Annons

äldre ljusmätare...

Produkter
(logga in för att koppla)
Fråga 1: Är det en batteridriven mätare eller inte? Framgår inte av bilden.
Fråga 2: Om den behöver batteri; Vilken typ av batterier använder den? 1,35 V eller 1,5 V?

Allmänt kan sägas:

Pålitligheten hos de icke batteridrivna (selenmätare) bör kontrolleras. Har nämligen begränsad livslängd. De mattas och dör med tiden.

Det ser ut att vara en äldre mätare. Kan också vara en CDS-mätare. Går den på 1.35 V, så finns det inga orginalbatterier att köpa. Går att leva med. Finns zink-luft (1,4V) på apoteket.

Drivs den med 1,5 V är det bara att köra. Ställ in asa-talet och vrid ringen så att pilen pekar mot mätarens utslag, jämför med en annan mätare, så att du ser att mätaren är att lita på.
 
Du ser att du har en gul markering på luckan frampå mätaren när den är nerfälld så ställ den gula indexmärket på den stora ratten mot den svarta pilen som rör sig beroende på hur mycket ljus som träffar mätaren. Du ska med luckan nedfälld mäta in fallande ljus alltså från motivet mot tänkt ställe varifrån du ska fotografera.
När luckan är uppfälld så mäter du från kameran mot det motiv som skall fotograferas. Röda indexmärket mot svarta nålen.
Men allra först ställa in det ASA(ISO)/DINVärde motsvarande den film du har i kameran.
 
Ställ in korrekt ISO/ASA..

Håll upp emot motivet och mät det inlaffande ljuset..

Nålen svjar då beroende på ljusinfallet.. där nålen står visar på värdet du kan exponera på..

Så kan du vrida på skalorna för att se vilken tid du skall ha när du väljer en viss bländare..

Enkelt berättat,,

Om du testar och tänker till lite så kommer du på hur det fungerar. Roligt när man börjar förstå en analog mätare. Långt mer astimulerande än en digital dito..


MVH Niclas,
 
ANNONS
Götaplatsens foto – en riktig fotobutik.