Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Fyra kärnor

Produkter
(logga in för att koppla)
Nu är det ju intel som utvecklat technologien så dom kommer nog inte höra av sig.

Saxat från http://en.wikipedia.org/wiki/HyperThreading

Hyper-threading is an Intel-proprietary technology used to improve parallelization of computations (doing multiple tasks at once) performed on PC microprocessors.

Hyper-threading works by duplicating certain sections of the processor—those that store the architectural state—but not duplicating the main execution resources. This allows a hyper-threading processor to appear as two "logical" processors to the host operating system, allowing the operating system to schedule two threads or processes simultaneously.

/Karl

Hmm lite ordklyveri, men faktum kvarstår en processor(kärna) kan bara exekvera ett kommando åt gången men göra flera saker simultant , tror det heter timecharing.
 
Nu är ju modern processorarketektur inte något enkelt, så att säga att en kärna inte klarar mer än en sak är nog direkt fel, eftersom en kärna är så mycket mer, t ex har dom en rätt stor pipeline, branch prediction, fpu, div buffrar mm, så den exekverar inte bara mer än en instruktion åt gången, det kan ligga 10 - 15 instruktioner i pipelinen samtidigt, utan dessutom ibland i en annan ordning än de låg i programmet...
En modern processor som Core i7 har dessutom instruktioner som ligger på rätt hög nivå, som t ex hjälper till vid stränghantering (typ XML) mm
 
Jag kan bara hålla med om det falumas citerar. En intelprocessor med HT kan exekvera flera av varandra oberoende instruktioner under samma klockcykel. Men, det förutsätter att en del prerekvisit är uppfyllda.

Detta var helt nytt och intressant, ska nog läsa på lite trodde att en instruktion per cykel var max.
Och sedan behövs det ju fler cykler för varje instruktion. Men det här gillar jag när mina kunskaper svajar och man lär sig lite nytt efter 20 år i databranschen. Sen är det ju lite nördig kunskap när man har problem att få blixten att fungera ibland =).
 
Allting är relativt och inte så svart och vitt som många vill påstå. Vissa verkar helt allergiska mot 1sek väntetid för att lägga på ett filter medans andra har lite bättre koll på nerverna och därför lungt och fint kan vänta 10-20sek för dom mest krävande operationerna.

Av ren nyfikenhet så testade jag i en annan tråd i går att lägga på unsharp mask på en 89Mpixel-jpg-bild med en Atommaskin med 2GB minne i GIMP.

En Atommaskin med 2GB minne skulle totalsågas som helt oanvändbar av 80% av alla PC-experter på detta forum, så går det att lägga på unsharp mask på en 89MPixel-bild på den maskinen, Svar Ja. Går det snabbt, nej det gör det inte det tar sin tid, man behöver riktigt bra nerver för att klara att vänta 1min och 29sek för att den operationen skall bli klar.
Dom flesta jobbar dock med mindre bildfiler är 89Mpixelsbilder, på en 24Mpixel-bild borde det ta 20sek, vilket faktiskt en del skulle klara av att vänta, en 12Mpixel borde gå på 10sek.

Så för en del skulle kanske en Atom D525, med 2GB minne och en 500GB hybriddisk för ett totalpris på runt 1500kr+operativsystem faktiskt räcka.

Sedan är det inte säkert att antal kärnor heller är svaret på allt, för det mesta är det antal trådar som är viktigt så en 2 kärning processor med HT (som möjliggör att köra 2 trådar per kärna) behöver inte vara nämnvärt sämmre än en 4 kärnig processor utan HT.

När det gäller prisvärdheten på datorkomponenter så brukarr man komma ganska smärtfritt upp till 90% prestanda av vad som finns i dagsläget, sedan börjar det bli dyrt att komma dom sista 10%.

Om vi nu bara skall titta på minne och processor så borde en i5 och 4GB minne räcka gott och väl till 90% av alla fotografer, atomburker räcker nog bara till 20% av alla fotografer.

/Karl

Det är ganska extrema åsikter du har och de flesta delar inte åsikten att det fungerar med att det tar 10-tals sekunder för en liten operation på EN bild - jättekul att köra batchjobb på 1000 bilder ifrån en tävling... Nej, datorkraft är skapligt billigt och människors psyke och arbetstid är dyr så finns mycket få argument för att använda undermålig hårdvara till jobb som vinner på bra prestanda.

Sen att det går att fota med MF på analoga hus, klättra mount everest utan syrgas och använda en 2000 kg pickup med V8 för att åka och handla tidningen betyder inte att det är optimalt lika lite som det är optimalt att köra tung bildbehandling på en superslö netbook cpu.
 
3.27alnar.

Så du menar att mätning av denna försämring är lika abstrakt som din snörfråga?

/Karl

Exakt så.

Det enda man kan säga är att ett 32-bitarsprogram som körs under en 64-bitars miljö KOMMER att få sämre prestanda, eftersom det körs i ett emuleringslager. Hur STOR denna försämring är beror på programmets exakta natur.
 
ANNONS
Januarirea hos Götaplatsens Foto