Annons

fråga om canon 50/1.8 och skärpedjup

Produkter
(logga in för att koppla)

nls

Medlem
hej!

jag är lite nybörjare på objektiv, då jag tidigare inte haft nån systemkamera, utan kört på bland annat en olympus e-20.

jag fotar mycket på små spelningar och vill ha ett objektiv som på lite håll kan ge fina porträttbilder, sådana där bakgrunden blir suddig.

använder nu 350d och kitobjektivet, men med det blir allting skarpt och inte bara själva motivet.

har spanat på 50/1.8 då det verkar som bra optik för bra peng. de spelningar jag brukar fota på befinner jag mig oftast på 1-4 meter från scenen och jag tycker 50mm verkar funka bra.

men hur är det med "fokusavståndet" på detta objektiv? kan jag stå 4 meter bort och fota en person med suddig bakgrund? eller blir allting skarpt på sådant avstånd? behöver jag mer tele annars?

tack!
 
Kolla här i min portfolio

http://www.touchdigitalphoto.fotosidan.se/

Albumet som heter "Buckel Live" är fotat PRECIS som på de ställen du säger att du skall besöka. ISO800, f1,8 är bilderna tagna med. Det var i Vadstena Kloster och belysningen var MYCKET dålig. Skärpedjupet är magiskt med den gluggen, prisvärd i massor!

Kolla in albumet och lycka till på framtida spelningar med vilken utrustning du nu väljer:)

Ha det så bra / Kenneth

EDIT : jag ser nu i Bridge att några av bilderna är tagna med 400ISO och mellan 1/13 sek-1/50 sek slutare. Jag använde här Canon EOS 20D
 
Senast ändrad:
ser bra ut!

vet du på vilket avstånd bilderna på översta raden och de liknande var tagna?
 
nls skrev:
ser bra ut!

vet du på vilket avstånd bilderna på översta raden och de liknande var tagna?

Hmmmm,,,,, översta raden med bilder är jag absolut nära,,,,2-3meter. några andra där jag står längst ifrån såattsäga,,,,,ca 5-6meter.

/ Kenneth

EDIT : du kan ju åxå söka efter bilder här på FS som är tagna med just detta objektiv (Bilder/Sök bilder/utrustning)

Här har jag ett till av mina album med bilder där du kan kolla in skärpedjupet på en eller två bilder iallafall, de fyra översta är med 50mm f/1,8

http://www.fotosidan.se/gallery/view.htm?ID=87639

/ Kenneth
 
Senast ändrad:
Jag rekommenderar att du går upp lite i brännvidd för att lättare sudda bakgrunden. Runt 85-100mm på 350D får du en fin porträttbrännvidd som inte förvränger perspektivet med långa näsor osv. 50mm (som blir 80) på 350D är i minsta laget för porträtt.

Tamron 90/2.8 macro, som är billigt och otroligt skarpt. På 350D får du en skarp fin 135:a med detta objektiv, samt grym närgräns för att sudda ut bakgrunden till en jämn fin nyans.
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/tamron/sp90di.php

Canon 85/1.8 är också en höjdare, men med sämre närgräns.
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/canon/ef/85_18.php
 
Senast ändrad:
tackar för alla svar.

har beslutat att köpa en 50/1.8 till att börja med och sen när jag känner mig rikare köpa någon annan ljusstark större brännvidd :)
 
bra val

Det är ett utmärkt val. Fotade själv på konsert från 3-5 m avstånd härom veckan (med denna lins)och det blev verkligen kanon!
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.