Annons

"Glödande" högdagrar

Produkter
(logga in för att koppla)

Björn Bertilsson

Aktiv medlem
Jag har stött på ett fenomen som jag skulle vilja ha en förklaring till. Sedan en tid tillbaka är jag lycklig ägare till en Rolleiflex 2.8e (nyservad). Skärpan är det inget fel på, men många bilder ger något som jag skulle kalla glödande högdagrar. I vissa bilder ser det rätt effektfullt ut, men i andra tycker jag att det stör. Filmerna jag använt är Kodak Ektar, Fuji pro160ns och Fuji Acros - samma resultat oavsett film.

Sedan tidigare har jag skannat rätt mycket 135-film och en del 120-film (då fotat med Rolleicord) och inte alls märkt av detta.

Jag har ännu inte använt mer sofistikerad utrustning än min simpla Epson V600 för 120-film, möjligen är det en felkälla? En annan teori är att jag upplever att det blir mer tydligt i något underexponerade bilder.

Går man igenom bilder på flickr tagna med samma kamera så tycker jag inte alls att det går att skönja den typen av "glöd". Jag bifogar en bild för att illustrera problemet.

1514_03.jpg

Tacksam för kommentarer och eventuella förklaringar / förslag på åtgärder.
 
Jag antar att det är överstrålningen mellan knäet och strumpan mot den mörkare röda jackan du avser med att högdagern "glöder".

Det mest troliga är att objektivet har en viss diffus överstrålning, som kan bero på beläggning ditkommen med hjälp av "tidens tand". Om den går att göra ren utan skada är en grej för en specialist att utröna. Man kan lätt åstadkomma obotlig skada om man försöker göra någonting åt det själv. Det kan handla om en mycket tunn beläggning av mikroorganismer över en eller flera ytor i objektivet, knappast synlig för blotta ögat, men som ger sig tillkänna så här där kontrasten är stor mellan området som är ljust och det som är mörkt.

Det som syns mot det skuggade röda ser ut som överstrålning, och den är helt diffus, så reflexer kan vi antagligen utesluta. Om du vill åtgärda problemet, bör du ta kontakt med någon som är specialist på optik. Osakkunnig hantering av objektiv riskerar att skapa fler problem än det löser.
 
Tack för svaret. Det kan säkert stämma, har försökt "googla" en del på detta och funderar lite om det kan röra sig om en begynnande lins-separation (direkt översatt från "lens separation"). En annan teori jag har är att det är något med "coatingen"?

Hur som helst har jag kontaktat lite olika verkstäder, såväl i Sverige, England och USA. Vi får se vad det blir av detta.

Bifogar en bild på själva objektivet som tydligt visar problemet.
 

Bilagor

  • _DSC9742.jpg
    _DSC9742.jpg
    90.4 KB · Visningar: 54
Nu svarar jag mig själv, men problemet har fått en lösning och då kanske det kan vara till hjälp för någon annan som råkar ut för samma sak.

Det visade sig att bakre linselementet, det som sitter bakom bländarlamellerna inte var rengjort. Jag hade kameran på en allmän service i början av året då jag köpte den. I min enfald trodde jag att en sådan sak ingick att kontrollera, men tydligen inte. Linselementen var rejält smutsiga, så det var rätt imponerande att det blev bilder över huvud taget. Hur som helst, jag gick emot råden på internet om att inte rengöra bakre linselementen själv. Satte bländaren på B och mosade ner en linsputsduk med rengöringsvätska fastsatt på en tops och gnodde runt.

Idag brände jag av en rulle, fick den framkallad och skannade in nu ikväll. Attans vilken skillnad. Fantastiskt fint resultat, rent bildkvalitetsmässigt. Jag bifogar ett exempel med ett utsnitt som visar att alla problemen nu är som bortblåsta.
 

Bilagor

  • 12.jpg
    12.jpg
    372.9 KB · Visningar: 56
  • 12b.jpg
    12b.jpg
    96.8 KB · Visningar: 61
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar