Annons

Att fotografera med ett fisköga

Produkter
(logga in för att koppla)

timofej

Aktiv medlem
Ställde frågan i en annan tråd som handlade om vidvinklar men fick inget svar. Frågan förtjänar kanske en egen tråd?

Är sugen på ett semifisköga. Hur "praktiskt" är det egentligen? Använder någon av er ett sådant objektiv regelbundet eller är det bara en leksak som man snabbt tröttnar på?

Hur är det med att fotografera med ett fisköga? Är det svårt att komponera bilden? Man kan ju inte beskära i efterhand för att inte rubba på linjekrökningen runt centret. Några andra tips och funderingar kring objektivet?
 
Det är mycket skoj att fota med fisheye eller fisköga, efter ett bra tags konstant fotande med mitt tröttnade jag, men man får fortfarande ganska ofta användning för det mycket kul.
en sak som jag ofta rekomenderar är denna:
http://shop.lomography.com/fisheye/adaptor.html
en fisheye konverter som kan användas på olika objektiv, kolla i "adaptor gallery" och se!
 
Tycker intresset går lite i vågor, men jag tar ofta med mig (15/2.8) objektivet eftersom det inte tar så stor plats, ifall att jag skulle se något som passar för fisheye-looken. Några bilder om året verkar vara en lagom dos, annars blir effekten lite tröttsam. Andra som gör "de-fish" på bilderna (jag gör inte det, gillar effekten) kan ju se det som en vanlig vidvinkel och då blir den mer användbar till vardags också.

Nyligen köpte jag också en Peleng 8mm fisheye men den är helt klart mer extrem och svåranvänd. Enda bra bilden så här långt (på 20D): http://www.fotosidan.se/member/portfolio/viewpic.htm?_q=1&ID=467252

Det beror förstås lite på kamera, 15/2.8 är inte speciellt "fishy" på en 1.6x digital SLR, eller ens på en 1.3x. Ett exempel (1DII): http://www.fotosidan.se/member/portfolio/viewpic.htm?_q=1&ID=376377
 
Senast redigerad av en moderator:
Klick-en skrev:
Sökning på "fisheye" i forumen ger en del svar.
Ex.: http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?s=&threadid=43709
Den tråden har jag sett. Den besvarar dock inte mina frågor. Den handlar om en kille som efterfrågar Nikons 10,5 motsvarighet till Canon. Jag är ute efter handhavandet. Hur är det att använda ett sådant objektiv? De andra trådarna som kommer upp om man söker på "fisheye" verkar inte ge något svar heller. Om du hittar någon tråd som handlar om detta skulle jag uppskatta om du postade länken hit.

Fragola skrev:
Det är mycket skoj att fota med fisheye eller fisköga, efter ett bra tags konstant fotande med mitt tröttnade jag, men man får fortfarande ganska ofta användning för det mycket kul.
Tack för tipset Filip! Hur länge fotograferade du med objektivet innan du tröttnade? Var det film eller digitalkamera du använde? Är det svårt (svårare) att få bra bilder med ett fisköga?
 
Oh, Anders, tack för ditt svar! Precis den typ av information jag söker! Imponerande bilder måste jag säga!

Vilken kvalitet har de-fishade bilder? Motsvarar de ett raktecknande objektiv med samma brännvid? Resultatet borde rimligtvis vara kuddeformat så att man ska beskära bilderna. Hur stor "brännviddsförlängning" motsvarar beskärningen?
 
Senast ändrad:
En annan sak som jag undrat över är om det går att få samma bra motljusegenskaper med en raktecknande vidvinkelglugg?

Hoppas du ursäktar att jag hoppar in med frågor istället för svar Timour...
 
Jag tror jag läst någonstans att en "de-fished" 15/2.8 ungefär motsvarar 12mm (eller 19mm om man räknar in 1.6x på en 20D). Ett problem med att "räta ut" bilden är att kanterna blir väldigt förvanskade, man måste ju förstora dom väldigt för att göra en fyrkant av bilden. Personer som står nära kanten kan få meloner till huvuden. :)

Sök på nätet efter "de-fish" så får du massor av läsvärt. Här är en bra sida http://www.razziphoto.com/?page_id=16, med fler länkar på slutet.
 
Senast redigerad av en moderator:
Jag har under kanske två års tid tagit ca 1/4 av mina bilder med fisheye, först 15 mm och sedan 10,5 mm DX gluggen. Men så har jag då alltid tyckt om vidvinklar. Men det kräver kanske lite mer tanke för att det inte ska se så "fisheyeigt" ut. Jag använder fisheyen till "allt"
En annan anledning som gör fisheye trevligt är att det är en lätt, tämligen ljusstark glugg som man kan plåta långa tider fri hand med.
Nedan en massa exempelbilder, urvalet dock endast styrt av att det är sådana som jag redan hade på nätet, därför rör de bara ett tema (järnväg)
Alla tagna med 10,5 mm.

Först en bild med 15 mm 2,8 (film)
http://nth.se/pv/26101_a_w.jpg

Resten 10,5 mm Dx
Trånga utrymmen
http://nth.se/pv/DSC_0415_w.jpg
http://nth.se/pv/DSC_2730_w.jpg
http://nth.se/pv/DSC_3670_w.jpg
http://nth.se/pv/DSC_9828_w.jpg

Rymliga utrymmen
http://nth.se/pv/DSC_4066_w.jpg
http://nth.se/pv/DSC_7083_w.jpg
http://nth.se/pv/DSC_9833_w.jpg

Kort närgräns och stort skärpedjup
http://nth.se/pv/DSC_0426_w.jpg

Andra exempel
http://nth.se/pv/DSC_4599_w.jpg (något beskuren)
http://nth.se/pv/DSC_3550_w.jpg
http://nth.se/pv/DSC_4499_w.jpg (beskuren upp och nedtill


Men visst kan det bli runt
http://nth.se/pv/DSC_6182_w.jpg
http://nth.se/pv/DSC_3681_w.jpg
 
Ibland är fisköga att föredra framför raktecknande vidvinkel, eftersom rakteknande vidvinklar tenderar dra ut objekt som ligger i periferin. Redan med mitt Canon FD 24mm f/2.0 blir helfigursporträtt urfåniga då huvuden dras ut. Man får alltså vara försiktig med vilka motiv man väljer till det objektivet. Detsamma gäller mitt Zodiak 30mm f/4.5 fisheye för mellanformat som kan ge rejäl tunnformad distortion av linjer om man lägger dem fel. Att placera horizonten i mitten av bilden (och eventuellt sedan beskära) är ett sätt att minska fisheye-utseendet:
 

Bilagor

  • kossor_fisköga_400.jpg
    kossor_fisköga_400.jpg
    47.8 KB · Visningar: 434
Galaxens President skrev:
Ibland är fisköga att föredra framför raktecknande vidvinkel, eftersom rakteknande vidvinklar tenderar dra ut objekt som ligger i periferin.
Bra påpekande - jag har skrivit om det i den här artikeln.

Jag ser inte fisheye som någon leksak utan ett verktyg för att på bästa sätt få med så mycket som möjligt. T ex helt nödvändigt när man gör sfäriska panoramor.
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.