Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Dålig skärpa (höga bländartal) - många megapixlar

Produkter
(logga in för att koppla)

Alexandros

Aktiv medlem
Hejsan,

här kommer en väldigt lång fråga och fundering som jag kommer ha svårt att formulera bra men jag skall försöka!

Jag upplever att Canons kameror med många megapixlar inte klarar av alla bländartal etc. Jag märkte det först när jag skaffade min 7d då skärpan inte stämde alls. Jag skickade in den och kalibrerade objektiv etc.

Tillslut uppgraderade jag mig till 5d mk 2. Efter att ha kalibrerat objektiven upplever jag den som skarp men inte på alla bländartal. Jag upplever bländare 5.6 som den absolut skarpaste och efter 8 blir bilderna väldigt oskarpa. Bländare som 16 och 22 är helt oanvändbara. Läste även en artikel om detta där dom har gjort tester, ni hittar testet här.

http://diglloyd.com/articles/Diffraction/Diffraction-example-1DsM3.html

http://diglloyd.com/articles/Diffraction/Diffraction-example.html

http://diglloyd.com/articles/LensAndCameraIssues/BrandNewBlur.html

Varför är det så? Och varför just på Canon? Har använt en D3 tidigare och den fungerade på alla bländare. Men den har inte alls lika många pixlar.

Kanske har jag ännu ett måndagsexemplar på mitt hus och mina objektiv? Men har även en bekant till mig som upplever exakt samma problem.

Det andra jag vill tillägga är att kantskärpan är urusel. Jag kan inte ta helkropssbilder och få ansikte skarpt. Prövat detta med 24-105, 50 f/1.8, 85 f/1.8. Alla objektiv utom zoomen är kalibrerade men ändå blir det inge bra. Skärpan i mitten av bilden är skitbra men i kanterna, dvs i ansiktet är urusel. Knappt användbart.

Nå, har någon svaren på mina frågor?
 
Jag gör ett försök med första frågan i alla fall...
Det är ett optiskt fenomen känt som diffraktion, ju mer objektivet bländas ner desto större är "ljuspunkten" som träffar sensorn. Vid tillräcklig nerbländning är punkten större än sensorn och man tappar skärpa.

Helt logiskt uppträder den alltså senare med en D3:a jämfört med en 7D eftersom en 7D har mindre pixlar.

macrobild förklarar utförligare här:
http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=60812
 
Det är inget nytt fenomen, utan diffraktion har funnits på den analoga tiden också. Den generella regeln att alla objektiv maxpresterar på f/8 har ju funnits sen mannaminne. Sen är vissa objektiv optimerade för att prestera som bäst på stora bländare (stora ljusstarka teleobjektiv, t ex presterar ofta bäst på f/2.8-f/5.6 emedan ljussvagare zoomobjektiv i samma brännvidd ofta kräver nedbländning till f/8). Problemet "försvann" i början av den digitala eran, då kamerorna saknade upplösning för att problemet i praktiken skulle märkas. I takt med att kamerorna blir mer högupplösta (gäller speciellt crop-modeller som ju har högre upplösning på en mindre sensoryta) har flera fotografer blivit tvungna att s a s lära om när de uppgraderar.
/peter
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar