The_SuedeII
Aktiv medlem
.../klipp/...
Och effekterna skiljer sig åt, även om de är likartade. En underexponerad bild kan inte exponeras rätt i bildbehandlingen; den är för alltid underexponerad, lika väl som en bild man har överexponerat inte kan få rätt exponering genom något program. Detaljer som inte finns på bilden, för att sensorn inte registrerade dem, kan man inte få fram genom att dra i ett reglage i DPP. .../klipp/...
Det är lite här som förvirringen ligger. En bild kan inte "underexponeras" per den strikta definitionen på ordet "exponering". Det är omöjligt, om vi inte drar in definitionen "jämfört med hur vi vill att ljusheten i en normaliserad bildrepresentation i ett låst format som jpg/tif skall vara" - som ju är ganska godtycklig.
Vad som däremot kan hända är att man exponerar mindre än vad man hade kunnat i en viss situation, med ett visst ISO valt.
Detta har i stort sett som enda effekt att man tillåter elektronikbruset i kameran få en alldeles för stor påverkan på slutresultatet. Bruset som finns i ljuset i sig kommer vi ju aldrig undan, en viss ljusmängd innehåller en viss mängd brus. Men kameran tillsätter ett brus som inte är beroende av ljusmängden, utan är ganska konstant oavsett om signalen är jättestark eller jättesvag. Då påverkas den svaga signalen mycket mer än den starka signalen.
Allt detta gäller råfiler. I en jpg har man redan lagt på en massa olinjära editeringar och kurvor. Från den kan man inte bara ändra ljusförstärkningen hur som helst utan att få oönskade effekter och tillvridna kurvor.