Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Bangkok PhnomPenh SiemReap HuaHin

Produkter
(logga in för att koppla)

JOLidman

Aktiv medlem
Åker till Thailand och Kambodja om några veckor och undrar var jag hittar motiven jag inte får missa.

Har bestämt mig för att fota soluppgången vid AngkorWat eftersom jag har läst om detta i någon tråd här på fotosidan.

Solnedgången är svårare att fota eftersom alla amerikanare fotar den och de har så bred ryggtavla. Däremor orkar de inte gå upp och fota soluppgången från något tempel.

I övrigt har jag noll koll på vad som är måste-motiv.

Kommer att vara i Bangkok 3+2 dagar, PhnomPenh 1 dag, SiemReap 2 dagar och HoaHin 5 dagar.
 
Fotoutrustning

Funderar på vad jag måste ta med mig och det lutar åt:

Kamera med 4 GB minne, 11-18mm + 28-75mm + 70-210mm och eventuell blixt samt ett litet bordsstativ.

Extra batteri och extra minne ???

Dessutom planerar jag att ta med mig en bärbar dator för att lagra bilder på.

Kommentarer önskas!
 
I Bangkok ska du till att börja med "bara" uppleva staden. Klart fascinerande ställe.

En båttur på floden kanske...

Den enorma helgmarknaden i stadens norra del (skytrain till Mo Shit)...

De gamla "farang"-kvarteren vid floden i västra änden av Silom Road...

Chinatown...

Åtminstone ett av templen (Wat)...

Shopping... vare sig du vill handla eller bara se på människorna och utbudet... MBK, Siam Center, Paragon, Emporium, Siam Square...
 
erro.se skrev:
I Bangkok ska du till att börja med "bara" uppleva staden. Klart fascinerande ställe.

En båttur på floden kanske...

Den enorma helgmarknaden i stadens norra del (skytrain till Mo Shit)...

De gamla "farang"-kvarteren vid floden i västra änden av Silom Road...

Chinatown...

Åtminstone ett av templen (Wat)...

Shopping... vare sig du vill handla eller bara se på människorna och utbudet... MBK, Siam Center, Paragon, Emporium, Siam Square...

Börjar resan med 3 dagar i Bangkok och avslutar där med 2 dagar, marknaden är inbokad liksom en tur på floden.

Vad jag är mest nyfiken på är SiemReap och AnkorWat
 
Hej

Kolla min hemsida, www.roine.nu , har rest runt ett par år irad i thailand, se tex apollorundresan.

Låter lite med 4GB minne. Jag tog ca 1500 bilder per vecka i råformat. Hadde en D30 första resan, sen en D60 o en D300 och sen en 350D.

Templet i bangkok e fotovärt, helt kalrt o floderna som nån skrev ovan. Glöm inte allt hantverk o folket upp mot grannländerna.
 
roinek skrev:
Hej

Låter lite med 4GB minne. Jag tog ca 1500 bilder per vecka i råformat. Hadde en D30 första resan, sen en D60 o en D300 och sen en 350D.

4GB minne är verkligen i minsta laget, kan till och med vara i minsta laget för en dag eftersom jag uteslutande använder RAW. Får in 200-250 bilder i RAW-format på 4GB.

Det är därför jag släpar med mig en bärbar dator, 5 kg med laddare, att lagra och grovsålla. Tar jag inte med mig datorn måste jag köpa ett bärbart lagringsmedia och då pratar vi pengar. Hade tänkt slippa den utgiften.

Sedan väger kamerautrustningen ungefär 4 kg så jag får väl smuggla ner dator i sambos handbagage.

Har varit och tittat på din hemsida, har varit där tidigare, imponerande, vad gör du förutom att dokumentera verkligheten.

Tack för tippsen / Jan-Olof
 
jag köper 3 tursitresor per år, men badar inte elelr så, utan stiger upp på morgonen, knatar runt ett par timmar, sover mitt på dan o så knatar jag runt på em tills det blir mörkt.

Jag har en sån där bärbar liten disk och nog med kort, dvs har backup. Rensar inte då jag är ute, för man tänker annorlunda då man kommer hem o vill få fram en tråd om det går, då kanske en bortsållad bild kunde vara det som saknas i tråden.

Men en bärbar disk kostar väl ca 1 500 eller så idag, kan vara värt pengarna av flera skäl. Jag har den kvar på hotellet o minneskorten i väskan, så stjäl nån nått borde det ena vara kvar. Dock verkar brottsligheten i Thailand vara låg, men på hotellen verkar saker ha fötter ibland. Har dock ingen erfarenhet av Bankok, var där enbart 1,5 dagar då vi kom ner första gången.

Roine
 
När jag var i Siem Reap så hade vi en bra guide, vilket jag tycker var värt otroligt mycket. Bortsett från att han var duktig på att berätta om templens historia så visste han när vi skulle besöka de olika templen för att undvika de stora busslasterna med turister. Vår grupp (6 personer) var oftast ensamma vid de temple vi besökte, och vi brukade möta de stora bussarna när vi gick.

Vi var uppe för att se soluppgången vid Angkor Wat en morgon (tillsammans med en hel del andra turister), men tyvärr blev det ingen spektakulär soluppgång den dagen. Då var solnedgången över Tonle Sap-sjön betydligt vackrare. En båttur där var en trevlig utflykt, men har du bara ett par dagar så kanske du vill prioritera templen.

Mina favorittempel är Bayon, Ta Prohm (det överväxta templet), och Banteay Srey. Missa inte dom fina stenrelieferna kring basen på Bayon, som jag tycker är mycket finare än dom vid Angkor Wat.

Kring Phnom Penh: Tuol Sleng (S-21) museet, Killing Fields vid Cheoung Ek, och Royal Palace området vill man nog inte missa. Central market (eller vad den nu hette) är värd ett besök ifall man gillar marknader. Vill man inte provsmaka så kan man iaf få några bilder på friterade spindlar och skalbaggar:)
 
Mycket intressanta ställen allihopa.
Gör inte om mitt misstag vid Angkor Wat.
Jag hade bara en dag vid templen och min guide gjorde (i mina ögon) helt fel. De flesta vill förmodligen fota solnedgången från ett tempel på en hög kulle. ALLA är där vid solnedgången vilket inte får det att kännas unikt. Jag tycker att ljuset vid solnedgång ligger mycket bättre på Angkor Wat och det kändes som att det var mindre folk där då. jag missade den chansen i alla fall.

Tidig morgon och ca 1 miljard turister som väntar på solen vid Angkor Wat. Många (liksom jag) väntar precis innanför murarna och då är man ändå några hundra meter ifrån Angkor. Ta med en ficklampa och ta dig ända fram till templet istället. Om jag hade vetat hade jag nog tagit mig in (uppför de galet branta trapporna) redan innan solen gick upp och tagit bilder därifrån.

Siem Reap i övrigt var en ganska fin och trevlig stad, väldigt annorlunda från Phnom Penh som hade sin charm.
Killing Fields gav mig ärligt talat ingenting förutom monumentet med alla dödskallar. Fängelset S-21 däremot var mer gripande. Längs med floden är det alltid massa gatubarn och annat folk som ligger i i gräset eller gör något annat. Där finns det många möjligheter till bilder. även kvarteren vid "Lakeside" är lite trevliga att vandra runt i.

Bangkok kan jag inte säga mycket om. Galen trafik, den gav mig hjärnblödning för man kommer ingenstans. Grymt bra shopping och det enda jag fann intressant att ta bilder på var människor.
 
Hej J-O,
Bangkok är enligt mitt tycke totalt ointressant, en dyr och tråkig turistfälla och kan därför endast ge dig rådet att stanna där så kort tid som möjligt.

I Cambodia har jag varit stationerad nu i 4 år (bevakar Cambodia, Vietnam och Laos) och har därför en del erfarenheter av landet.

En dag i Phnom Penh låter otroligt lite för att få bra bilder och jag vet inte vilken typ av fotograf du är, men förslagen ovan om S21 och KF är ok om du vill turista, däremot är det inte mycket att slösa film på.
Russian Market är lite roligare än Central Market även om jag rekomenderar bägge.

Om socialreportage är din avdelning så finns det tillräckligt med tiggare, krymplingar, barnprostituerade och gatubarn överallt där det finns turister, tex Sisowath Kvay (riverside), runt Central Market eller längs Monivong Boulevard.

Undvik att ta med dig din kamera till Sway Pak eller andra stadsdelar med hög prostitution, det är inte speciellt omtyckt och du riskerar att komma hem till sverige i en plastsäck.

Efter att solen har gått ner så undvik bakgator och små gränder, ett människoliv här nere är inte värt ett skit och man kan bli skjuten för mycket minder en en kamera (tex ett paket cigaretter).
Runt Riverside är du relativt säker dygnet runt, men ingen annanstans.

"Vackra" turistbilder blir svårare, stan är ful som fan.

Soluppgång äver Ankor Wat? Den bilden finns redan i 250.000 fotoalbum.
Allvarligt talat, det finns absolut inget mer att tillägga som fotograf när det gäller tempelstaden Ankor, om du nu inte råkar vara unikt kreativ och begåvad.
Världens främsta arkitektur och resefotografer har redan betat av området och det enda man får med sig hem är dåliga kopior på vad som redan gjorts av betydligt bättre kollegor.

Men.. det är absolut en upplevelse du inte får missa.
Jag har sett pyramiderna, kinesiska muren, Colloseum och andra "sevärdheter", dessa bleknar totalt i jämförelse med detta underverk.

Ankor Wat och Ankor Thom med Bayon är ett måste, dessa klaras av på ca 4-5 timmar, sedan finns det ca 50 tempel till, en del tämligen trista stenhögar men många helt fantastiska byggnader.
Prata med någon som har koll på läget i Siem Reap så kan du få veta vad som är bra för närvarande (mycket renoveringsarbete pågår och känslan försvinner lite när man måste trampa omkring bland byggplast och träställningar).

Hyr en Touk-Touk för en hel dag, du kan inte gå omkring i området, det är alldeles för stort.


Ditt 11-18 mm är det enda du behöver släpa med dig runt i Ankor området, eller bättre, försök att låna ett raktecknande 12 eller 14mm (jag misstänker att din zoom inte är så vidare distortionsfri, de brukar inte vara det).
Du kommer förmodligen att sitta och svära framför PS när du kommer hem då allt är krokigt och lutar.

Lycka till och hör av dig (genom FS) om du får broblem.

PS. om du är Nikon fotograf så tänk på att du köper nya Nikon prylar här långt under begagnatpriserna i Sverige (tex nytt D2Xs hus: 25,200 SEK med full garanti).
 
Har varit i Hua Hin er par ggr, senast 3 år sedan. Det har tyvärr blivit en riktig turistfälla också - massa folk överallt hela tiden. Utom tidigt på morgonen, då är den långa fina stranden med sina löshundar eller de trånga gränderna ngr. av möjligheterna . Glöm inte bryggan när fiskbåtarna åker ut och kommer tilbaka ! Och så finns ju råttorna runt alla restauranger...
God tur !
PS: kom ihåg polfiltret
 
Jonas Hasting skrev:
Hej J-O,
Bangkok är enligt mitt tycke totalt ointressant, en dyr och tråkig turistfälla och kan därför endast ge dig rådet att stanna där så kort tid som möjligt.


Har en egen guide (son) med oss och han råkar bo i Bangkok. Blir nog ledsen om han inte får visa oss "stora staden".

I Cambodia har jag varit stationerad nu i 4 år (bevakar Cambodia, Vietnam och Laos) och har därför en del erfarenheter av landet.

En dag i Phnom Penh låter otroligt lite för att få bra bilder och jag vet inte vilken typ av fotograf du är, men förslagen ovan om S21 och KF är ok om du vill turista, däremot är det inte mycket att slösa film på.
Russian Market är lite roligare än Central Market även om jag rekomenderar bägge.

Om socialreportage är din avdelning så finns det tillräckligt med tiggare, krymplingar, barnprostituerade och gatubarn överallt där det finns turister, tex Sisowath Kvay (riverside), runt Central Market eller längs Monivong Boulevard.

Undvik att ta med dig din kamera till Sway Pak eller andra stadsdelar med hög prostitution, det är inte speciellt omtyckt och du riskerar att komma hem till sverige i en plastsäck.

Efter att solen har gått ner så undvik bakgator och små gränder, ett människoliv här nere är inte värt ett skit och man kan bli skjuten för mycket minder en en kamera (tex ett paket cigaretter).
Runt Riverside är du relativt säker dygnet runt, men ingen annanstans.

"Vackra" turistbilder blir svårare, stan är ful som fan.


När vi planerade resan fanns inte Phnom Penh med i planeringen men "vår guide" vill visa oss Tuol Sleng, skolan som gjordes om till fängelse och tortykammare. Idag fungerar Tuol Sleng som museum. Även Killing Fields i Chuong Ek finns i planen. Platsen där 17.000 personer avrättades. Över 8.000 skallar finns bevarade som en påminnelse om att något liknande aldrig ska få äga rum igen.

Soluppgång äver Ankor Wat? Den bilden finns redan i 250.000 fotoalbum.
Allvarligt talat, det finns absolut inget mer att tillägga som fotograf när det gäller tempelstaden Ankor, om du nu inte råkar vara unikt kreativ och begåvad.
Världens främsta arkitektur och resefotografer har redan betat av området och det enda man får med sig hem är dåliga kopior på vad som redan gjorts av betydligt bättre kollegor.

Men.. det är absolut en upplevelse du inte får missa.
Jag har sett pyramiderna, kinesiska muren, Colloseum och andra "sevärdheter", dessa bleknar totalt i jämförelse med detta underverk.

Ankor Wat och Ankor Thom med Bayon är ett måste, dessa klaras av på ca 4-5 timmar, sedan finns det ca 50 tempel till, en del tämligen trista stenhögar men många helt fantastiska byggnader.
Prata med någon som har koll på läget i Siem Reap så kan du få veta vad som är bra för närvarande (mycket renoveringsarbete pågår och känslan försvinner lite när man måste trampa omkring bland byggplast och träställningar).

Hyr en Touk-Touk för en hel dag, du kan inte gå omkring i området, det är alldeles för stort.


Det är hit jag egentligen vill (Ankor Wat och Ankor Thom med Bayon) och orsaken till Kambodjabesöket.

Tar tacksamt emot rådet om en Touk-Touk. Vad betalar jag per dag? för att inte verka för turistig eller snål?

Ditt 11-18 mm är det enda du behöver släpa med dig runt i Ankor området, eller bättre, försök att låna ett raktecknande 12 eller 14mm (jag misstänker att din zoom inte är så vidare distortionsfri, de brukar inte vara det).
Du kommer förmodligen att sitta och svära framför PS när du kommer hem då allt är krokigt och lutar.

Lycka till och hör av dig (genom FS) om du får broblem.

PS. om du är Nikon fotograf så tänk på att du köper nya Nikon prylar här långt under begagnatpriserna i Sverige (tex nytt D2Xs hus: 25,200 SEK med full garanti).

Är inte Nikonfotograf men gammal Nikonist som har köpt på mig lite Minoltaprylar. Som gammal Nikonist (FM 1977 + 35/2 + 85/2) kan jag inte säga annat att det lockar med ett D2Xs-hus för 25.000:-. Var finns lämplig affär?

Jag måste tacka dig för ett mycket utförligt inlägg i denna fråga. Kommer säkert att vara till stor hjälp.

Bara att hoppas att jag inte behöver höra av mig med problem. Däremot hoppas jag kunna lägga upp lite frestande bilder efter hemkomsten.

Än en gång, tack så mycket / Jan-Olof
 
Misster skrev:
Har varit i Hua Hin er par ggr, senast 3 år sedan. Det har tyvärr blivit en riktig turistfälla också - massa folk överallt hela tiden. Utom tidigt på morgonen, då är den långa fina stranden med sina löshundar eller de trånga gränderna ngr. av möjligheterna . Glöm inte bryggan när fiskbåtarna åker ut och kommer tilbaka ! Och så finns ju råttorna runt alla restauranger...
God tur !
PS: kom ihåg polfiltret

Synd att "Kungens sommarställe" har blivit en turistfälla. Vi ska bo där i 5 dagar så nog ska vi hinna med något annat än att sola och bada.

"Utom tidigt på morgonen, då den ..." Jag som gärna sover till 8-9-10 får väl försöka gå upp en gång före solen. Antar att solen går upp och ner vid 7-tiden.

Tack för råden / Jan-Olof
 
Hej J-O,

För en Touk-Touk betalade jag sist (ett år sedan) 10 eller 15 dollar för en hel dag, det verkade som om Touk-Touk föraren var nöjd med det.
Lämmna inga grejor kvar i fordonet när du besöker templen bara.

Inträdet är ganska dyrt (25 dollar per person och dag, dock behöver Du inte betala din chauför, Khmerer har gratis inträde)

Touk-Touk förarna talar oftast ganska bra engelska så kolla också att din förare är registrerad (han skall ha en jacka eller väst med ett nummer på ryggen, dock behöver han inte ha den på sig i stan så du måste fråga honom) i annat fall har han inte fullt tillträde till området.

Och så en varning.
En klassiskt stöldsituation är denna.
Om du flyger till Siem Reap och tar en taxi till stan/hotellet så lämmna inte din kameraväska en sekund.
Om väskan är i bilens baksäte eller bagageutrymmet när du kliver ut ur fordonet finns det stor risk att din taxi drar med en jäkla fart innan Du hinner blinka (eller ta hand om utrustningen)
Jag blev ganska förvånad när jag kom hit för 4 år sedan och upptäckte att man då kunde köpa begagnade Hasselblad, Mamya och andra yrkeskameror billigt i just Siem Reap.
Det är många proffs som kommer hit och taxichaufförerna vet hur en kameraväska ser ut.

Nikon köper Du på Phnom Penh Nikon Centre, Monivong Boulevard.
Det brukar också finnas mycket Minolta, Canon, Pentax mm begagnat i stan (ej stöldgods).
Passa också på att köpa minneskort, kortläsare mm då det är billigt.

När kommer Du hit? skicka ett email om du vill, det är möjligt att jag bara går och släpar den dagen och skulle kunna visa dig var man fyndar om inte annat.
 
Jag besökte Angkor Wat och Siem Reap i nov :)
Angkor är ett helt fantastiskt ställe :) :)
Jag hade ingen guide utan guesthouset som jag bodde på, Rosy Guesthouse, hade en kille som hämtade mig på flygplatsen. Sedan blev han min "guide" i 3 dagar. Han viste var och när man skulle besöka templen, och med hjälp av guideboken kunde jag läsa om varje tempel.

Jag använde mest standardzoomen, 18-55.
80-200 använde jag vid templet Banteay Srey, och den var perfekt för att ta närbilder på alla figurer.
10-17 var bra att ha när jag började bli trött på all sten och behövde nya perspektiv ;)
Stativ rekomenderas vid soluppgången vid Angkor Wat!!

Kolla gärna in bilderna på: http://insiktsbocker.se/kambodja/
 
Tillbaka till verkligheten

Svensk mark under fötterna men minnena består.

14 dagar i Thailand och Kambodja bidde nästan 2800 bilder. Eftersom ett av mina huvudmål med resan var att fota Angor Wat i soluppgång kommer här en bild.

Sista dagen hade därför lämplig guide med lämpligt fordon, TukTuk, vidtalats, 7 USD och hämta mig 05:00 utanför hotellet.

Väl framme konstaterar jag att jag behöver inte känna mig ensam.
 
Jag var där i december och hade sett fram emot det så mycket. Men som du skriver ang "ensamheten", det tog bort hela känslan för mig och den dagen blev lite av en besvikelse tyvärr...
 
Kom i tisdags hem från 14 dagars rundresa i Thailand och Kambodja, och jag längtar redan tillbaka...

Började resan med 2 dagar i Bangkok, tyvärr så hann jag inte se så mycket av den pulserande staden då jag hade fullbokat program med utflykter hela tiden, men jag hann ta "Skytrain" rätt in i varuhuset MBK och där gick det åt ett par timmar att hitta bland alla de små butikerna. Gjorde ett par fynd i klädesväg åt min sambo (ej med på resan).

Efter 2 dagar så bar det av till Kambodja och Phnom Phen och besök på Killing Fields och Toul Sleng fängelset. Mådde fruktansvärt dåligt under besöket men samtidigt viktigt att ha sett det hela med egna ögon och inte bara ha hört om detta hemska kapitel i världshistorien.

Efter detta bar det av till Siam Reap med "de sedvanliga" besöken på Angkor Thom och Angkor What (underbara ruiner att klättra omkring i) för att sedan ta sig tillbaka till Phnom Phen under 2 dagars färd längs landsbygden och båt på Mekongfloden. Avslutade mitt besök i Kambodja med middag på FCC.

Efter Kambodja så blev det 6 dagars äventyr på ön Koh Chang, där jag red elefant i djungeln, snorklade på rev och shoppade taskiga t-shirt kopior.

Blev kanonförkyld på flygresan hem men längtar som jag skrev inledande redan tillbaka. Har tänkt att boka in Vietnam till hösten, måste bara se var jag skall få de pengarna ifrån...

Min resedagbok (korta inlägg utan bilder, dessa kommer dock senare i veckan) finns att läsa här: http://blog.izo.se/?cat=7
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.