Annons

Autofukus och telekonverter

Produkter
(logga in för att koppla)

falke

Aktiv medlem
Jag har en kompis som funderar på att köpa K10D + det nya 300/f4 DA STAR objektivet. Nu har han läst någonstans att autofokus inte fungerar tillsammans med Pentax egna telekonverters.

Stämmer detta och i så fall varför?

Eller är det som hos Canon att det fungerar upp till ljusstyrka 5,6 dvs. med 1,5 gångers konverter eller liknande?

Finns det någon som lite snabbt kan reda ut begreppen? Jag är tacksam för ett snabbt svar... ;o)
 
Pentax teleförlängare är alla manuell fokus, förutom AF 1,7x som egentligen är en AF adapter för manuellt fokuserande objektiv. De är inte autofokus därför att de saknar koppling för autofokus, det har alltså inget med ljusstyrka att göra.

Om man söker teleförlängare med autofokus får man vända sig till tredjepartstillverkare. Kenko, Soligor, Tamron, Sigma - alla har lösningar.

Det är högst troligt att Pentax utvecklar nya teleförlängare, som dessutom är väderskyddade som DA Star serien, men det hjälper ju föga i dagsläget.

Hälsar
R
 
Hakar på denna tråd med några ytterligare frågor:

Kommer tredjeparts telekonverter att fungera med DA* optiken? dom har ju mekanisk förlägning av fokusmotorn, men om kameran upptäcker ett DA* objektiv via de elektriska kontakterna så försöker den väl använda USM motorn?

Hur fungerar SR med teleförlängare och ny optik (inte bara DA*)? Måste man mata in bränvidden manuellt som med gammla SMC-M?
 
Dette med tredjepartkonvertere er ganske komplisert.
De fleste som har autofokus, virker vist nok, men de gir ikke SDM. SDM er avhengig av ekstra kontakter for å fungere. Men Tamron sine (hvis ikke jeg husker feil) har støtte for den gamle power zoom funksjonen, og det er disse kontaktene SDM bruker. Så de gir SDM.

Når det gjelder DA(*) og telekonverter, og bruk av SR, så er det og komplisert. De fleste A-konvertere overfører brennvidden til huset. Da fungerer SR som den skal, bortsett fra at f.eks 200 x 1,4 blir lest som 200. Kamera er altså ikke klar over at brennvidden er lenger. Resultatet er at SR virker, men ikke optimalt. Jeg mener å ha lest at Pentax 1,7x er unntaket fra denne regelen.

Dette er informasjon som jeg har lest på DPReview og PDML, gjengitt fra hukommelsen. Så jeg er ikke villig til å avlegge ed på at alt er 100% korrekt.

Fototim
 
Nemesis skrev:
Kommer tredjeparts telekonverter att fungera med DA* optiken? dom har ju mekanisk förlägning av fokusmotorn, men om kameran upptäcker ett DA* objektiv via de elektriska kontakterna så försöker den väl använda USM motorn?

Hur fungerar SR med teleförlängare och ny optik (inte bara DA*)? Måste man mata in bränvidden manuellt som med gammla SMC-M?

1. SDM-objektiven använder kontakterna som tidigare användes för power-zoom funktionen i Pentax 90-tals modeller. Med teleförlängare som har power-zoom kontakter så används SDM-objektiven med supersonicmotorn. Med teleförlänagre som saknar power-zoom kontakter så används den vanliga skruvgängade autofokusen.

2. Om man använder en teleförlängare med elektriska kontakter för brännvidden (vilket inte är samma kontakter som strömkontakterna till power-zoom och SDM, strömkontakterna sitter längst ner en bit in i huset, medan de andra kontakterna sitter i själva metallringen i fattningen) så kommer SR funktionen att vara som om man inte hade en teleförlängare monterad. De teleförlängare som hitills finns på marknaden kör signalerna rakt igenom och kameran vet därför inte om att det sitter en teleförlängare på.

Än så länge så har tillverkarna inte hunnit med att ta fram teleförlängare som översätter brännviddsinformationen. SR systemet introducerades först i början av förra hösten. Det vore dock troligt att sådana teleförlängare snart kommer, men det finns ingen officiell information om detta än.

Hälsar
R
 
Som jag förtått det fungerar SDM med just Tamrons teleconverter och brännvidden kan man ju tala om för kameran manuellt.
 
Jag har ingen aning om vilka teleförlängare som har strömkontakter och vilka som inte har det, eftersom det bara finns med autofokus från tredjepartstillverkarna.

Eftersom kameran inte vet om att det sitter en teleförlängare på, så dyker inte menyn för manuell justering av brännvidd upp när man använder teleförlängare som skickar vidare informationen om brännvidd till kameran (vilket mig veterligen alla autofokus teleförlängare gör)

Hälsar
R
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.