Är det inte tvärtom? I alla fall blev det alltid svarta/mörka fläckar på mina cibachrome-kopior från dia, på den tiden jag höll på med det. Kopian blir ljusare av mer belysning, och mörkare av mindre belysning. Och mindre belysning blir det där dammet sitter i vägen.
Hej Nils!
Du har helt rätt att damm blir mörkare eller svart på diakopior. Men, det är inte det jag skriver Nils.
Nu vet inte vare sig du eller jag vilken filmtyp det gäller.
Jag har under förutsättning att hans framkallade film är en dia ,pekat på det är något i slutsköljning och torkning. Och alltså inte damma, det låter väl enkelt att ett labb skulle missa att göra rent film innan kopiering. Jag skulle inte göra det i alla fall.
Så här skrev jag i sin helhet,alltså inget om damm som orsak.
"Hej!
Du skriver inte vilken typ av film som du har framkallat. Men jag utgår från att det är dia. Detta antagande gör jag för att vid kopiering av diafilm så blir det vita fläckar på diakopior och svartafläckar på negkopior av det som du beskriver som dam.
Att det skulle vara damm tror jag inte utan att det uppståt vid sköljningen av filmen/-er.
Efterom du har en Mamiya så är det väl 120 film. Du kan göra på detta sätt:
- använd handskar när du hanterar filmen
- ta en del av filmen , bör vara klipp i "4" rutor. Ta denna "filmremsa", använd ljusbord eller håll den mot ljus. Nu bör du se om det finns något på filmen. Om det är så:
- häll upp +20 gradigt vatten i något som är så stort att du kan lägga ned filmremsan. Låt den ligga ett tag. Skölj sedan filmrensa under rinnande +20 grader vatten. Häng upp filmen så att den torkar, unvik värmen. Efter att den torkat så bör fläckarna vara bort. "
Vad gäller begreppet cibachrome, så har det ändrat namn sedan många år till Ilfochrome och finns som sagt idag.
Slutligen så har han även en tredje bild . Om den är s/v så är det väl inte damm det heller ? utan även här rester efter kemi som inte sköljts bort.
Kazzi, du är välkommen och avslöja viken typ av filmer det gäller.