ANNONS
Annons

Fotoredigering i Linux (Wine)

Produkter
(logga in för att koppla)

Vattendroppe

Aktiv medlem
Jag sitter i grund och botten på samma fråga som en annan diskussion här på Fotosidan (Macbook eller Vaio). Eftersom jag inte kände att jag fick ut väldigt mycket av att läsa igenom den tråden skapar jag en ny diskussion med lite annolrlunda frågeställning.

Då de flesta som förespråkar Mac verkar göra det för att OSet är mycket stabilare (vilket det visserligen är), tänkte jag fråga hur pass stabilt/snabbt det är att köra photoshop via Wine i Linux?
 
Senast jag undersökte saken fungerade CS3 inte i Wine, kanske inte heller CS2. Men om du sitter på en äldre version kan det fungera.

Prestandan lämnar en del att önska och det buggar ur lite ibland. Men användbart är det.
 
Den stora poängen med att köra linux är att det är fritt, stabiliteten är bara en bisak som iofs. kommer av friheten att kunna granska, ungefär som den stabilitet som kommer av att journalister tillåts granska makten. Börjar man då köra icke fria program i linux, då missar man poängen och kan lika gärna fortsätta med de icke fria alternativen.

Fundera över detta:

När man talar om fri mjukvara så talar man om frihet, inte pris. Fritt som i yttrandefrihet, inte gratis öl. För att ett program skall kunna kallas för fritt i denna mening måste det uppfylla fyra friheter:

0. Friheten att använda i vilket syfte som helst.
1. Frihet att se hur det fungerar och själv vara tillåten att använda den kunskapen.
2. Friheten att kopiera och ge bort kopior.
3. Frihet att anpassa programmet efter behag och göra detta offentligt så att även andra kan dra nytta av det.

Friheten att använda, och att hjälpa dina vänner genom att ge dem kopior är de friheter som mest kommer på tal för normala användare. Friheten att kopiera till andra om du vill är viktig för datorprogram på en moralisk grund, så att du kan vara en god person inför dina vänner och leva ett rakryggat liv.

Om du använder ett program som inte ger dig denna frihet så riskerar du att när som helst hamna i ett moraliskt dilemma, när någon vän säger: Det där var ett trevligt program, kan jag få en kopia? I denna stund konfronteras du av två onda ting. Det ena är att ge din vän en kopia och därmed bli en lagbrytare som begår upphovsrättsintrång, det andra alternativet är att förneka din vän en kopia och därmed inte bryta mot programmets användarlicens. När du väl står i ett dilemma, så borde du välja det minst onda alternativet, vilket är att ge din vän en kopia. Varför är då detta det minst onda av de två? Därför att det drabbar bara den som redan gjort något dåligt för samhället.

Anta att din vän är en mycket god vän, en sådan som brukar hjälpa dig när du ber om det, och sådana brukar hjälpa tillbaks om de ber om det. Som kontrast till detta har du utvecklaren som medvetet attackerat den sociala solidariteten i din vänkrets genom sin licens som tar frihet ifrån dig och ställer dig i dilemmat gentemot dina vänner och andra i samhället. Så, om du är i dilemmat och inte kan komma ifrån att göra fel mot någon, gör det då mot utvecklaren. Men.. att välja det minst onda gör det inte gott. Det är _aldrig_ en god handling att ingå ett avtal och sedan bryta det!

Somliga avtal är per definition onda, och det är sådana som sätter dig i dilemmat. Så, om du ger din vän en kopia, så har du medverkat till en olovlig kopia vilket inte är bra, din vän använder då ett program utan lov, vilket inte heller är bra. Vännen kanske inte skulle ha frågat och därmed satt dig i dilemmat? Men vad är det för ett samhälle, där folk inte skall kunna be sina vänner om hjälp?

När man förstått och inser detta förhållande, så försöker man göra vad man kan för att inte sätta sig själv i den sitsen. Det finns två sätt att undvika detta, det ena är att inte ha vänner. Det är i effekt metoden som föreslås av programmakare som ger ut icke fria program. Den andra vägen är att använda fria program. Om du använder fria program så kan du aldrig hamna i dilemmat - det är lösningen.

Värna din frihet att kunna handla etiskt mot både dina vänner och andra i samhället. Ger man upp denna frihet, så kommer man förr eller senare att göra fel. Givetvis kokar det ned till programutvecklarna som vill ta ifrån oss friheter, men alla som medverkar och använder ofria program gör sin del i att göra fel mot alla andra. Så primärt blir man ett av utvecklarens offer, men man gör sig också till gärningsman.
 
Det finns ett par utmärkta alternativ om man har Linux och behöver köra något Windowsprogram.

1. VMWare server låter dig köra ett helt Windows virtuellt i ett fönster under Linux.

2. VirtualBox gör samma sak.

Man skapar en virtuell maskin och installerar där de Windowsprogram man behöver. Prestanda tar dock säkert lite stryk i PS.

Edit: Man måste förstås ha en giltig Windowslicens"

/ Paj
 
Senast ändrad:
Re: Gratis men inte fritt

BengtJohnsson skrev:
Här är en intressant variant, mellan fria och icke-fria program. Lightcrafts skänker bort förra versionen av LightZone. Man får ingen källkod och ingen support, men man får lov att använda ett bra program gratis:

http://www-old.lightcrafts.com/linux/

Det tycker jag är oerhört smakligt! Jag har alltid undrat varför inte de stora drakarna kan göra sammalunda. Beror det kanske på att folk då inte skulle betala alls, eftersom många produkter har överlevt sig själva?

Beträffande ordiginalpostarens fråga: kör man linux måste det väl ligga mycket nära till hands att köra GIMP? Är det någon speciell funktion du saknar, eller är du bara van vid PS?

Per.
 
steelneck skrev:
Den stora poängen med att köra linux är att det är fritt, stabiliteten är bara en bisak som iofs. kommer av friheten att kunna granska, ungefär som den stabilitet som kommer av att journalister tillåts granska makten. Börjar man då köra icke fria program i linux, då missar man poängen och kan lika gärna fortsätta med de icke fria alternativen.

Fundera över detta:

[långt blodfullt inlägg bortklippt]

Härligt inlägg, Magnus! På dom bara!

Jag håller med dig i grunden, men har kanske inte riktigt ditt patos för att skriva sådant själv.

Per.
 
Re: Re: Gratis men inte fritt

perstromgren skrev:
DBeror det kanske på att folk då inte skulle betala alls, eftersom många produkter har överlevt sig själva?
Mycket möjligt... LightZone är ett ungt program, och nuvarande version 3 är mycket bättre än version 2, så i det här fallet tar nog inte tillverkaren speciellt stor risk.
Det franska programmet Photofiltre gör samma sak, men de har inte vågat släppa mer än version 6 fri. Betalversionen är just nu 9.
Själv använder jag PhotoImpact som har hängt med några år. Det har känts "färdigt" rätt länge, och jag köpte version 12 enbart pga kompatibilitet med Vista. Min gamla version 10 var helt tillräcklig för mig, och i vissa avseenden till och med bättre.
Jag upphör aldrig att förvånas över hur många amatörer som tror att de behöver PhotoShop CS3...
 
steelneck skrev:
Den stora poängen med att köra linux är att det är fritt, stabiliteten är bara en bisak som iofs. kommer av friheten att kunna granska, ungefär som den stabilitet som kommer av att journalister tillåts granska makten.
...

Anta att din vän är en mycket god vän, en sådan som brukar hjälpa dig när du ber om det, och sådana brukar hjälpa tillbaks om de ber om det. Som kontrast till detta har du utvecklaren som medvetet attackerat den sociala solidariteten i din vänkrets genom sin licens som tar frihet ifrån dig och ställer dig i dilemmat gentemot dina vänner och andra i samhället.

Härligt, precis samma typ av svammel som de gamla kommuniststaterna försåg sina glada medborgare med ;-)

"utvecklaren som medvetet attackerat den sociala solidariteten i din vänkrets" ha ha!

Jag tror inte att massorna väljer Linux och open source av politiska skäl i första hand. Folk är nog i allmänhet så kloka så att man väljer efter tycke och smak och plånbok.
 
En trevlig sak med Linux och fri mjukvara är att allting är så mycket lättare tillgängligt, mycket smidigt att installera program eftersom alla finns samlade i distrons pakethanterare och installeras med några enkla kommandon.
Inget jonglerande med CD-skivor, inga seriekoder att skriva in (och inget jagande efter warez/serials/cracks om man annars brukar syssla med sånt). Nagware/expireware existerar inte.
 
ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar