Annons

Budgetoptik för månfoto.

Produkter
(logga in för att koppla)

Mackan2

Aktiv medlem
Jag ska dra till staterna om några veckor och tänkte då köpa lite optik, bra priser där borta. Har bestämt mig för att köpa ett av dessa, 800kr kan jag riskera, men bör jag spendera 3 gånger så mycket så jag slipper speglar och får ca 3ggr brännvidden?

Objektivet kommer enbart användas till att fota månen, därför jag är snål. Har sökt lite på forumet men inte hittat några direkta svar. Fokuseringeproblem lär jag inte ha, bara ställa fokus i oänligheten.

Men men, hur bra är bildkvaliteten? Bättre med den dyrare? (Suger bildkvaliteten så spenderar jag helst 800kr) Duger de för hobbykort på månen? Jag har en KM D5D, så brännviddsförlängningen är 1,5.

länkar:
http://www.bhphotovideo.com/bnh/con...402&is=USA&addedTroughType=categoryNavigation
http://www.bhphotovideo.com/bnh/con...966&is=REG&addedTroughType=categoryNavigation
 
Hej Marcus,

Har själv ett 500 mm spegeltele, Kennex, är inte så inponerad av dess prestanda. Det ansluts ocks med en T2 adapter.

Jag skall ta en månbild ikväll, om det går (månljus alltså),så kan Du få en uppfattning om vad Du kan förvänta Dig.

Hade ett Tokina spegeltele till min gamla Contax och tyckte nog att det var bättre, dock långt ifrån bra. 800 kr är ett juste pris, det var ungefär vad jag gav för mitt Kennex begagnat, men jag har inte använt mitt tele för så värst många kort...

Min erfarenhet är dock att fokus måste justeras, då objektivet kan fokusera "förbi" oändligheten för att kunna ta hänsyn till förlängningar p.g.a temperaturen.



/Jörgen
 
OK, man måste justera fokus ändå alltså! Upplever du detta som ett problem?

Skulle vara super med några testbilder!
 
Mackan2 skrev:
Jag har en KM D5D, så brännviddsförlängningen är 1,5.
För att få förlängd brännvidd måste du använda en telekonverter, t.ex. 1,4x eller 2x. Den mindre sensorn i Dynax 5D ger bara en beskärning av bildytan med faktorn 1,53, inte en förlängning av brännvidden.
 
Re: Re: Budgetoptik för månfoto.

Göran Larsson skrev:
För att få förlängd brännvidd måste du använda en telekonverter, t.ex. 1,4x eller 2x. Den mindre sensorn i Dynax 5D ger bara en beskärning av bildytan med faktorn 1,53, inte en förlängning av brännvidden.

Göran:

Effekten, när vi tittar på månen, blir dock densamma. Det är nog det Markus är ute efter.

Markus:

Objektivet kommer att kännas längre och ger en större bild, än om du skulle förstora månen från ett 24x36 negativ, till samma bildstorlek naturligtvis.
Har inte kunnat hitta så mycket om dessa objektiv, troligen säljes Phoenix även under namnet Opteka, är dock ej säker. Du får säkert bättre möjligheter med dessa objektiv än med spegeltelet. Här har Du möjlighet att variera bländaröppning, dock manuellt på objektivet. Du har precis som på spegeltelet heller ingen autofokus.

Mitt råd är naturligtvis att prova i en affär, eller kanske köpa en stjärnkikare med T2 koppling istället. Den ger säkert bättre bild och är nog inte mycket mindre än dessa långa telen.

Simon Ekendahl [fotosidan] har ett teleskop som han fotar igenom.

Här är en länk till en annan diskussion:

http://forum.sweclockers.com/showthread.php?postid=5158438

Har ännu inte kunnat fota månen p.g.a det taskiga vädret. Återkommer om det. Såg dock att det inte satt något filter i bakändan på mitt spegeltele, enligt manualen till mitt gamla Tokina så krävdes ett filter på plats eftersom objektivet är beräknat för detta. Skall se om jag kan få tag i ett sådant skylightfilter.

/Jörgen
 
Är inte spegel en fördel vid just astrofoto. Inga kromatiska abberationer och konstruktionen är simpel så skärpan borde bli bättre än ett billigt objektiv med linser.

phoenix, eller vivitar 600-1300 har diskuterats förut och om jag minns rätt så var den helt värdelös.
 
Vad svårt allt blev nu!

Nu har jag tre val:
500mm spegel + 2x-teleconverter för, ca 800kr
500mm linser + 2x-teleconverter för, ca 900kr
eller det senaste
ett teleskop (900mm) med kameraadapter, ca 2500kr

länk:
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/konus/1782.php


Vilket alternativ är bäst? Spegel är bättre än lins för astrofoto, speciellt då dessa linstelen inte har justerbar bländare. Korrekt??
Är lite tveksam till att koppla kameran på ett teleskop, känns som att kvaliteten inte blir 100%. Har jag fel?
 
Jag misstänker att det är bättre med billiga spegeltele än med linsoptik. Denna bild är tagen med linsoptik. Brännvidden är lite väl kort (300+1.4x på en 20D), så bilden är croppad. Som du ser, blir resultatet inte särskilt häftigt, fastän detta objektiv kostar 11 000 kr.

Lite bättre skulle det bli utan skakningsoskärpa, men jag skulle hellre satsa på spegeltele för månfoto, om man vill ha bra resultat för en billig peng.
 

Bilagor

  • kuutamo_res400.jpg
    kuutamo_res400.jpg
    54.7 KB · Visningar: 689
Fast bländare inget plus

Mackan2 skrev:
Vad svårt allt blev nu!

Nu har jag tre val:
500mm spegel + 2x-teleconverter för, ca 800kr
500mm linser + 2x-teleconverter för, ca 900kr
eller det senaste
ett teleskop (900mm) med kameraadapter, ca 2500kr

länk:
http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/konus/1782.php

Spegel är bättre än lins för astrofoto, speciellt då dessa linstelen inte har justerbar bländare. Korrekt??


Nja, färgförvrängningar (kromatisk abberation) blir tydligen mindre eftersom speglar verkligen speglar ALLA våglängder av ljuset likadant och färgerna blir fina. Problemet är att justera in speglarna korrekt. Men det ger en mycket kompakt och lätt konstruktion. Justerbar bländare är alltid en fördel.


Är lite tveksam till att koppla kameran på ett teleskop, känns som att kvaliteten inte blir 100%. Har jag fel?

Troligen, det verkar som om man kan åstadkomma fina bilder genom teleskop med hjälp av en juste kamera.

Om månbilder och liknande var min prio nr 1, så skulle jag köpa ett juste teleskop. Men om jag ville lägga lite mindre pengar, så är ca 800:- för ett 500 spegeltele ganska lite pengar. I alla fall jämfört med 2-3000 kr för ett hyfsat teleskop. Objektivet är lätt att ta med sig, och med lite stöd går det att fota på fri hand.


emu :)


Jörgen
 
Tack för all hjälp!

Slår till på ett budgetspegeltele i staterna, som sagt - endast 800kr. Ska jag köpa teleskop blir det i sverige, så det kan jag vänta med.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.