Annons

Fotografier av ställen - publicering på nätet.

Produkter
(logga in för att koppla)

AdamLinders

Medlem
Hej,

Jag har några frågor till er. Skulle vara otroligt tacksam om jag fick svar på dem.

Vi är ett gäng som håller på att bygga upp en ny sida för Stockholm. Här kommer vi att publicera tre sorters bilder. En för nyheter och två för permanenta texter.

Fråga 1: En nyhet kan vara "Ikväll öppnar det en ny bar på Sturecompagniet" och så publicerar vi en bild som vi själva tagit, på Stures utsida. En permanent text är om stället alltid finns där när man kollar på listan. Är det okej att publicera bilder i de här sammanhangen utan att ta kontakt med stället?

Fråga 2: Samma sak, men det är människor på bilden vars ansikten syns. Här måste man ha tillåtelse av personerna?

Fråga 3: Samma sak som #2 men personerna inte går att urskilja.

Fråga 4: Scenario #1, men man tar bilden från Sturecompagniets hemsida. Det är aldrig okej utan att fråga, eller?

Fråga 5: Om vi får ett nyhetsbrev/pressmail/infomail/liknande från Sturecompagniet med info och bild. Kan vi använda bilden på vår hemsida?

Fråga 6: I de permanenta texterna har vi också små "ikoner". Bilder som är 100*100 som oftast är ställets logotype. Exempel: Se länk: http://www.east.se/ - Längst upp till vänster ligger en logotype. Kan vi ta den, skära till till 100*100px och sen lägga upp?

Fråga 7: När man frågar personer om man får fota dem, eller ställen om man får använda deras bilder, osv. Om vi säger att de ger tillåtelse. Vad händer om de säger att det är okej när vi ringer och sedan kommer de 3 månader senare och vill stämma oss och säger att de inte alls tillåtit oss? Det borde väl bara vara att ta bort bilder så är det lugnt, eller?

Fråga 8: Om man lägger till texter som "har ni på East något problem med att vi använder oss av er logotype i det här sammanhanget tar ni kontakt med oss via [email protected] så tar vi bort den", hjälper sånt?

Fråga 9: Om vi får pressbilder, och det står "Foto: [Namn]", och sen publicerar vi bilden utan att skriva "Foto: [Namn]", problem?

Fråga 10: Är det någon skillnad på en bild tagen utifrån på ett ställe eller från insidan?


Hälften av frågorna är idiotiska förmodligen, men jag måste verkligen vara 100 % säker. Det verkar så konstigt om vi ska skriva 8 nyheter/dag och vi måste ringa till 8 olika ställen för att be om tillåtelse. Man kanske kan fråga inför framtiden: "Har vi er tillåtelse att posta bilder från ert ställe i framtiden som vi eller ni tagit?".

Som jag har förstått det så får man använda egentagna bilder (så länge man inte fotar personer på offentlig plats utan tillåtelse), men de man hittar från nätet får man ej använda.

Vi ska alltså ha de här tre typerna av bilder, och om ni har något tips på hur vi löser det på bästa smidiga sätt så säg gärna till!

Tack på förhand,
Adam Linders
 
1. Ja det är okej

2. Nja egentligen inte. Beror på om bilderna används i reklamsyfte då lag om namn och bild i reklam blir tillämplig. Man får heller inte publicera bilder på personer i kränkande situationer. PUL har här luckrats upp något. Exakt vad som gäller beror nog på er verksamhet.

3. Det är okej

4. Det är inte okej och kan bli mycket dyrt om ni gör det. Det finns tariffer för vad som gäller för otillåten publicering och det kan svida rejält.

5. Nja. Det är osäkert. Beror nog på vad som gäller för bilderna i varje enskilt fall så tag kontakt i varje förekommande fall.

6. Nej, det kan ni nog inte utan tillåtelse.

7. Se tidigare svar. Om ni vill vara på den säkra sidan så se till att få det skriftligt. Det finns standardformulär för modellreleaser. Ni kan dock inte bli stämda om inte bilderna strider mot någon lagstiftning som t ex att ni använder dem i reklam/marknadsföringssyfte utan tillåtelse.

8. Nej det hjälper inte. En otillåten publicering är en otillåten publicering. Annars skulle det vara skitlätt att lägga in en sån disclaimer och friställa sig från ansvar.

9. Bildbyline ska alltid anges annars kan ni bli fakturerade enligt gällande tariffer för att ha utelämnat det.

10. Ja det är skillnad. Utanför är det allmän plats och där kan ingen förbjuda att fotografera. Inne är det privat område och då kan det vara fotoförbud.
 
AdamLinders skrev:
Som jag har förstått det så får man använda egentagna bilder (så länge man inte fotar personer på offentlig plats utan tillåtelse), men de man hittar från nätet får man ej använda.
Man får alltid använda egentagna bilder. Det undantag du nämner inom parentes finns inte. På offentlig plats får man alltid fotografera.

Bilder som du inte själv har tagit måste du alltid fråga upphovsrättsinnehavaren om lov för att använda. Det spelar ingen roll om du har hittat bilden på nätet eller i en tidning eller på en trottoar.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.