Annons

format vid filmning

Produkter
(logga in för att koppla)
Det beror ju på vilken .mov du menar men antar att du filmar med en dslr. Båda har det komprimerade formatet H264, så där är det är det ingen skillnad. Mov är quicktime och Avchd är ett sony format så det som skiljer är väl bara patentet. Same same but different. Avchd finns både i progressiv och interlaced .
 
Avchd är ett filformat vissa kameror sparar i. Används bara för det och måste konverteras för att levereras till andra eller om man skall redigera det. Mov är quicktime och är ett filformat för inspelning, redigering och distribution.

Men filformat för video är lite mera komplicerat då filformatet är en väska omkring innehållet och innehållet kan vara kodat på många olika sätt. Det heter container för filformatet, mov, avi, mp4, wmv och codec för den matematiska algoritm som videon är komprimerad med. H.264 är ett exempel (som används i avchd). Olika codekar som man säger, är bra på olika saker. H.264 är så hårt komprimerad så det är mycket jobbigt för ett videoprogam att redigera det. Därför konverterar man mov/h.264 till mov/apple intermediate codec vid eller före import tex. Imovie tex gör det automatiskt. Man har samma väska dvs container men annat innehåll. Jo, apple intermediate codec och programmet Imovie finns bara på mac.

Läs mitt inlägg i denna tråd: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?p=1770483

Det finns även en wikipediaartikel om både mov och avchd.

Efter redigeringen vill man välja bra kombinationer av container och codec och då finns det stora skillnader mella mac, pc, linux. Bäst: MP4 och H.264. Dåligt är Wmv och codecs som bara finns på Pc eller mov med codecar som bara finns på mac.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.