Annons

F30/F31fd eller F40fd

Produkter
(logga in för att koppla)

J.Andersson

Medlem
Hej!

Jag hade en Fuji F30 som jag var mycket nöjd med. Tyvärr blev det ett (konstigt) fel på den och jag fick den ersatt med pengar på garanti.

Nu skall jag köpa en ny kamera och funderar på en F40fd.

Har F40fd samma manuella inställningsmöjlighet som F30/F31fd har? Eller är F40fd på något vis en "mindre avancerad" kamera.

Vill absolut inte ha en "automatisk" kamera, utan gillar möjligheten att själv ställa in kameran.
 
Hej,
Jag har previs köpt en F40fd som fickkamera, och den har inga manuella inställnigar alls knappt tyvärr, det enda den har är att man i manuellt läge kan ställa ISO och vitbalans.

Har sett i andra forum att F31 har i alla fall slutar och pländarprioritet tror jag.

Däremot verkar F40 ge bättre bilder i dagsljus än F30/31, men pga högre upplösningen så är det lite mer brus (vilket ju inte är så konstigt).

Har inte haft kameran tillräckligt länge för att säga vad jag tycker om den. Känns som en trevlig kompaktkamera men egentligen så gillar jag än så länge min lumix fx01 bättre, även om den har mer brus men den har vidvinkel. Men ingen av dessa har några manuella kontroller.

Min fru adopterade min Lumix FX01 så kände jag att en F40fd kunde bli ett bra komplement för mig när systemkameran inte fick plats i väskan, tiden får utvisa om jag gjort ett bra val, men man vänjer sig ju vid det mesta :)
 
Stämmer bra att F30 har inställningar för slutare och bländare, dock inte i "M-läget", utan i två andra olika lägen. Ett läge med slutarprioritet och ett annat för bländarprioritet.

Ändrar man tex. bländarinställningen i det ena läget så följer slutaren med automatiskt, och vice versa.

Det går alltså inte att ändra båda inställningarna manuellt samtidigt, utan endast den ena.
 
Ok då förstår jag, dock bättre än f40 som inte har någon slutar eller bländarinställning, man får väl jobba med de olika automatlägena, iofs jag använder min systemkamera så ofta jag kan men vill ha denna kameran till enklare saker som man alltid kan ha med sig men med bra bildkvalitet, och känns kompaktkamera med lågt brus bra, men samtidigt är 28 mm vidvinkel bra att det inte satt i samma kamera...
 
Hej!

Jag står också och väljer mellan dessa Fujikameror.

Vad är det egentligen för skillnad mellan 31fd och 40fd? Det enda jag ser då jag jämför dem på cyberphoto är att 40fd har 8,3mp istället för 6,3mp. Priset är ungefär detsamma på de bägge.

Jag misstänker att 31fd har lite bättre brusegenskaper i och med detta vilket lockar. Den fick i alla fall mycket bra betyg av dpreview:
http://www.dpreview.com/reviews/fujifilmf31fd/page17.asp
En nackdel är dock att den inte tar sd-kort, vilket 40fd gör.

Vilken ska jag välja? :)

Mvh/Pär
 
Men de anledningar som jag valde F40 var tre egentligen.

F31 var restniterad :)
F40 är lite mindre, inte liten, men mindre än F31
F40 verkar klara av att ge mer naturliga färger.

Dock vad som talar till F31s fördel som jag ser det är som du säger bruset och att de faktiskt ett par manuella inställninar, sedan skulle jag bli väldigt förvånad om optiken verkligen är bra nog för att man skall ha nytta av 8 M pixels vilket antaligen bara resuterar i större filer och mer brus.

Jag tycker också att F40 känns lite slö, min lumix känns snabbare, Det är ofta som jag behöver vänta efter att jag tagit en bild innan jag kan ta nästa, och då missar ögonblicket. Alla som ha rförsökt att fotgrafera en 1,5 åring vet nog vad jag menar. Och min systemkamera är aldrig i närheten när han bestämmer sig för at showa :)

Men F40 exponerar bättre tycker jag (nu jämför jag med min lumix, så lite irrelevant kanske).

Sedan blev jag riktigt chockad över hur brusiga 100% crop bilder blir med fujifilms super CCD, trodde något var fel faktiskt.

Men i "normal" storlek blir det helt ok bilder
 

Bilagor

  • dscf0181_cr.jpg
    dscf0181_cr.jpg
    82 KB · Visningar: 140
Här kommer samma bild inte 100% uppförstorad utan lite normalare förstoring.

Bilden är ISO 400 utan blixt, vilket man ju får säga är riktigt bra,

Men jag tycker också att det alltid finns en hel del brus även på iso 200 och kameran gillar att automatisk skruva up ISO om man kör på automatiskt läge. Manuellt kan man i alla fall styra vitbalansen och hur högt ISO skall gå automatiskt. I full auto går den gärna upp på 800, vilket jag tycker känns lite brutalt.
 

Bilagor

  • dscf0181_cr2.jpg
    dscf0181_cr2.jpg
    94.7 KB · Visningar: 138
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.