** Idag gör vi arbeten på vårt system, kortare störningar och nedtid kan förekomma. **

Annons

Bästa fotobok av egna bilder? Jämförelse kvalité mm

Produkter
(logga in för att koppla)
Tack Joakim!

De är fotograferna som ge mig idéer, egentligen är de enkelt... jag lyssnar, kolla runt, hämta inspiration, anpassar och sjösätta projektet.

Ibland jobbar man föregivet - ibland blir de skitbra. Albumproofing tillhör den senare kategorien ;-)
 
Blurb rekommenderas!

Vill inflika med mina egna erfarenheter. Har själv gjort en fotobok där jag efter undersökningar valde Blurb. Kamera och bild hade en bra artikel här:
http://www.kamerabild.se/polopoly_fs/las-hela-artikeln-som-pdf-lank-nedan-7.61861.html!/fotobok.pdf

Där framkom det att Blurb det självklara valet då vitsen för mig som originalare/AD var att bestämma allt exakt själv! Jag ville ha en egen unik font, kunna använda mig av illustrationer och streck etc..
Jag arbetar i Indesign och laddade ner Blurbs Indesign- mallar för detta ändamål. Där framkomer det ju klart hur mycket utfall du måste ha och hur mycket mitten "stjäl" genom deras markeringar.
Även deras profil för PDF måste användas.
Jag har själv beställt boken 3 gånger, alltså gjort ändringar 3 gånger för at bli exakt nöjd.. Först valde jag det tjockare pappret som man kan välja, men på 162 sidor som första boken var på blev det aldeles för tungt och tjockt!! Det "vanliga" pappret räckte gott och väl på 164 sidor som boken landade på:

http://www.blurb.com/books/2112511

Mitt mål vad att böra en BOK till även för andra, en riktigt bok och jag är SUPERNÖJD med vad de levererade till mig.
Jag skriver om kreativitet och ger tips om macro och har hittills sålt 40 böcker på egen hand (dvs köpt hem och såld vidare här i sverige. Antingen genom möten eller postat - helt utan vinst dock ;-))
Omslaget genererade exakt den stuns och intensitet jag önskat - med tanke på motivet hade det kunnat gå helt fel men icke..
Jag håller på just nu och söker med ljus och lykta efter förlag som kan hjälpa mig med försäljning då jag skall sälja mina böcker efter mitt föredrag på Natur 2011 i Vårgårda i höst. Att själv köpa på sig 2-300 böcker skulle göra mig rätt ruinerad ett tag, men om inget annat dyker upp är det nog så jag får göra...
 
Erfarenheter av min första fotobok: Fuji och Blurb

Jag har nu gjort min första Fotobok, och tänkte dela med mig av mina erfarenheter. Men först lite bakgrund. Jag är en glad fotoamatör, som började fotografera digitalt 1999, födelsedagar, lite resor, nya huset och sånt. När första barnbarnet kom 2004 blev det mer intensitet på fotograferandet, och med fyra barnbarn skaffade jag en Canon 500D 2009. Jag använder Lightroom för att redigera och hålla ordning på alla bilder som nu är ca 10.000. Jag använder INTE Photoshop, det känns som overkill för mig.

Men jag började sakta tappa intresset för fotograferingen. Det kändes som alla digitala bilder försvann in i ett stort svart hål: man tittade på dom nytagna bilderna, tog kanske ut några papperskopior som hamnade i en låda.

Så fick jag se en god väns fotoalbum. Han hade börjat göra årsböcker, som deras barnbarn älskade att titta i. Han gjorde det på gammaldags vis: printade ut dom digitala bilderna, och klistrade in i album. Jag tänkte: det måste jag göra, då känns det meningsfullt att fotografera. Men jag skall göra det digitalt, jag är ändå gammal IT-gubbe, så jag började skaffa information om alla digitalt framställda fotoböcker på marknaden.

Jag läste om fotoböcker här på forumet och jag hittade på nätet fyra olika tester av produkter, som alla visade olika resultat (inklusive Råd och Rön från Januari 2011). Jag hade ett långt samtal med Volker, som verkade vara landets expert på området (tack, Volker!). Till slut bestämde jag mig för en kortlista från dom som låg i topp på dom olika testerna, eller rekommenderas på forumet: Blurb, Cewe, Photohome, Pixopolis, Fuji, Saal.
När jag sedan läste inläggen från denoir i denna tråd, som var mycket entusiastisk över fotoboken från Fuji, förstod jag att det var RGB-tryck på fotopapper jag ville ha. Jag vill ha bra kvalitet på bilderna, och det är snarast en fördel att fotoboken får kraftiga blad (som en barnbok…) när det är barnbarn som skall bläddra i den. Det innebar att listan var reducerad till Cewe, Fuji och Saal.

Jag testade också några olika leverantörers programvaror, och gillade faktiskt Fuji i all sin enkelhet. Och det finns VISST en Ångra-funktion. Jag provade några andra mer avancerade program, som hade betydligt jazzigare användargränssnitt, men då var dom i gengäld mycket segare att jobba med. Cewe sägs vara sämre än Fuji, så det provade jag inte ens. Och Saals program var ganska like Fuji i uppbyggnaden, men det är dels på tyska, och dels så måste man där göra hela uppslag. Min målsättning är ju inte att göra vackra fotoböcker för försäljning, utan helt enkelt en tryckt motsvarighet till ett gammalt klassigt fotoalbum. Och därför känns det inte meningsfullt att köpa vare sig Photoshop eller InDesign.

Så jag bestämde mig för Fuji och deras Brilliant, också beroende på att priset nästan var lägre än alla andra, trots att det görs med bättre papper. Jag gjorde en bok i A4 liggande, matt. Det tog en kväll. Jag fick in ca 160 bilder på 40 sidor, pris 395 kr + 49 kr frakt, det tycker jag är riktigt billigt. Detta täcker åren 1999-2001, sedan blir det mer bilder per år, så då kommer jag att göra en bok per år, med ca 40 sidor.

När det gäller formateringen så använde jag mig av deras Autoplacering, en sida i taget. Bäst tycker jag det blev med 3 eller 5 bilder per sida. Jag har inte mycket text alls, bara en rubrik på kanske varannan sida, för att beskriva vilken händelse bilderna visar. Några av bilderna från de första åren har bara 400 x 600 pixels, men senare är dom 1024 x 768, så input till boken är inte så särskilt bra. Det blir bättre när jag kommer fram till bilderna tagna med Canon 500D.
Nu har boken kommit, och här är mina lärdomar när jag ser det färdiga resultatet
:
- Layouten är jag nöjd med, det blev så bra som jag tänkt. Jag hade dock använt för stor text i rubrikerna på sidorna
- Bildkvaliteten: Fantastiskt bra
- Papperet: Det dubbla fotopapperet kände faktiskt VÄLDIGT tjockt och stelt, svårt att bläddra i.
- Bindning/omslag upplevde jag som ganska gammaldags och tråkigt, ungefär som en lågprisbok gjord i Kina.
Så sammanfattningsvis är jag ganska nöjd med innehållet, men utformningen av själva boken (papper och omslag) kändes inte så roligt.

Jag har därför nu gjort om samma innehåll och skickat den till tryckning hos Blurb. Jag har sett böcker gjorda hos Blurb, och dom ser mycket mer gedigna och eleganta ut. Några erfarenheter av programmen för design:
- jag använder Blurbs Booksmart. InDesign är absolut overkill för mig.
- Det påminner mycket om Fujis program. Men jag saknar låsning till stödlinjer, och redigering av bilderna (typ vrida x grader, ändra exponering etc) som finns hos Fuji. I booksmart kan man bara zooma och flytta, absolut inget mer.
- En fördel med Booksmart är dock att man kan göra ett antal personliga mallar för att få ett mer enhetligt utseende på boken. I Fujis program drog jag i bilderna åt alla håll, med resultatet att alla sidor blev olika…

En fördel med Blurb är att man kan ha helt fritt sidantal. Hos Fuji är man låst till 40, 56, 72 sidor. Prismässigt ligger dom ungefär lika för en bok på säg 56 sidor, men hos Blurb blir det mycket billigare att göra större böcker, på upp till 160 sidor med deras bättre papperskvalitet, som jag valt.

Båda böckerna har jag gjort i liggande format. Hos Fuji blir det liggande A4, medan Blurb ger 25 x 20 cm, vilket är lite fyrkantigare, och därför svårare att göra bra layout för.

Jag återkommer när jag fått boken från Blurb.
 
Tack Hans för en bra skriven och utförlig sammanfattning!

De blir spännande att höra vad du tycker om skillnaden i kvalite som kommer att finnas eftersom de är en stor skillnad mellan digitalt tryck och framkallning på fotopapper.

En fråga till dig, använde du dig av den automatiska bildkorrigeringen som finns hos Fujii?

MVH,

//Volker
 
någon som testat vistaprint.se deras fotobok?

Har inte testat fotobok hos vistaprint. Men har testat almanackan som gavs bort till barnens mor- och farföräldrar.
Resultatet var ok, ngt man kan ge till de som inte är så nogräknade.
Det var mycket avgifter som kom i sista steget.
Så det var inte superbilligt men det såg billigt ut.

Men man skall ha ett bra spamfilter.
Jag får mer spam nu om vistaprint än om viagra.
 
Jag återkommer när jag fått boken från Blurb.

Nu har jag fått min första fotobok från Blurb, och jag måste säga att jag är mycket nöjd. Jag gjorde en bok på 88 sidor, premium paper matte, och hard cover. Några kommentarer:

- boken gjordes i Holland. Levererades på precis en vecka av UPS vid dörren (och detta var den billigare frakten!).
- utförandet av hardcover, bindning och dust jacket är mycket trevligt. Alla blir impade.
- boken är betydligt mer bläddringsvänlig än med Fujis styva ark.
- ingen märkbar skillnad på själva bilderna, de är alla tagna med min gamla kompaktkamera i början på 2000-talet och ser ut därefter. Garbage in, garbage out...
- jag gjorde egna layoutmallar till min fotobok, men gick tyvärr för långt ut på kanterna, så det såg inte riktigt snyggt ut. Ändrar nu mallarna till nästa bok.

Har nu beställt tre böcker till från Blurb, som förhoppningsvis kommer idag, denna gång med premium paper lustre. Och så har jag beställt en stor bok på ca 300 sidor med softcovers och standardpapper.

Hans
 
Nu har jag fått min första fotobok från Blurb, och jag måste säga att jag är mycket nöjd. Jag gjorde en bok på 88 sidor, premium paper matte, och hard cover. Några kommentarer:

- boken gjordes i Holland. Levererades på precis en vecka av UPS vid dörren (och detta var den billigare frakten!).
- utförandet av hardcover, bindning och dust jacket är mycket trevligt. Alla blir impade.
- boken är betydligt mer bläddringsvänlig än med Fujis styva ark.
- ingen märkbar skillnad på själva bilderna, de är alla tagna med min gamla kompaktkamera i början på 2000-talet och ser ut därefter. Garbage in, garbage out...
- jag gjorde egna layoutmallar till min fotobok, men gick tyvärr för långt ut på kanterna, så det såg inte riktigt snyggt ut. Ändrar nu mallarna till nästa bok.


Hans

Blurb är lite luriga med sina fraktpriser. Den billiga, som du använde kostade väl ca 5 euro, och den dyra kostar omkring 60 euro. Det blurb avser economy (den billiga) och express (den dyra) är hur snabbt man
tillverkar boken. Leveransen sker vanligen som ekonomipaket. Så var det iaf tidigare, det är kanske ändrat nu. Jag tror oxå att den faktiska produktionstiden beror på hur mycket blurb i sin orderbok.

Själv har jag prövat och designa en blurbbok i indesign och då oxå använda dess prolineserie. Indesign är lite roligare att arbeta i än booksmart. Min bok tillverkades i USA den här gången. Enligt mr Fotobok (aka Volker) är de amerikanska skrivarna sämre än de holländska. Blurbs kundservice är bland de bättre, de svarar relativt snabbt, tar till sig synpunkter. Det finns mycket hjälp att hämta på dess hemsida, inspiration kan man hämta från böckerna i dess bokhandel.

Jag lyxade till med expressleverans. Boken beställdes 16/8 och levererades ca 22/8. I mitt tycke var det ingen jätteskillnad i bildkvalitet mot mina tidigare booksmartböcker, som jag inte softprofade. Tveksamt om det är värt extrakostnaden, ca 30% exkl frakten. Blurbs "Image-wrap"-omslag kan, om man t ex har en enfärgad baksida, se ut som f-n. Dust-jacket är ett bättre alternativ.

Min egen favoritleverantör är Saal. Dessa printas inte, utan "framkallas", fråga mig inte vad det sista innebär rent produktionsmässigt, resultatet är dock mycket bra. Volkers kundservice är utmärkt.

Dess främsta komkurrent är Fujis brilliantserie. Nackdelen med Fuji är att man inte stödjer mac, vilket krånglar till det lite grann, men går att lösa.
 
Blurb Proline Vs Spreadbook/Saal

Jag har testat Blurbs nya fotoböcker, de som kallas för Proline. Man kan välja flera olika typer av papper, bl a Uncoated, coated Pearl Paper samt vilken färg försättsbladet skulle ha.

Jag gjorde en 30*30, Proline, Pearl Paper, 60 sidor. Jag använde mig av Indesign samt skapade en PDF-fil som sedan laddades upp. Jag använde mig av s k Soft-profing/Gamut. Priset inkl expressfrakt var cirka USD 150. Boken trycktes i USA denna gång, tidigare böcker har producerats i Holland. Enligt Spreadbook-Volker
är det tydligen skillnader mellan Blurb tryckta i Holland och dito i USA.

Den andra boken från http://www.online-albumproofing.com/ hade jag gjort tidigare. Jag beställde ett ex ungefär samtidigt som Blurb. Den sistnämnda Tillverkas i Tyskland av Saal. Denna boktyp har dubbelklistade sidor, vilket gör att sidorna blir tjocka. Medan Blurb printar sina böcker, framkallar Saal sina. Fråga mig inte vad den tekniska skillnaden är. Det färdiga resultatet överglänser dock Blurb Proline. När jag jämförde bilderna mellan dessa framstod Blurb som blaskiga och delvis färgfattiga.

En sak som kan ställa till det vad gäller Saal är att det finns inget Layoutprogram, man måste använda någon form av Bildbehandlingsprogram, exvis Photoshop, till vilket det finns färdiga mallar för sidorna. Vidare bör man ta det försiktigt med skärpningen för t ex 5dmk2 bör man inte skärpa alls, däremot om man använder t ex Leica M9 så bör man skärpa bilderna lite grann. Uppladdningen av varje uppslag kan göras efter hand till dess hemsida. Det finns även en möjlighet att se sitt färdiga alsters disposition via ett blädderprogam a lá pageflip. Man kan även bjuda in kunden och denne kan kommentera varje sida. Leveransen sker via DHL-kurir tar ca en vecka. Min ca 60 sidorsbok kostade 92 Euro inkl frakt, ca 860 kronor., Blurb ca 150 USD , 1034kr inkl expressfrakt. Böckerna anlände till mig med några timmars mellanrum.
 
Jag antar att jag gjorde det, jag använde deras program och jag kunde inte se nåt alternativ för att stänga av/sätta på den funktionen.

Hans

Jag hittade heller ingen först men ringde deras support som berättade att den finns om man högerklickar på en bild. Som default är det alltså autokorr som gäller. Bäst är att klicka "automatisk autokorrigering av för alla" när man klar med alla bilder.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar