Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

"Dåligt" tonomfång m dslr?

Produkter
(logga in för att koppla)
andewid skrev:
Du förstår inte hur brus uppfattas.
Ok, fast det som är intressant är egentligen andra änden på kurvan. Förstår inte vart han gjort av negfilmens kurvslut. Det är i alla fall inte där han visar att det är. Tyvärr visar inte heller filmtillverkarna hur skuldran ser ut. För diafilm visar de både tå och skuldra.
 
Det finns en testsida på nätet där de testade kamerornas färgrenhet granskas, alltså hur pass bra en kamera klarar av att återge en nyans.

Dock ska man hålla i minnet, vilket också framgår av texten, att många kameror är kalibrerade att ge "bra" hudtoner och alltså inte i första hand ge rätt färger.

http://www.digitalcamerainfo.com/
 
Jämförelsen mellan DSLR och scannad film är inte rättvis eftersom man då konverterat filmbilden till den digitala världen med de kvalitetsförluster som då uppstår även i en bra scanner. Tyvärr är ju den ursprungliga processen utdöd så idag scannas ju all negativ film som ska bli papperskopior. Alla som scannat diafilm kan säkert hålla med om de ännu större kvalitetsproblem som är behäftade med denna filmtyp i scanningssammanhang.

För att en relevant kvalitetsjämförelse ska kunna göras så måste båda systemen hållas isär hela vägen och det är idag nästan bara möjligt med diafilm på den analoga sidan.

Har hamnat lite vid sidan om ursprungsfrågan men i begreppet bildkvalitet ingår kontrastomfånget i högsta grad och DSLR är fortfarande dåliga i de ljusaste partierna i en kontrastrik bild.
 
Har hamnat lite vid sidan om ursprungsfrågan men i begreppet bildkvalitet ingår kontrastomfånget i högsta grad och DSLR är fortfarande dåliga i de ljusaste partierna i en kontrastrik bild.
Jo. Det stämmer. Speciellt om du inte använder den linjära datan, utan istället gammakompenserar - vilket nästan alltid görs. sRGB och AdobeRGB är ju ungefär gamma 2.2.

Men visst har du rätt i att det är rättvisast att jämföra hela processen så som du normalt arbetar. Syntetiska test ger ju inte alltid en rättvis bild.
 
Få bättre tonomfång med DSLR

Med t.ex. dom verktyg som finns i Rawshootern kan man redan på RAW-nivå balansera och optimera bilder väldigt bra, justera histogram så att det hamnar rätt och grafiskt kolla att inga pixelklipp förekommer.
Om man sedan batchar bilderna till t.ex 16 bitars TIFF kan man där med stort tonomfång vidarebehanla bilderna med dom verktyg som finns i Photoshop.
Det blir bra resultat.
Prova.
Tekniken går framåt.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar