Pupillen
Aktiv medlem
Hur mäter man egentligen briljansen?
Med ögat, är det korta svaret
Vill man ha siffror och diagram krävdes förr i världen avancerad MTF-mätningsutrustning men idag ska det vara fullt möjligt att använda samma grundmetod som t.ex. Imatest fast lägga ”ribban” mycket högre och döpa om det till kanske ”MTF95” eller något ditåt. Då skulle man få ett resultat som mättes i hundratals ”linjer/bildhöjd” istället för tusentals.
Ögats känslighet för små MTF-skillnader är mycket större ett gott stycke under ögats maximala upplösning och det är där skärpans briljansdel bör mätas. Vid ännu lägre frekvenser minskar ögats förmåga igen.
Ströljus ser vi dock dessvärre bara alltför väl över hela frekvensregistret. Det är dessutom långt mycket svårare att mäta på ett sätt som ger jämförbara siffror och diagram så det undviker de flesta testare att ta i med tång
Det bör kanske också nämnas att MTF-responsen i förhållande till frekvenserna helt enkelt är ett annat sätt att beskriva hur ljuset från en punktformig ljuskälla återges (d.v.s. som en suddig fläck). Rent matematiskt är det helt enkelt mycket enklare att hantera frekvenser än att i detalj beskriva hur en suddig fläck ser ut genom att ange hur ljusintensiteten varierar med radien. Anledningen till att MTF-värden för några lämpligt utvalda frekvenser beskriver skärpan så bra är alltså just sambandet med hur en punkt återges!
Jag misstänker att många rent spontant föreställer sig att upplösningen har med dessa fläckars storlek att göra men det är tvärtom deras centrala mittparti som bestämmer skärpans upplösningsdel. Fläckarnas storlek är istället avgörande för briljansdelen.
Ger man sig till att mäta objektivens absolut maximala upplösning så innebär det att man koncentrerar hela sin uppmärksamhet på någon pytteliten ökning av ljusintensiteten allra längst in i mitten av fläckarna och struntar i resten av fläcken. Detta är förvisso mycket viktigt vid exempelvis astronomi och militär flygspaning (gissa varifrån testtavlan USAF 1951 fått sitt namn ifrån men har inte mycket verklighetsförankring för oss.
Senast ändrad: