punchline82
Aktiv medlem
Är det lagligt att fota pengar sen lägga ut de på nätet ?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Notera: This feature may not be available in some browsers.
I princip: Nej!
I detalj, se länken: http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=9094
"icke-fysiska efterbildningar som görs tillgängliga elektroniskt på webbplatser eller på annat sätt, under förutsättning
- att ordet SPECIMEN är skrivet diagonalt över efterbildningen, att längden på ordet SPECIMEN är minst 75 procent av längden på efterbildningen och höjden på ordet SPECIMEN minst 15 procent av bredden på efterbildningen samt att det är utfört i ogenomskinlig färg som kontrasterar med den dominerande färgen på sedeln och
- att upplösningen på den elektroniska reproduktionen i dess originalstorlek inte överstiger 72 dpi."
Tvärtom -- i princip: Ja!I princip: Nej!
I detalj, se länken: http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=9094
hur blir det om man bara tar med en bit av sedeln då?
typ om jag bara fotar ansiktet på tjejen på 50 lappen?
Det kan bli svårt att öppna en bild med avbildad sedel. Photoshop har inbyggd spärr som "omöjliggör" att öppna och bildbehandla en avbildad sedel.
Hur fungerar det där "sedelskyddet" i program och scanner egentligen?
Det finns ett mönster av små gula ringar på sedlarna som programmen känner igen, samma mönster oavsett valuta.
Det kan bli svårt att öppna en bild med avbildad sedel. Photoshop har inbyggd spärr som "omöjliggör" att öppna och bildbehandla en avbildad sedel.
Du menar att det skulle vara ett intrång i konstnärens upphovsrätt? Hur fungerar det då med alla hundratals sajter om numismatik och filateli som visar bilder på sedlar, frimärken osv?Lägg inte upp bilden någonstans bara, det är då det börjar bli olagligt.
Du menar att det skulle vara ett intrång i konstnärens upphovsrätt? Hur fungerar det då med alla hundratals sajter om numismatik och filateli som visar bilder på sedlar, frimärken osv?
Jag säljer själv sådana bilder. Om upplösningen är högre än typ 72 dpi och det är hela sedlar vägrar bildbyråerna ta emot bilderna och hänvisar till lagen.
Som framgår av Riksbankens resonemang om saken (länk tidigare i tråden) finns det (i Sverige) ingen lag som reglerar avbildningen av pengar.Jag säljer själv sådana bilder. Om upplösningen är högre än typ 72 dpi och det är hela sedlar vägrar bildbyråerna ta emot bilderna och hänvisar till lagen.
Som framgår av Riksbankens resonemang om saken (länk tidigare i tråden) finns det (i Sverige) ingen lag som reglerar avbildningen av pengar.
Enligt brottsbalken är det olagligt att förfalska sedlar och mynt, bruka förfalskade sedlar och mynt och bland allmänheten sprida något som lätt kan förväxlas med en gällande sedel eller mynt, se 14 kap. 6, 9 och10 §§ brottsbalken.
Det finns inga svenska regler som anger hur en sedel eller ett mynt kan efterbildas utan att efterbildningen riskerar att vara brottslig