Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Att jobba som fotoassistent

Produkter
(logga in för att koppla)

varelamontes

Ny medlem
Hej,

Jag har nu börjat fundera över yrket som fotoassistent och skulle vilja veta lite mer om detta.

Hur jobbar en fotoassistent? Hur ser arbetsförhållanderna ut? Vem/var kan man kontakta för att få mer information?

Är det mågon av er som kanske jobbar som fotoassistent idag och skulle vilja dela med sig sina erfarenheter eller kanske behöver en fotoassistent?

Tacksam för svar.

/Lilian
 
Jag har arbetat som fotoassistent förut - jag tror inte att någon som arbetar som fotoassistent just nu kommer att svara - de har helt enkelt inte tid att sitta framför datorn och skriva inlägg.

Givetvis så beror det helt och hållet på vilken fotograf som man arbetar för - och dessutom vad den fotografen själv fick för erfarenheter när han/hon eventuellt arbetade som assistent.

Men generellt kan man nog ändå säga att det är ett ganska slitsamt arbete utan några klara regler vad gäller arbetstider, lön mm.

Man ska nog vara medveten om att många fotografer ser på assistenten som någon som ska ta hand om "skitgörat" - inte någon som de ser sig ansvariga för att utbilda.

Mina personliga erfarenheter:

Arbetsveckor som bestod av 7 arbetsdagar 09.00 - 22.00 var inte helt ovanliga.
Lönen jag fick var ungefär vad jag tidigare fått i studiemedel varje månad.

Ska man försöka ha ett liv vid sidan om (familj, flickvän/pojkvän) kanske man ska tänka till en extra gång innan man söker sig till de mer "populära" fotograferna.

Som assistent gjorde jag "allt".
- hade hand om all kamerautrustning (rengöring, skicka på reparation mm), mörkrumsarbete - framkallning av svartvit film, kopiering av alla bilder (neg) färg/svartvit, ljussättning vid studioplåtningar - laddning av film, diverse kundkontaker mm mm - och så en hel del bärande av kamerautrustning såklart...

Vid vissa tillfällen var det tom jag som fotograferade (när fotografen var skadad/sjuk)

Alla assistenter har någon historia att berätta om när han/hon "jobbade 48 timmar i sträck" eller "soppade 270 rullar svartvit för hand" eller liknande. Jag har också sådana historier - men dom tar vi inte nu :)

Samtidigt gav arbetet ovärdeliga insikter om hur fotobranschen fungerade - man får stora kunskaper om allt inom den inriktningen man arbetar mot (i mitt fall - mode/reklam) och givetvis träffar man alla människor inom området - man knyter en hel del kontakter.

Jag fick dessutom resa jorden runt ett flertal varv - med många fantastiska upplevelser.

Det fanns tillfällen när jag tyckte det var helvetet på jorden - och tillfällen när jag befann mig i paradiset.

Vill man börja jobba som assistent är det antagligen enklast att titta på de lappar som sitter uppsatta på de olika proffsbutikerna i Stockholm - Kameradoktorn, YFO, Procenter mfl.

Samma regler gäller nog för övriga landet.

De assistenter som ska sluta hos gällande fotograf brukar kunna dela med sig av sina erfarenheter om hur det är att arbeta just där.
 
tsk, tsk, tsk.. hemlighetsmakeri, hmm?

.. ler lite.. tja, det är helt upp till dig.. nickar vist..
 
När man skaffat erfarenhet som assistent kan man även jobba som frilans.
Många fotografer vill för övrigt använda just frilansande assistenter med egen firma så de bara behöver betala för den dag de jobbar.
Fördelen är att man tjänar bättre, när jag assisterade senast, för kanske åtta år sedan, tog jag 1500 + moms per dag. Jobbade man heltid (22 dagar i månaden) blev det lite pengar, kunde plocka ut kanske 12000 rent.
Fast, man skall veta att man har jobb förstås.
Sedan kan man som anställd tjäna mer än kaffepengar, när jag jobbade åt en av Sveriges bästa bilfotografer hade jag 11000 i månaden. Det var 1991 det.

Mitt tips om man är lite oerfaren är att praktisera hos någon fotograf, kanske på en mindre ort, för att lära sig lite grunder. Som hur studioblixtar fungerar och hur man laddar en Hasselbladare.

Sedan kan du tjata på hos de mer etablerade och fråga om du kan hjälpa till någon gång (bära prylar och stå i regnet och hålla paraplyer för att skydda fotografen) för att skaffa erfarenhet. Man kan faktiskt vara ärlig och förklara sin taktik.
 
ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar