** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons

Dålig skärpa samt brusiga bilder A200

Produkter
(logga in för att koppla)
Kollade även lite på DPreviews brusbilder.. Där jämförde man med Canon nikon samt olympus..

Och enligt deras bilder skulle jag inte vilja kalla Sony A200 som en dålig kamera mot dom andra ifråga om brus och behålla detaljer osv... tvärt om är den ju mycket bra.... och Nikon D60 var ju ren katastrof egentligen om man skall anse att bilderna skall ha linjer kvar osv.. Den smetade ju ut bilderna på ett sätt som skulle min kamera göra så hade den kastats i soporna...Kollade på Jpeg ...

Har faktiskt inte förr granskat sådant mer noga. . Men har nu en dator som kan zooma upp bilderna så man ser dom tydligare...

Tänk att man missat detta PGA den gamla datorns kassa funktioner.. Har ju bara accepterat det som folk påstått då jag inte kunnat se det själv...
 
Jag tycker:

1) Fotografering lämpar sig utmärkt för inlärning via trial & error. Till skillnad från bilkörning så är det billigt att krascha lite då och då! :)

2) Varför skulle man inte kunna använda en systemkamera i autoläget? Bildkvalitén är överlägsen en kompakt, den riktiga sökaren ger bättre känsla, avtrycket är snabbare, autofokusen säkrare, blixten bättre, seriebildstagningen snabbare, greppet rejälare. Ja det finns ju en hel radda med fördelar med en systemkamera som visar sig redan i autoläget. Går man sen vidare till de kreativa lägen ökar möjligheterna förstås ytterligare, men att det skulle vara ett krav för att använda en systemkamera är ju inte sant.

3) Om du tycker att din kompakt ger BÄTTRE bilder än din systemkamera så är det antingen fel på ditt exemplar eller så gör du något helt galet. Visst kan det krävas lite övning och kunskap för att fullt ut dra nytta av en systemkamera men redan från start bör den i vart fall inte vara sämre än en kompakt.

4) Som någon sa, lägg upp några exempel och förklara vad du inte är nöjd med så kan du säkert få bra tips.

Jag föreslår att du läser kamerans manual, ta sedan fram en fruktskål eller något annat lättfångat och ställ på bordet. Fota med olika inställningar för bländare och ISO. Kolla bilderna i datorn, läs av vilka tider du fått, hur bruset förändras, hur skärpedjupte ändras osv. Upprepa sedan samma sak med ett familjens katt, dina ungar eller något annat rörligt.

Lägg et par timmar varej kväll i en veckas tid och jag är säker på att du kommer att få en aha-upplevelse.

Inget går upp mot lite hederligt trial & error! :)

Lycka till!

Mvh
Anders
 
3) Om du tycker att din kompakt ger BÄTTRE bilder än din systemkamera så är det antingen fel på ditt exemplar eller så gör du något helt galet. Visst kan det krävas lite övning och kunskap för att fullt ut dra nytta av en systemkamera men redan från start bör den i vart fall inte vara sämre än en kompakt.

kan ta testbild med kompakt samt systemkameran och visa skillnaden
när jag testade så stog båda i autoläget, och systemaren gav brusigare bilder tyckte jag iaf inomhus. Är det så att kameran är dålig eller pga av att den är trasig?

Utomhus så tycker jag inte att det är så stor skillnad konstigt nog?

Eller är det så enkelt att kitobjektivet är så dåligt/trasigt ?
 
Lägg gärna upp några exempelbilder i ditt album. Se till att Exif informationen kommer med.

Mvh
Anders
 
kan ta testbild med kompakt samt systemkameran och visa skillnaden
när jag testade så stog båda i autoläget, och systemaren gav brusigare bilder tyckte jag iaf inomhus. Är det så att kameran är dålig eller pga av att den är trasig?

Utomhus så tycker jag inte att det är så stor skillnad konstigt nog?

Eller är det så enkelt att kitobjektivet är så dåligt/trasigt ?

Kitoptiken har inte bra ljuskänslighet.Det är en sida av problemet... Så skall du fota inomhus med systemarens kitoptik (eller ljuskänsligare optik) så lär du som alla andra ovana med sådan fotografering få skaffa en extern blixt med bounser och sätta på din kamera...

Just fota i dåligt ljus med en systemare en lite erfarenhetskrävande sak att göra om man skall få det bra om man inte använder en riktig blixt.. jag har fotat mest i dåligt ljus och minst i bra ljus.. Och det har varit en låååång resa att lära mig vad som krävs för att få bra dugande bilder i dåliga ljusförhållanden.....Dessutom använder jag inte blixt alls oavsett ljusförhållanden ..

men en separat kraftfullare blixt än den lilla inbyggda löser problemet för den ovane fotografen som fotar med auto...Dessutom slipper man ifrån den annars tröttsamma blixtverkan man får med den inbyggda blixten...

Lite så tror jag du måste lära dig mer om fota med en systemare för att börja kunna nyttja systemarens kapasitet den har.... Det är en rätt stor skillnad i hur en kompaktare aggerar mot en systemare...

En sak du kan börja med för att vara 100% säker inget är i olag med själva kamerans inställ även i Auto är att ställa in fabriksinställningarna igen i menyn... Gör detta först av allt så kameran är absolut nollställd.. Min Canon s3is kompaktzoom strulade förut för mig.. Och efter ha fabriksnollställt den var allt ok igen..

kanske har din kamera hakat upp sig på nått sätt vilket en sådan fabriksinställning kan nollställa. prova kostar ju inget då du ändå fotar med auto...

Och efter detta är gjort och du berättar hur det gick så skall jag försöka ge dig lite tips ifrån hur jag fotar i dåligt ljus.. Men börja med nollställa kameran till fabriksinställningar... Så börjar vi där..

Mvh
Tobbe...


Edit. Såg att din kompaktare är en rätt bra kamera med hög ljuskänslighet dessutom i vidaste läget.. Så den kan nog ta en del fina bilder i dåligt ljus...Vi jämförde i sommras små kompaktare med så fina grejor som eos5D här med fin optik. Och kompatare ifrån fuji tex klarade sig mycket bra i dåligt ljus.. Så man får inte tro en kompaktare är en sämmre kamera alltid.. Det är ofta mycket kompetenta kameror. Speciellt vid autofotande där dom ju är oftast 100% byggda för att verka...Så där har du en del av svaret på skillnader du ser.. Din kompaktare är rätt kompetent således...Samt har ljuskänsligare optik än din systemare...
 
Senast ändrad:
testade att nollställa kameran till fabriksinställningar men det blev inte bättre.

har även lagt upp testbilder både med auto samt manuellt läge på min sida så ni kan se vad jag gör fel eller om det är fel på kameran.
 
testade att nollställa kameran till fabriksinställningar men det blev inte bättre.

har även lagt upp testbilder både med auto samt manuellt läge på min sida så ni kan se vad jag gör fel eller om det är fel på kameran.

Du har alldeles för långa slutartider, det ger skakningsokskärpa.
1/10 och 1/25 duger inte om du ska testa skärpan. Testa utomhus med tider som är snabbare än 1/100, minst. Då kan du utesluta att det är du som skakar.

Att den ena bilden är brusig beror på att du har fotat med iso 3200. Det är ett otroligt högt värde. Det blir brusigt hur du än gör.
Den med iso1600 är ju betydligt bättre, och den med 400 är det ju inget fel på.
Kör du på auto kommer kameran börja höja iso när det blir för mörkt, och då blir det sådär.

Att "huvudet" inte är skarpt beror på att skärpedjupet inte räcker för att täcka in både kroppen och huvudet.
Detta är den i särklass (tillsammans med skakningsoskärpa) vanligaste orsaken till att nybörjare klagar på sina systemkameror.
Fotar du en människa kan du inte fokusera på kroppen och tro att även huvudet ska bli skarpt. Du måste verkligen se till att du fokuserar på rätt ställe.

Det är svårt att fota med systemkamera. Det är inte som reklamen vill att alla ska tro. Du måste lära dig helt enkelt.

Sluta kör med autoläge.
Kör med P, A eller S.
Se alltid till att slutartiden är kortare än din brännvidd. Sen måste du lägga till lite eftersom att din kamera har en mindre sensor.
Alltså minst 1/40s på 18mm, och minst 1/80 på 55mm. Vet inte exakt hur liten sensor du har, men ha det som absoluta minimum.

Tycker du att iso1600 ger för mycket brus ->ställ kameran på 400.
Kös du i P, A eller S kommer inte kameran ändra det du ställer in, och du slipper problemet.
 
Tittat lite snabbt på dina bilder....

Kombination av högt iso (som både minskar skärpan och ökar bruset), felaktigt fokus (tycker fokus ligger mer på vägg än gitarr) samt lite underexponering. Dessutom rätt stor bländare (=lågt bländartal), de flesta objektiv är mindre skarpa på sina största bländare än på mindre bländare (=högt bländartal).

Det finns ett problem med att använda kamerans automatik i en del situationer, jag vill/kan inte ge mig in i allt för avancerade diskussioner om detta men t.ex. är kombinationen mörkt förmål mot ljus bakgrund en sådan situation. Detta leder ofta till att bilden generellt blir underexponerad vilket förståss syns mest i det mörka föremålet. Detta löser man genom att använda exponeringskompensation. I ditt fall kan man prova öka exponeringskompensationen nått steg (kommer dock leda till längre slutartid med risk för skakningsoskärpa).

Så för bättre bilder (som nog sagts tidigare i tråden):
-lägre iso (=bättre ljus där du fotograferar, eller blixt)
-se till att fokus ligger rätt (att objektiv felfokuserar förekommer)
-ha koll på exponeringen (=läs en grundläggande bok om exponering så lär du dig snabbt i vilka situationer exponeringskompensationen ska användas och åt vilket håll)
-om möjligt blända ner objektivet några steg (runt bländartal 8 brukar ge skarpare resultat)

Inomhusbilder blir alltid en kompromiss på någon/några av punkterna ovanstående.

Kan tillägga att jag i första hand inte tror det är fel på kameran utan kombinationen av ovanstående. Kanske någon med samma kamera kan kommentera brusprestandan?
 
Jag kollade dina testbilder och det ser väl ganska normalt ut.

Du har använt högt ISO och då blir det mycket brus.

Angående rekommendationen om slutartider ovan så gäller de väl i allmänhen men eftersom din kamera har bildstabilisering inbyggd så borde du kunna använda relativt långa tider.

Men så till huvudfrågan - dvs jämförelsen med din kompakt. Ta samma bilder med din kompakt, inte blir väl det MINDRE brus då? Min gissning är att det kommer bli än värre!

Blixtbilden kanske möjligen blir lika bra/dålig, men de utan blixt gissar jag kommer bli ganska bedrövliga i så svagt ljus.

Om inte så har du en väldigt bra kompakt! :)

Mvh
Anders
 
Sätt in en bild från din kompaktare så man ser hur den kameran väljer att exponera.. Gissar den inte kommer välja iso 1600 eller 3200..Utan betydande lägre iso.

På Cyberphoto tex så visas brusbild endast med iso 50 vilket måste betyda dom använts stativ...Vilket iofs står också..
 
köpte mig en Sony A200 med kitobjetkivet för en vecka sen nu och har hunnit att litegrann nu men finns några saker jag stör mig på.

Inomhusbilder blir jätterbrusiga+mörka samt dålig focus oavsett vilket läge man kör, har testat autoläget och det manuella men ingen skillnad

utomhus blir det likadana bilder där med men inte lika synligt
gillar inte att min gamla Nikon coolpix tar bättre bilder än systemkameran

hur ska man ställa in bländare osv har läst instruktionsboken
samt hur jag får skärpa över hela bilden och inte bara i mitten av bilden?
tack på förhand

Välkommen till systemkameraträsket! Dålig skärpa står det i rubriken. Har du kollat att kamerans autofokus verkligen fokuserar som det ska med ditt objektiv? Om inte så borde du ta fram ett testark och kolla det. Har man inte skärpan så blir inget annat kul heller förrän det är fixat. Fokuserar ditt kitobjektiv du fått med, be att få byta till ett annat hos handlaren. Har du handlat över Internet och är torsk och bor i Stockholm kan du få mitt för det använder jag ändå aldrig.

Du är annars långtifrån den enda som reagerat över att en billig kompakt ofta tar bilder med klart bättre teknisk kvalitet än din nyinköpta DSLR, vid en jämförelse rakt ur kameran. Men alla kompakter ger större skärpedjup och det är det som oftast gör att man får dessa förunderliga bilder med djupskärpa genom hela bilden som är mycket svårare att åstadkomma med kameror som har större sensorer. Jag har inte heller ännu upplevt en digital kompakt som fokuserat lika illa som en del av mina objektiv gjort ihop med mina systemkameror.

Pröva även att ändra kameran s.k. creative styles (bildstilar). Pröva först att ändra standard stilen och lägg 2+ på skärpa 1+ på kontrast och 1+ på färgmättnad.

Följ råden du fick om hur du ska få bättre skärpedjup i dina utomhusbilder, så att du upplever dem ungefär lika skapa som de din kompakt producerar (om bara ljuset räcker till).
 
Senast ändrad:
Jag har tagit igår en bild med min A300 med Tamron 17-50 2,8 monterat...Kameran inställd på iso 800 vilket räcker gott inomhus oftast.. Stabiliseringen gör ett bra jobb om man är hyfsat stadig på hand.. Aningen har det brusreduserats via Paintnet´s gratisprogram.Men som sagt. Endast aningen aningen brusredusering är gjord...Kamerans brusredusering var avslagen . Så absolut inget mer gjort alls.. Ljuskälla är endast en svag taklämpa sittande i ett armatur.. Så mycket dåligt ljus därmed..

Ställer också om kameran till 5 mp läget i dåligt ljus då mer inte behövs i så här dåliga förhållanden.. Vitbalansen är orörd... Och det gulaktiga ljuset överenstämmer hyfsat väl med ljuset hur det ser ut...

Image Description = SONY DSC
Make = SONY
Model = DSLR-A300
Orientation = top/left
X Resolution = 72
Y Resolution = 72
Resolution Unit = inch
Software = Paint.NET v3.36
Date Time = 2008-12-03 23:41:52
YCbCr Positioning = co-sited
Exif IFD Pointer = Offset: 456
A401 = 0
A402 = 0
A403 = 0
A405 = 75
A406 = 0
A408 = 0
A409 = 0
A40A = 2
PrintIM Data = 124 Byte

[Camera]
Exposure Time = 1/15"
F Number = F2.8
Exposure Program = Aperture priority
ISO Speed Ratings = 800
Exif Version = Version 2.21
Date Time Original = 2008-12-03 23:41:52
Date Time Digitized = 2008-12-03 23:41:52
Components Configuration = YCbcr
Compressed Bits Per Pixel = 8
Brightness Value = -1.25 BV
Exposure Bias Value = ±0EV
Max Aperture Value = F2.83
Metering Mode = CenterWeightedAverage
Light Source = unknown
Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode
Focal Length = 50mm
Maker Note = 29600 Byte
User Comment =
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 1004
Exif Image Height = 686
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
 

Bilagor

  • testbild1.jpg
    testbild1.jpg
    12.8 KB · Visningar: 229
  • DSC00575.jpg
    DSC00575.jpg
    14.8 KB · Visningar: 227
En till urklippsbild ur den större......Och som sagt.. Detta taget i dåligt ljus.. Så jag anser nog detta duger hyfsat ok för varenda en.. För man klipper nog extremt sällan ut så här extremt ur en bild tagen i så svåra förhållanden som detta handlar om...

Dom lite i bild mjuka färgerna i kantstrecken är sådana på bild också.. Så det är helt enkelt inget fel eller utsmetat.Endast lite sådant har skett enligt mina ögon. Utan kameran har fotat så som det ser ut på riktigt i stort sett.... Hoppas hoppas bara min skärm nu inte förvanskar så bilderna blir fel pga felinställd skärm...Detta har jag ingen aning om tyvärr...
 

Bilagor

  • DSC00575(1).jpg
    DSC00575(1).jpg
    16.9 KB · Visningar: 225
Senast ändrad:
Skärpte upp en liten aning här i urklippet...Så ser man hur hyfsat det ändå går att få detaljer i kasst ljus...
 

Bilagor

  • DSC00575(1).jpg
    DSC00575(1).jpg
    18.8 KB · Visningar: 220
Idag tog jag mitt gamla Minolta 35-70 F 4 och testade att ta samma bild med. Och också klippa ur så det blev liknande som med det ljusstarkare Tamronet...Nu kan man också se hur väl stabiliseringen arbetar som hjälp...

Så det torde inte därmed vara några problem att ta rätt bra bilder med kitzoomen som kan gå till F3,5 då detta sista är F4 bilder...Däremot kanske skarpheten är den bästa på så stora bländare på dessa optiker med mindre ljuskänslighet.. Men kamerahusen grejar detta i alla fall .. Och givet är detta handhållna bilder utan stöd ens för kroppen eller kameran... Inget fusk...Aningen brusredusering. Samt aningens lite mer skärpa på dessa sista..Men ytterst lite lite bara...Och igen. Man klipper normalt aldrig någonsin ur en bild så här i sådant dåligt ljus.. Vi använder ju inte proffsgrejor här. Utan endast startkameror med billig optik.. Sist till och med optik från 1986 då jag köpte den ny till min Minolta Af 7000...

[Image]
Image Description = SONY DSC
Make = SONY
Model = DSLR-A300
Orientation = top/left
X Resolution = 72
Y Resolution = 72
Resolution Unit = inch
Software = Paint.NET v3.36
Date Time = 2008-12-04 17:08:53
YCbCr Positioning = co-sited
Exif IFD Pointer = Offset: 456
A401 = 0
A402 = 0
A403 = 0
A405 = 75
A406 = 0
A408 = 0
A409 = 0
A40A = 2
PrintIM Data = 124 Byte

[Camera]
Exposure Time = 1/8"
F Number = F4
Exposure Program = Aperture priority
ISO Speed Ratings = 800
Exif Version = Version 2.21
Date Time Original = 2008-12-04 17:08:53
Date Time Digitized = 2008-12-04 17:08:53
Components Configuration = YCbcr
Compressed Bits Per Pixel = 8
Brightness Value = -1 BV
Exposure Bias Value = ±0EV
Max Aperture Value = F4
Metering Mode = CenterWeightedAverage
Light Source = unknown
Flash = Flash did not fire, compulsory flash mode
Focal Length = 50mm
Maker Note = 29600 Byte
User Comment =
Flashpix Version = Version 1.0
Color Space = sRGB
Exif Image Width = 1004
Exif Image Height = 686
File Source = DSC
Scene Type = A directly photographed image
 

Bilagor

  • DSC00578.jpg
    DSC00578.jpg
    13.1 KB · Visningar: 209
  • test1.jpg
    test1.jpg
    12.9 KB · Visningar: 211
  • test21.jpg
    test21.jpg
    16.8 KB · Visningar: 213
Välkommen till systemkameraträsket! Dålig skärpa står det i rubriken. Har du kollat att kamerans autofokus verkligen fokuserar som det ska med ditt objektiv? Om inte så borde du ta fram ett testark och kolla det. Har man inte skärpan så blir inget annat kul heller förrän det är fixat. Fokuserar ditt kitobjektiv du fått med, be att få byta till ett annat hos handlaren. Har du handlat över Internet och är torsk och bor i Stockholm kan du få mitt för det använder jag ändå aldrig.

Du är annars långtifrån den enda som reagerat över att en billig kompakt ofta tar bilder med klart bättre teknisk kvalitet än din nyinköpta DSLR, vid en jämförelse rakt ur kameran. Men alla kompakter ger större skärpedjup och det är det som oftast gör att man får dessa förunderliga bilder med djupskärpa genom hela bilden som är mycket svårare att åstadkomma med kameror som har större sensorer. Jag har inte heller ännu upplevt en digital kompakt som fokuserat lika illa som en del av mina objektiv gjort ihop med mina systemkameror.

Pröva även att ändra kameran s.k. creative styles (bildstilar). Pröva först att ändra standard stilen och lägg 2+ på skärpa 1+ på kontrast och 1+ på färgmättnad.

Följ råden du fick om hur du ska få bättre skärpedjup i dina utomhusbilder, så att du upplever dem ungefär lika skapa som de din kompakt producerar (om bara ljuset räcker till).

hur testar man fokusen då?

får ta och testa det där med creative style och se om det bli bättre
 
Vad är det du vill uppnå? Att få samma bildtyp som din fickkamera?Att få samma bildtyp som din fickkamera direkt rakt ur din systemare?


har jag fattat rätt??

Brus var en sak. Där är nog det klargjort det handlar om mer hantering än kameran som sådan..
 
hur testar man fokusen då?

får ta och testa det där med creative style och se om det bli bättre

Jag tycker du börjar i fel ända och en del svar är lite väl omfattande. Visst händer det att kameror/objektiv felfokuserar men inget som du visat hittills tyder på att så är fallet.

Om jag tolkade dig rätt så var du missnöjd med att systemkameran tog sämre bilder än din kompakt. För att visa detta måste vi ju ha jämföbart bildmaterial. Ta om bilderna på gitarren med kompakten. Tycker du verkligen att de blir bättre?

Alltså, ta samma motiv med båda kamerorna, lägg upp exemplen, förklara vad det är du inte är nöjd med så kan du säkert få konkreta tips.


Mvh
Anders
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar