Nome Nescio skrev:
Priset har ingenting med skatt & moms att göra!
Priset styrs av marknaden, dvs förhållandet mellan försäljarens förmåga att sälja och kundens vilja att betala för en vara.
Vi svenskar är uppenbarligen mer villiga att betala mera för vissa varor än vad övriga västvärlden är.
Det är väl klart att priset påverkas av både skatter, avgifter som exv. tullar och miljöavgifter m.m. och hur kanalerna fungerar (maktförhållande mellan tillverkare-distributörer/grossister-återförsäljare). Allt detta varierar land för land och delmarknad för delmarknad.
Man behöver ju bara göra ett experimentet. Låt oss säja att konkurrensen tvingar alla led att pressa marginalerna till den verkliga smärtgränsen för alla led till (tillverkare-distributörer(om såna finns)-återförsäljare(om såna finns)), d.v.s. så att ingen gör nån vinst nånstans(ja jag vet att det finns olika sätt att definiera detta
). Då får vi ett pris som avspeglar vad det kostar att tillverka en produkt och distribuera den till kunden vid tillfället.
Sen lägger vi på tull, moms och andra typer av avgifter. Dessa är specifika för alla länder. Vi får då ett nytt jämviktspris som inkluderar dessa landsspecifika kostnader. Folk kommer inte sluta att köpa exv. kameror och datorer för det men det kommer säljas färre än om skatter och avgifter inte fanns. Det är klart att skatter och avgifter påverkar priserna. Dom kan man väl inte bara bortse ifrån och prata om att marknaden styr allt. Marknaden styr ju bara en del av priset. Den måste alltid ta hänsyn till skatter och avgifter som i princip är opåverkbar (om man inte smugglar förstås). Precis som oss privatpersoner.
Fråga bara en dansk eller norrman om exv. bilpriserna i deras respektive länder, så kommer du få höra att Sveriges är oerhört billigt. Att använda USA som måttstock är populärt men lite orättvist. Det är ju faktiskt ett land som är helt unikt med europeiska mått mätt. Visst är produkter både mkt billigare p.g.a. framförallt en lägre moms men också för att det är en mycket större och mer konkurrensutsatt marknad än den svenska.
Jag har själv en i familjen som just dött i USA efter 25 år i landet och jag har sett sjukhusräkningarna. Det är chockerande dyrt att dö på privatsjukhus i det landet. Jag kan bara säja att har man inget företag som betalat försäkringarna åt en eller man själv haft råd och vett att göra det så handlar det om personlig konkurs för många. Det är verkligen ruinerande att hamna på sjukhus. Om man ska betala både sjukförsäkringar själv och lägga undan till skolavgifter för sina barn så blir bilden inte lika entydig igen och det handlar väl ändå om vår disponibla inkomst till sist om vi ska kunna jämföra vad vi kan konsumera.
Jag tycker jämförelsen med USA är en mycket orättvis betraktelse. Det är som att bara räkna bankböckerna och fonderna vid bouppteckningen och skita i alla skulder och utgifter.
Sen kan man ju plåga sig själv och tycka att de har det mycket bättre i Luxemburg, Schweiz och Cayman Islands och de har de väl också, men i åtminstone Schweiz fall är det nog en hel del blodspengar det välståndet byggs av även om pengarna slutat lukta för länge sen tryggt försvarade av den heliga banksekretessen. Med hjälp av den har man tillåtit sig att begrava folkmord efter folkmord i tystnad, samtidigt som de pengar som kramats ur dessa våldtagna länder förvaras i trygghet som pensionsförsäkringar för landsflyktiga diktatorer och deras släktingar. Vill man egentligen ha det så? Det känns ju som en vacker tavla målad med exkrementer.
Det är inte ens nåt odelat nöje att leva i en oljerik nation som exv. Norge. Oljepengarna har ju drivit upp prisnivån i det landet så den hotar att slå ut all annan industri (så det är väl kanske därför de köper svenska företag). I jämförelse med Norge bor vi ju i rena lågprislandet. Gå bara in och köp en hamburare på McDonalds i Oslo och häpna.
Allt är relativt även om vi kanske inte alltid i alla sammanhang lever i det bästa av alla länder. Men jag kan inte annat än tänka att det än så länge är ganska fantastiskt att all utbildning än så länge är gratis även upp på universitetsnivå (det är ju bara kurslitteraturern man tvingas betala för). Sjukvården är inte gratis men i alla fall överkomligt billig och den funkar fortfarande för de som verkligen behöver dyra ingrepp utan att ruinera dem. Det känns betydligt mer civiliserat än i USA hur billiga kameraprylar man än kan köpa där.