Bara för att förtydliga hur exponeringskompensationen fungerar...
- I Av och Tv-lägena försöker kameran ge en så korrekt exponering som möjligt (inom de gränser som utrustningen medger förstås) med befintligt ljus. Den exponeringsmätningen sker oberoende vfån blixtljusmätninen. En ev. exponeringskompensation kommer då att under- eller överexponera bakgrunden, medan blixtljusmätningen ser till att huvudmotivet i förgrunden blir korrekt exponerad.
- I P-läget gör kameran en likadan exponeringsmätning. Om ljuset då är så svagt att det underskrider EV10 (motsvarande 1/60, f4.0 vid ISO100) bestämmer sig exponeringsautomatiken för att inte försöka få bilden korrekt exponerad i befintligt ljus, utan blixtljuset får se till att huvudmotivet blir korrekt belyst medan bakgrunden får bli vad den blir. En exponeringskompensation på +1 i detta läge ger att blädaren ändras till f2.8, vilket inte kommer att ha så stor betydelse i fallet ovan med dopklänningen. Om det befintliga ljuset ändras kommer slutartid och bländare givetvis att anpassas, upp till kortaste synktid för kameran.
Alternativ 3 här ovan är alltså fel pga av att exponeringen inte är låst till 1/60 f4.0, däremot är det riktigt att kameran inte kommer att "frivilligt" välja en rikligare exponering, förutom den lilla förändering som kan uppnås med exponeringskompensationen.
Och så FEC... Eftersom mätningen av befintligt ljus och blixtljusmätningen sker oberoende av varandra är det FEC, på blixten eller i kameran, som ska användas för att kompensera för den vita dopklänningen. Kamerans vanliga exponeringskoimpensation styr hur bakgrunden kommer att exponeras, medan blixtljusmätningen utan FEC kommer att göra allt för att få klänningen normalgrå. (En sanning med viss modifikation eftersom II i E-TTL II även påstås göra en utvärdering av kontrasten i bilden, vilken kanske kan hjälpa upp situationen något...)
E-TTL fungerar genom att en förblixt avfyras omedelbart innan den riktiga blixten, denna förblixt mäts av en sensor i kameran som analyserar vilken styrka på blixten som behövs och meddelar detta till blixten som ställs in enigt detta (samt ev. FEC). E-TTL II innebär bara att lite mer data vägs in i analysen, t.ex. aktuellt fokuseringsavstånd om optiken kan leverera detta.
Om blixten vinklas åt sidan eller man använder en bouncer innebär det att mindre ljus träffas sensorn och kameran kommer att ta hänsyn till detta i analysen.
Förutom detta har blixten även en IR-lampa som används som hjälpbelysning till autofokuseringen.
Och avslutningsvis,
här finns en väldigt bra beskrivning för den som vill och orkar läsa vidare...