Annons

Ger den här kombinationen fungerande exponeringsmätning på K10:an?

Produkter
(logga in för att koppla)

Lawson

Aktiv medlem
Kommer den här kombinationen att ge mig fullt fungerande exponeringsmätning - Tamron SP 300/2,8+Adaptall Tamron KA?

Micke.
 
Tror det blir samma nivå av ljusmätning som för Pentax "M" objektiv på K10D. Dvs manuellt läge och ljusmätning sker vid nerbländning mha den gröna knappen.

Från Pentax.se http://www.pentax.se/se/digital_support.php
PENTAX M (K) objektiv
35mm objektiv med manuell fokus. Saknar A-läget (automatik) på bländarringen vilket gör att Bländarautomatik (Av) samt Programautomatik (P) ej fungerar.
- Manuell fokus
- Saknar kontakter för kommunikation mellan objektiv-kamerahus
- Ej A-läge på bländarring
K20 D, K200 D, K10 D, K100 D, K110 D, *ist D, *ist DS och *ist DL information
Kan användas med inskränkningar av kamerans funktioner. Eftersom de digital systemkamerorna saknar mekanisk avkänning av inställt bländarvärde krävs det att objektivet bländas ned till aktuell arbetsbländare vid exponeringsmätning.
Endast Manuellt (M) läge bör användas.
På *ist D kan Hypermanuellt läge användas.
Används läge Av (Tidsautomatik) kommer kameran, oavsett bländarringens läge, alltid att exponera efter objektivets största bländare (full öppning).
På K100D, K110D, *ist DS och *ist DL kan AE-L knappen aktiveras i menyn "Spec. inställningar" så att kameran bländar ned till vald arbetsbländare och slutartiden anpassas automatiskt.
På K10D har den Gröna-knappen liknande funktion.
Observera att felexponering kan ske. Gör alltid en provexponering och efterjustera exponeringen vid behov.

Eventuellt så kan kameran inte kontrollera bländaren alls på dessa adaptall objektiv så då blir det istället samma funktionallitet som med m42 objektiv. Dvs objektivet bländas ner direkt till det man ställt in så sökaren blir mörkare och ljusmätning sker med gröna knappen.
 
Senast ändrad:
Efter att ha undersökt detta lite mer noggrant så tycks det finnas två typer av adaptall adaptrar till Pentax, en som inte ger någon automatik (som beskrivet ovan) och en som ger samma typ av automatik som Pentax "A" objektiv.
http://www.mile23.com/node/79
 
Pentax KA heter den objektivfattning som A-objektiven har, denna har stöd för elektronisk bländarinformation och ger därmed fungerande ljusmätning och bländare som kan ställas från kameran. Tamron Adaptall KA är för KA-fattningen. Dock har jag sett att flera har problem med denna på Pentax digitalkameror, det verkar som kvaliteten är lite racklig och digitalkamerorna är känsligare för variationer i fattningen än vad de analoga systemkamerorna var. Men teoretiskt ska det fungera.

Pentax K heter den fattning som M-objektiven och K-objektiven har, som alltså saknar elektrisk kontakt för bländarinformation.
 
Jeg har dette objektivet selv, og kan bekrefte at det fungerer som et type A objektiv med KA adaptor.

Men med en begrensing. Størte blender med automatikk er f:4. Begrensingen ligger i adaptoren. Eneste måte å omgå denne begrensingen er å manuelt sette blenderringen på større blender, du mister altså da fordelen av automatikk.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.