Annons

Fotolabo igen

Produkter
(logga in för att koppla)
Nu är svaret här från Fotolabo.

Bästa kund,

Vi har nu gjort en kopia av bildfilen du bifogade och mycket riktigt kan man se svaga "ränder" på papperskopian. Vi har även meddelat detta probem till ansvarig personal på Online-avdelningen. Ränderna syns mest på större ytor med samma färgnyans. Vi kan tyvärr inte ge något svar på
varför ränderna uppkommer men kommer naturligtvis att fortsätta undersökningen och försöka åtgärda problemet.

Alla filer omvandlas automatiskt till JPG-format när de skickas med Online-programmet. Därför kan uppladdningstiden bli betydligt lägre.
Även JPG-filer som har en upplösning på över 340 dpi till vald
pappersstorlek omvandlas till 300 dpi. Eftersom bildfilerna exponeras
med 254 dpi ändras bildfilens upplösning sedan ännu en gång när den har
kommi till oss.

Med vänlig hälsning
FOTOLABO

Det ska bli intressant att se vad som kommer ut av detta.

Rickard.
 
Jag mailade och tjatade lite och fick detta svar.

Bästa kund,

Vi har meddelat leverantören av vår utrustning problemet, men de har
inte svarat oss. Troligtvis kommer problemet inte att lösas inom den
närmaste framtiden.

Med vänlig hälsning
FOTOLABO
 
Kan någon ge mej en pedagogisk förklaring hur jag implementerar Fotolabos ICC profil. Jag har laddat ner den från deras websida, men om jag försöker lägga in den via Kontrollpanelen och Adobe Gamma får jag beskedet att "Selected file is not RGB Monitor Profile". Jag har också problemet att bilder visade i PS 6.0 skiljer sig markant i ljusstyrka (mörkare) från samma bild som visas i något annat program (ljusare).

Roine W
 
Roinew skrev:
Kan någon ge mej en pedagogisk förklaring hur jag implementerar Fotolabos ICC profil. Jag har laddat ner den från deras websida, men om jag försöker lägga in den via Kontrollpanelen och Adobe Gamma får jag beskedet att "Selected file is not RGB Monitor Profile"...

Pedagogisk vete tusan men titta på gamla inlägg jag skrivit:

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=&threadid=3729&perpage=15&pagenumber=2

http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=&threadid=4971&highlight=adobe

Orkar du inte kolla dem får du en kort sammanfattning:

Profilen jag laddade ned heter IFI_RGB_CP_100602.icm

I Win2000 skall den installeras i
C:\WINNT\system32\spool\drivers\color

När du öppnar en bild, och skall till att bearbeta den för utskrift på fotolabo, väljer du att förhandsvisa hur utskrifterna kommer att se ut genom att välja profilen under:
view\proof setup\custom.

Mitt förslag är att välja relative colorimetric under Intent för att få en så originallik bild som möjligt.

När du justerat bilden, på en perfekt kalibrerad skärm naturligtvis, så gör du till slut om bilden till profilens färgbeskrivning genom att välja: image\mode\convert to profile.

Nu har du använt dig av profilen på ett korrekt sett.

Du kan skippa förhandsvisningen och konvertera direkt, gör som du tycker passar dig bäst.
Själv vill jag förändra pixlarna så sent som möjligt i processen.
 
saken är den att ICC-profilen bara påverkar mjukvaran i grafikkortets presentation mot skärmen. Har du sedan ställt in skärmen på ett annat sätt så kommer du uppleva det annorlunda.

Annars har jag själv beställt förstoring på 50x75 från Fotolabo utan att fått minsta antydan till varken horisontella eller vertikala ränder. I övrigt är färgerna på framkallningen helt överrensstämmande med de som bilden har då den syns på skärmen.
 
jpg-komprimering och gammal kamera

Jag har sett dessa ränder på bilder från fotolabo i blåa himlar samt på andra helt släta (enfärgade) ytor. Dessa "linjer" kommer från att bilden är för hårt jpg-komprimerad i kombination med en gammal kamera. Olika digitalkameror är olika bra på att spara ner jämna ytor. Min gamla Powershot skapar dessa linjer i t.ex. blåa himlar! Egentligen är det inte linjer heller, det är rutor om 8x8 pixlar pixlar som verkar innehålla en grundfärg och sedan ändras det blåa inom varje ruta. Dessa rutor brevid varandra skapar ett sorts linjemönster. Tar man upp en sådan bild i ett bildbehandlingsprogram och markerar ytan och gör den rejält oskarp så försvinner ränderna. Bilden blir då även bra vid utskrift (fotolabo).
Ett kraftigt uppförstorat exempel där jag ökat kontrast så att men ser rutorna:
 

Bilagor

  • bla.jpg
    bla.jpg
    12.9 KB · Visningar: 262
Det måste i sådana fall ha något att göra med nedsamplingen som görs i fotolabo programmet eftersom reporna har samma avstånd oavsett storlek på bilden. Mina bilder (Canon D60) har inga linjer i photoshop.

Men min misstanke är fortfarande att det har något med deras maskin att göra. Fotolabo har iallafall själva dragit den slutsatsen (se tidigare mail) och har lovat att återkomma när dom har fått mer information från deras leverantör.

Rick.
 
Dessutom går linjerna åt samma håll oavsett hur bilden är roterad vilket tyder på att det har något med maskinen att göra och inte med bilderna. (Iallafall mina linjer)

Rick.

PS. Jag önskar jag hade sämre syn. Nu sitter och analyserar prickarna på min Epson 1290 skrivare. Mitt nyårslöfte var att sluta gräva ner sig i prickar utan titta mer på motiven. Mer suddiga bilder mao.
 
Nä, som sagt så är olika kameror olika bra på att spara jpg-bilder. Min är från -98 och utvecklingen har ju gått framåt. Men jag kan tänka mig att dessa problem är vanligare för folk med älde kameror?
Sen om fotolabo konverterar bilderna internt två gånger innan utskrift så kan dessa rutor/linjer säkert uppkomma ändå, om de använder för dålig jpg-komprimering???!
 
det här med ränder kommer försvinna när tekniken utvecklas. fotolabos svar på såna klagomål är standardsvar som dom kört med i nåt år eller två.
just nu spelar det egentligen inte nån större roll vilket labb man kilar till med sina digitala bilder, det kan bli ränder ändå. det har lite med att göra vad för bild det är oxå.
proffslabben kan oxå få ränder i bilderna eftersom tekniken i grunden är lika.
 
Re: jpg-komprimering och gammal kamera

Qrt skrev:
...Dessa "linjer" kommer från att bilden är för hårt jpg-komprimerad i kombination med en gammal kamera...
Ditt inlägg får mig att fundera på om kameran (skanner, bildprogram) använder sig av en färgrymnd som inte medger den upplösningen och färgåtergivning som vi förväntar oss.
 
ANNONS