Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Bästa kameran för att fånga färger?

Produkter
(logga in för att koppla)
Att fotografera tatueringar och få ett naturtroget resultat liknar annan reproduktionfotografering av konstverk. Ljussättning är då av avgörande betydelse tillsamans med en bra efterbehandling. QP-card är ett sätt. Om du alltid använder samma ljus i samma lokal och är konsekvent kan du göra en kameraprofil i rawkonverteraren vilket kan underlätta en hel del. Ska sedan bilden ut på papper måste du ha en kalibrerat och profilerat arbetsflöde hela vägen tills du har printen i näven. I den kedjan spelar det inte så stor roll om du använder Fuji eller något annat välkänt kameramärke.

Ringblixtar finns i olika storlekar, de små kan passa till närbilder på småtatueringar, de stora (och dyra) av det slag som vissa modefotografer använder passar till hel och halvkroppsbilder. Studioblixtar med lämpliga ljusformare, paraplyer eller bouncrar, är mera universella.

Precis som när man fotograferar oljemålningar där man kan få blänk i vissa partier gör vätskedroppar och vaselin naturligtvis foto av tatueringar extra knepigt. Det här kan man ibland lösa med att flytta ljuset en smula. Ur den synpunkten är ringblixtar mindre lämpliga.
 
Hej, har letat en hel del och fastat lite för Fujifilm X-Pro 1, hitta den på nätet för 9000, står att den ska någon speciell system för att fånga färg, set rätt praktisk ut också. Vad tror ni om den? Läste lite av era tips med att fixa färgerna i datorn, det är en dödssynd bland vettiga tatuerare, tatueringen måste vara bra utan digitala ändringar annars är det fake. Kollade upp det med färgkartan, det kan man kanske använda för den tekniken verkar endast rätta färgerna och inte förbättra dem om jag inte har fel. Angående en ringblixt, man tar oftast bilderna när tatueringen är färsk, kommer lite vätska och det kan finnas rester av vaselin, skulle inte en sådan blixt skapa reflektion ? Stort tack för alla svar och er hjälp!

MVH//Bernard


Du kan spara lite pengar genom att använda fujifilm X-E1 istället. Den har samma sensor och ger samma bildkvalitet men saknar den optiska sökaren. Med tanke på att du tar bilder på nära håll är det bättre att se bilden i elektronisk sökare i vilket fall. Då får du exaktare kontroll av bildutsnitt.

Nackdelen med dessa kameror är att de så vitt jag vet inte klarar så kallad "tethering" dvs att man fotograferar direkt ned i program som t.ex. Lightroom och direkt kan se den tagna bilden på datorskärmen vilket borde kunna vara praktiskt vid den här typen av mera stationärt arbete. Av den anledningen hade jag nog valt någon annan kamera, men det är mest en fråga om vad man tycker är praktiskt.

En annan tanke är att macrobjektivet i fujifilms optikprogram är ett kort tele. Detta är på gott och ont. Det innebär att du behöver lite större utrymme i din studio för att fotografera större tatueringar vilket kanske är opraktiskt, men å andra sidan innebär det större utrymmet att du får mycket större möjligheter att få plats att ljussätta. Om du är en bit ifrån är det nog bättre med två genomlysta eller fler paraplyer eller softboxar så att du får jämn belysning. Ju närmare/större ljuskällorna är desto mjukare ljus. Använder du ringblixt på lite längre avstånd blir ljuskällan ganska liten i förhållande till motivet och förutom att du kanske får reflexer kan ljuset bli väl hårt.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.