Annons

Enkel hemmastudio?

Produkter
(logga in för att koppla)
Har nånstans sett en skiss på hur man kan använda sig av enkla ljuskällor (bygglampor från rusta typ) nåt att reflektera i och på så vis skaffa sig en mkt enkel hemmastudio.
Måste ju börja nånstans.
Nån som kan tipsa?
 
Jag har precis samma tankar, dvs att göra en mjukstart in i studiovärlden. Jag valde att lägga lite mer pengar och beställa ett kit ifrån www.kaffebrus.com. Där finns kit med två blixtar ifrån 1995. Tror detta är ett bra mycket bättre steg än att köpa bygglampor mm.

Är det ok för din budget?
 
Tack för svaret.
Är det det för 1995 kr?
Kan vara nåt i framtiden, men nu vill jag göra det mkt enkelt. Vet ju att jag sett en skiss på hur man kan bygga upp.
Vill mest testa mig fram lite och blir det bra kanske jag satsar mer pengar och tid på det.
 
Oj, läste dit svar lite fort, såg ju att du skrev ut priset.
Det är inte aktuellt med den investeringen i nuläget. Men jag sparar länken.
 
Jag kör på det Kaffebrus-setet.

Fast jag började med bygglampor från Clas Olsson. Bl a 2 st 500w halogenlampor och 2st 150w. Man tror det är starkt ljus men det är det inte. Man hamnar ändå på långa slutartider och det blir varmt.

Jag använde friglitskivor att studsa ljuset i och hängde upp allt i mikrofonstativ =)

Det gav en början till förståelse om ljussättning. Dock svårt att hitta sätt att rikta ljuset från frigoliten och att komma upp i höjd med lamporna.

Men tack vare den upplevelsen så uppskattade jag mina kaffebrusblixtar så oerhört mycket mer när jag skaffade dem. En viktig grej där är ju att man kan ställa styrkan steglöst, istället för att flytta halogenlamporna fram och tillbaka för att ändra "styrkan".
 
Microbudget skulle kunna vara att skaffa en sådan här till din SB400:
http://www.kaffebrus.com/slavtandare-med-stativganga-fotocell-156.html

Sätt den på ett billigt stativ (eller tejpa fast den på ryggstödet av en stol om t o m det billigaste stativet är för dyrt). Använd en ljus skiva som reflexskärm (t ex en frigolitskiva eller en playwoodskiva klädd i aluminiumfolie).

Du utlöser blixten med kamerans inbyggda blixt. Sätt den inbyggda manuell så att inte förblixten för TTL utlöser slavblixten. Sänk dess styrka till minsta möjliga så att slavblixten blir den dominanta ljuskällan.

Den uppsättningen borde i alla fall fungera för enklast möjliga ljussättning vid ansiktsporträtt.

Difusering av blixten får du enklast genom att studsa den mot något ljust.
Denna funkar också att lysa genom för difust ljus:
http://www.kaffebrus.com/paraply-vitt-transparent-12.html
Då är det praktiskt med en sådan här:
http://www.kaffebrus.com/faste-for-paraply-och-blixt-510.html

När du köper tillbehör som tex paraply kommer du ha användning för dem även när du senare kanske skaffar studioblixtar (eller när det regnar ;) ).
 
Det beror på vad du ska fotografera.

Man kommer en bra bit med ett norrfönster (eller vilket fönster som helst om det är molnigt ute) och en reflexskärm.

Om du ska eget ljus.

Väldigt vanligt är att man försöker med byggstrålkastare, men det är nog ingen som fortsätter med det.
Det blir för varmt och brandfarligt, jag har flera byggstrålkastare men jag använder dem inte ens när jag målar eller tapetserar, jag kör med mina blixtsativ, paraplyn och energisparlampor mycket trevligare ljus att jobba i.

Egentligen går det inte att komma billigare undan än kaffebrus 2000kr set (det finns andra snarlika).

Ett alternativ är energisparlampor. Jag har två gamla skrivbordslampor (sådana som man fäster i skivan och går ställa in upp och ner och åt sidan väldigt bra). Det ska vara den gamla sorten som man skruvar vanliga glödlampor i.
I dessa sätter man så starka energisparlampor man får tag i (IKEA 20w motsvarar 100w) 59kr. Dessa är formade som en stor boll. Modellen sätter man på en stol (det blir ändå ganska långa tider och du får inte upp ljuset så högt) den ena av lamporna sätter man snett uppifrån/framifrån så nära modellen det går. Detta är ditt huvudljus.

Den andra slår du i en stor vit pappskiva eller vad du hittar på. Den placerar du alldeles vid sidan om dig själv/kameran. Inget ljus från den ska gå direkt på modellen utan allt ska studsa i den vita skivan. Detta är ditt fyllnadsljus.

Skrivbordslampans reflektor är kanske 16cm i diameter och är egentligen en väldigt liten ljuskälla. Men eftersom du kan sätta den så nära så blir det ändå ett hyffsat mjukt ljus. Den blir heller inte otrevligt varm för modellen.
Fyllnadsljuset blir lite svagt i en sån här uppställning, dels är det längre bort,dels är det reflekterat ljus så egentligen
kanske man behöver 2 (eller så tar man en svagare lampa som huvudljus). En ytterligre reflexskärm på andra sidan modellen kan också hjälpa till att ge lite ytterligare fyllnadsljus, men du måste sätta den så nära det går för att den ska ha någon effekt.
Du måste hitta 2 stadiga (stolar/bord/möbler) att sätta dina lampor på, den ena får gärna vara lätt att sätta en relexskärm på(för fyllnadsljuset) eventuellt behöver du en tredje för din andra reflexskärm.

Innuti denna annsammling av möbler, pappskivor och lampor får din modell inte vara klaustrofobisk.

Jag använder ibland en (vit) dörr som fyllnadsljusreflektor, öppna den 90grader och ställ dig själv alldeles vid kanten så kan du använda den som reflexskärm.


Energilamporna är inte perfekta med avseende på ljustemperatur (men ändå minst lika bra som byggstrålkastare)
blanda inte energispar/vanliga lampor. Kör om möjligt med samma fabrikat/modell på alla lampor.

Detta funkar för huvud/axlar porträtt men ska du ta helfigur så räcker inte ljuset,och det blir för hårt, du får heller inte upp det tillräckligt på höjden.

Fotografera mera!
 
Tack så hemskt mkt för alla svar!
Det är dock något att börja med, och vill jag sen jobba vidare, då är det investering som gäller. Det inser jag ju;-)
 
DBland det billigaste är en pennlampa =) Det är enda belysningen på denna bild.
 

Bilagor

  • danne.jpg
    danne.jpg
    43.6 KB · Visningar: 616
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.