Annons

Fotografera vy?

Produkter
(logga in för att koppla)
davidvpt skrev:
Nej, allmän plats är det inte. Och bara för att man enligt allemansrätten gör vissa undantag i äganderätten över marken så innebär det inte automatiskt att fotografering är tillåten. Markägaren kan tala om för dig att det råder fotoförbud, antingen meddels skyltar eller muntligen.

Ok, anta att markägaren meddelar dit att du inte får fota i hans skog, men du fortsätter med det. Vad ska han göra då? Slänga ut dig från en skog han inte får neka dig tillträde till?
 
Allemansrätten ger dig inte oinskränkt tillträde till privat mark. Den ger dig möjligheter att vistas på privat mark, men om markägaren uppmanar dig att avlägsna dig så ska du göra det. Allemansrätten ger dig möjlighet att beträda privat mark men det ger dig inte rätt att göra intrång på privat mark.
Markägaren kan i det här fallet tillkalla polis som kan avlägsna inkräktaren. Troligt är dock att polisen inte kommer att bry sig för fem öre men det är egentligen ett helt annat bekymmer.
 
Nu har du FEL! En markägare kan inte tvinga bort någon så tillvida du inte befinner dig på TOMTMARK eller åkermark. Han kan inte utan någon motivering be dig att avlägsna dig, det är just det som ÄR allemansrätten. Kunde han göra det med stöd i lagen så skulle det inte vara en allemansrätt. OCh då kan du lita på att det skulle sitta anslag i varje skog om att man inte fick vara där. Nedan en text från naturvårdsverkets sida om allemansrätt.

"Det är främst brottsbalkens bestämmelser om olovlig väg och hemfridsbrott som sätter gränserna. Det är förbjudet att vistas på tomt och man får inte gå över planteringar. Det är inte heller tillåtet att gå över skadekänslig mark som exempelvis åkrar med växande gröda."
 
Senast ändrad:
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.