ.

Lasse
 
Lasse, ta kontakt med ett tryckeri som fortfarande kör med film innan plåt.

Man kan skanna in den bild man vill jobba vidare med, sätta önskvärd kontrast (många ädelförfarande kräver ju hårda negativ) och be tryckeriet skriva ut på film, gärna med stokastiskt raster.

Några gånger har jag gjort så när jag behövt kanske 100 svartvita 18x24 kopior, sådana som jag vet behöver mycket skuggning/efterbelysning.

Skriv ut ett negg i 18x24-storlek och kontaktkopiera hundratals identiska kopior med snygga gråtoner.
 
Mikael!
Dessa tryckerier kan inte vara många, kan du ge tips på någon?

Lasse!
Jemsbymetoden, vad går den i korthet ut på?
Hade man på något sätt kunnat ta sin hund med hade jag varit elev hos dig en termin Lasse!!!
 
jemseby mm

Det är nästan inga tryckerier kvar i sverige som inte arbetar digitalt idag. När vi slår in ett raster i bilderna så lämnar vi den fotografiska tekniken bakom oss och kommer då att arbeta med en bild som bara har punkter. Bo Jemseby med 45 års yrkeserfarenhet inom reprotekniken har utarbetat ett system där man bygger upp negativet med flera olika typer av rastreingar, både med stokastiskt raster och andra raster som han framtagit, exempel på hans arbete kan ses i den Irving Penn bok som moderna muse´t gav ut för några år sedan. Med hans teknik kan man också arbeta utifrån digitala utskrifter och dra upp de i format utan att pixlarna syns överhuvudtaget. Varför det inte används- det tar tid att göra det- och tiden är ju det dyraste vi har och som sättter normen för det som förr kallades kvalitet
och hantverk.

Det är klart att man kan ta med sig hunden- det har hänt förrut- han hyrde en sommarstuga i närheten där han bodde med sin trevliga jycke.

Ha det!
 
Lasse, jag hade en liten pratstund med Photax idag och bland annat frågade om (billigare)alternativ till Agfas P3P. De rekommenderade OP12, Har du någon erfarenhet av denna film och om så, vad är din åsikt rörande användbarhet inom företrädesvis gummitryck?
 
Emaks op12

Det är den film som vi använt här på skolan
under en längre tid.Den är väldigt repkänslig.
Vi har framkallat den i selectol-soft 1+4 och
även med dektol 1+9. Vi har kopierat först på plastpapper Emaks Varycon eller Ilford Multigrade och sedan lagt plastpapperet i kontakt med filmen och gjort kontaktkopia på filmen med goda resultat
mvh Lasse
 
Har testat OP12 och gillar den filmen för mina tryck dock ÄR den mycket repkänslig och hårdare i kopieringen.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar