Annons

Antal exponeringar?

Produkter
(logga in för att koppla)

mbjornbe

Aktiv medlem
Hej,
Är nybliven ägare av en Canon EOS 400D.
Har läst någonstans att digitala sytemkameror enbart klarar av ett visst antal exponeringar?.
Stämmer detta så är det ju helt klar att kameran har en viss livslängd, och kan man någonstans se hur många exponeringar som har skett.
Vad gör man när man nått sin gräns?
Många frågor från en nyböjare.
/Michael
 
I en digital/ananlog systemkamera så är slutaren mekanisk och som med all mekanik så ger den upp förr eller senare. Canon garanterar inte något antal exponeringar för slutaren, utan de brukar uttrycka det som "slutaren är testad för att klara x exponeringar". Jag tror till och med att det är så illa att Canon inte har sagt något värde för 400D:n, men jag kan ha fel.

På Canons kameror kan du (tyvärr) inte se hur många exponeringar en kamera har gått i EXIF-informationen.

När slutaren viker in vingarna så är det bara att lämna in kameran för slutarbyte och om jag inte minns helt fel så kostar det runt 3000 kr att byta slutaren.

Som nybörjare ska du inte oroa dig för att du kommer att slita ut slutaren i första taget. Om du börjar roa dig med slutarintensiv fotografering, t.ex. sport, så kommer du troligtvis att byta ut ditt kamerahus till ett "vassare" innan slutaren ger upp.
 
Canon anger inget sådant värde för D400. Men antagligen är det rätt få som får problem med slutaren eller spegeln - och då är det bara att laga.

Tar man väldigt mycket bilder får man helt enkelt räkna med att det kan behövas göras ett slutarbyte nån gång för ca 3000 kronor. Det är bara att räkna in i budgeten. Det blir ändå inte många ören per bild.

Värre är det för den som köper begagnat och kanske tidigt åker på ett slutarbytet, då är totalkostnaden snabbt uppe i samma pengar som en ny kamera kostar.
 
Man kan också tillägga att om man idag köper en kamera för 6000 kr så är det verkligen tveksamt om man skall betala 3000 kr för en slutarbyte i framtiden. Dels flaxar det runt en del annat också i spegelhuset, och det finns elektromekanik som slits - kontakter, vred och sådant. Kameran blir inte "som ny" bara genom ett slutarbyte.

Även om en ny kamera kostar lika mycket (det gör den nog) så är den troligtvis bättre än dagens modell. Reservationen är möjligen att man lagar därför att ersättningen bara inte kan köpas nytt.
 
ANNONS
Köp en spegellös systemkamera från Canon och få ett 50mm objektiv på köpet hos Götaplatsens Foto.