Numeric
Aktiv medlem
Hej!
Jag är en av dem som aldrig någonsin mer kommer att fotografera med kameran i jpeg-läge igen! Nu har jag lärt mig hantera RAW-formatet och jag lämnar det aldrig!
Tidigare har jag tagit bilder i jpeg och när man sen kommer hem med bilderna har man massor av bilder som (oftast) har alldeles för varma toner. Givetvis så försökte jag göra nåt åt saken och efter en massa arbete så kunde jag få bort lite av gulsticket... MEN! Bra blev det aldrig! och då tycker jag ändå att jag har ganska goda kunskaper både om PS i sig, och hur man använder det...!
Men nu är detta ett minne blott! Med RAW så kan jag ställa färgtemperaturen exakt var jag vill och sen göra små justeringar i PS i efterhand. Bilderna blir så otroligt mycket bättre!
Och nu! Till min fråga: VARFÖR!? Varför blir det så mycket bättre med RAW?
Visst! Jag vet att man förlorar både bit-djup och omfång när en bild konverteras till jpeg från sensordata. Men det känns fortfarande inte helt självklart! Jag skulle gärna vilja ha en ganska djuplodande förklaring till varför man kan ha ett reglage till RAW med färgtemperatur medan såna inställningar inte finns till jpeg.
Känner du till nån bra artikel om detta? Eller är du själv mycket duktig på teorin bakom RAW? Jag vill veta så mycket som möjligt!
//Eric
Jag är en av dem som aldrig någonsin mer kommer att fotografera med kameran i jpeg-läge igen! Nu har jag lärt mig hantera RAW-formatet och jag lämnar det aldrig!
Tidigare har jag tagit bilder i jpeg och när man sen kommer hem med bilderna har man massor av bilder som (oftast) har alldeles för varma toner. Givetvis så försökte jag göra nåt åt saken och efter en massa arbete så kunde jag få bort lite av gulsticket... MEN! Bra blev det aldrig! och då tycker jag ändå att jag har ganska goda kunskaper både om PS i sig, och hur man använder det...!
Men nu är detta ett minne blott! Med RAW så kan jag ställa färgtemperaturen exakt var jag vill och sen göra små justeringar i PS i efterhand. Bilderna blir så otroligt mycket bättre!
Och nu! Till min fråga: VARFÖR!? Varför blir det så mycket bättre med RAW?
Visst! Jag vet att man förlorar både bit-djup och omfång när en bild konverteras till jpeg från sensordata. Men det känns fortfarande inte helt självklart! Jag skulle gärna vilja ha en ganska djuplodande förklaring till varför man kan ha ett reglage till RAW med färgtemperatur medan såna inställningar inte finns till jpeg.
Känner du till nån bra artikel om detta? Eller är du själv mycket duktig på teorin bakom RAW? Jag vill veta så mycket som möjligt!
//Eric