Annons

En varning om batteriladdare

Produkter
(logga in för att koppla)
köp MAHA:s 9000 eller alla i 8000 serien, Mahas andra laddare kommer inte i närheten av skonsamt ladda cellerna.

MVH/Anders
Varifrån? Har beställt från ChargeIT.se men förväntar mig inte att få den levererad med dess omdöme på Prisjakt. Givetivs mot faktura så att man blir positivt överraskad ifall det dyker upp en laddare.
 
Det är bara ChargeIT att välja på i Sverige tror jag, men det finns ju många butiker på nätet utomlands. Det finns några återförsäljare här: http://www.mahaenergy.se/show_af.html, kanske bor du i närheten av någon.

Jag ringde ChargeIT i förmiddags, fick utmärkt support på telefon, la sedan order på webben och paketet är på väg i posten redan, har fått kolli-id. Den jag pratade med packade prylarna direkt efter telefonsamtalet. Det är första gången jag handlar av dom så jag vet inte hur det brukar vara annars, men jag är nöjd så långt. Hoppas det håller i sig när paketet kommer fram i morgon också. :)
 
Senast redigerad av en moderator:
Anders.: C-9000 har funnits sedan slutet av -06, jag hade den första batchen vilken numer är omgjord, den stekte celler som inte var i perfekt skick, alla senare versioner är bra. Jag har numer en senare version.

Version ett hade samma dT/dt i manualen....

Jag har recenserat laddaren här på fotosidan tidigare:
http://www.fotosidan.se/reviews/viewreviews.htm?ID=16501

ChargeIT har tidigare fått usel kritik och jag har ingen källa för inköp, jag fick en ny enhet därifrån utan problem, jag köpte min första från usa.

Vet att en del har köpt sina från holland, kolla på nikonforumet angående denna laddare.

Anders
 
Jag har också sett att Maha-9000 laddaren rekommenderas. Jag hittade en annan, La Crosse BC9009 som rekommenderades av andra. Har hittills funkat bra, även om jag i början också var orolig pga vissa rapporter om överhettning.

Man kan ställa varje cell individuellt och bestämma ström i ett ganska stort intervall på laddaren. Betydligt bättre än snabbladdarna (har provat t.ex. en från Varta och en från Sony).
 
Köpte själv en maha-c9000 från chargeIT förra vecka, levererades utan problem efter2 dagar i brevlådan. Läste lite forumtrådar innan jag vågade beställa av dom och konstaterade att de dåliga betygen berott på leveransproblem från fabrik. Helt klar värt mot faktura iallafall om man är orolig.

Mvh petter
 
När det gäller ChargeIT, så råkar jag jobba i samma hus men på våningen ovanför.

Det är ett litet företag som framför allt supportar ortens företag på datorsidan, men som gjort en liten satsning på webbhandel och fick på så vis agenturen på MAHA:s batterier och laddare (man köpte upp ChargeIT som redan fanns, men väl inte sköttes så bra).
De fick en del dåliga omdömen i början då de tydligen inte prioriterade webbdelen tillräckligt och gav lite dålig support.
Det finns en annan forumtråd om just detta där det faktiskt slutade med att jag själv gick ner och pratade med ägaren om det hela och hur de uppfattas på nätet med folk som till och med var rädda att de skulle vara ett blufföretag. Han fick läsa forumtråden och skrev även ett eget inlägg där också som svar på funderingarna.

Jag tror att han tog åt sig av det han såg och har nog skärpt upp sig när det gäller support och leveranser.
Jag kan intyga att det inte på något vis är frågan om något blufföretag där någon riskerar att bli blåst, utan bara några helt vanliga datasupportarkillar som gör vad de kan för att få den lilla firman att gå runt.

För övrigt så kan jag rekommendera MAHA-laddarna. Har själv en som tar 8 batterier vilket är suveränt om man har några blixtar att mata. Den har hittills inte tagit eld...
 
Ingen som upplever ett tyst högfrekvent ljud från denna laddare? Läste om det på några forum. Är mkt känslig för sådant ljud. Men den defekten kanske bara var i första generationen?

Tacksam för svar.
 
Det kommer diverse små ljud från min men jag får sätta örat rätt nära för att höra dom.
 
Lite offtopic, men:

Erinrar mig en artikel om en man som jobbade inom räddningstjänsten i Sörmland som hade byggt en snygg "låda" till familjens (5 pers) telefonladdare - satte eld på hela huset (när ingen var hemma)!
 
temperaturkontroll?

Om en laddare "bara" har -dV men också temperatur-kontroll minskar väl risken för överhettning?
Och därmed risken för olyckor med brand.

(hittade en Philips-laddare på netonet för 399 kr med 4 batterier)

MVH J O
 
Det finns gott om kompetenta laddare i nätbutiker inriktade på modellflyg.

Några länkar för vidare studier här nedan.
Mer specifika köptips lämnar jag att ge eftersom utvecklingen går så fruktansvärt fort på den här fronten och folk vill ha olika saker.
Kör själv med en "Swallow Advance" laddare och har hyfsat fungerande NiMH-acar kvar som är fem-sex år gamla och säkerligen har uppemot ett par hundra mer eller mindre fulla cykler bakom sig.

Deltapeakladdare har som ett krav att man inte går på med för liten laddström SAMT att ackarna inte är för nära fulladdade.
Det är då lättare att detektera en tömd ack, det syns obevekligen på spänningen som sjunker som en gråsten.
Det finns speciella cyklingsprogram i en bra laddare som först tömmer acken och sen laddar den.

http://www.mft.nu/

http://www.hobbyverkstad.se/

http://www.aircpro.com/

http://www.modellhobby.com/

http://www.batteriexperten.com/
 
Det är då lättare att detektera en tömd ack, det syns obevekligen på spänningen som sjunker som en gråsten.
Det finns speciella cyklingsprogram i en bra laddare som först tömmer acken och sen laddar den.

Äsch... glömde poängen.

Man kan från en fullt tömt batteri hålla reda på hur många milliamperetimmar man laddar i.
På så sätt kan man också styra så inget går på tok.
Man kan trycka i något mer än vad som står på batteriet beroende på att laddningen har verkningsgrad., i runda slängar går det åt 20% mer än vad som står på.
Med en bra laddare kan man läsa av hur mycket man laddat och hur länge.
Med en mycket bra laddare kan man sätta en bortre gräns i tid eller laddningsmängd samt övervaka tempen.

Ett klart tecken på att batterierna börjar uppnå sin livslängd är att det värdet minskar.
Laddaren kan om batterierna börjar bli kass också strunta i att slå av när det blir fullt för att spänningsdippen kan utebli.
Har man då hög laddström måste ju energin som inte går in i laddning ta vägen nånstans.
Det blir då till värme.
 
Senast ändrad:
ANNONS