Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons

Äger en Nikon D3100, behöver nybörjarguide!

Produkter
(logga in för att koppla)

moaeriksson

Ny medlem
Jag köpte en Nikon för ett tag sen, men vill lära mig att ta kort på manuellt läge, men behöver hjälp genom någon guide eller bara tips o tricks! Alla svar är välkomna! // Moa
 
Läs manualen till kameran så du förstår kameran. Sen är det bara att gå ut å ta bilder och testa dig fram.
 
...och när du gjort det ett tag kan du bläddra lie i Scott Kelbys böcker. Det finns väl 3-4 stycken nu men börja med nr 1 så får vi se om det blir några aha-upplevelser.
 
Jag köpte en Nikon för ett tag sen, men vill lära mig att ta kort på manuellt läge, men behöver hjälp genom någon guide eller bara tips o tricks! Alla svar är välkomna! // Moa

Hej!

Man kan säga att det enklaste sättet att komma igång är att helt enkelt ställa kameran i M-läget, ta en bild och se vad som händer :)

Det låter slarvigt, men just att prova sig fram lite är ett kul sätt att lära sig.

Om du nu gör så och bilden du tar blir alldeles mörk, ja, då fick kameran för lite ljus. Blir den för ljus, då blev det för mycket ljus.

Du reglerar mängden ljus i en bild med bländaren och slutartiden. Hur du ändrar dem i M-läget kan du läsa i bruksanvisningen (nu var jag lat, men det är ganska bra att lära sig hitta i användarhandboken - den kan man ha mycket nytta av).

Enkelt uttryckt, vill du ha mer ljus ökar du bländaröppningens storlek eller förlänger exponeringstiden - eller bägge. Bländaren är lurig eftersom öppningens storlek anges lite baklänges: större siffror innebär mindre öppning (=mindre ljus), mindre siffror större öppning (=mer ljus). Slutartiden är också baklänges, större siffror innebär kortare tid (=mindre ljus), mindre siffror innebär längre tid (=mer ljus).

Mängden ljus kallas ju allmänt för exponering, mer ljus är en ljusare exponering, mindre ljus ger en mörkare exponering. Utöver bländare och tid som styr hur mycket ljus du släpper in i kameran för varje bild kan du även ställa om känsligheten, det vi ofta kallar iso-talet eller bara iso. Känsligheten är mer rakt på sak, högre siffra innebär högre känslighet och därmed ljusare exponering.

Exponering räknas ofta i steg, där varje steg innebär en fördubbling eller halvering av exponeringen. Fördubblar du slutartiden, till exempel från 1/500 till 1/250 (kom ihåg att det går baklänges) så har du exponerat ett steg ljusare. Du hade kunnat uppnå samma effekt utan att ändra exponeringstiden antingen genom att öppna bländaren ett steg, blända upp (att minska bländaröppningens storlek kallas blända ned) eller genom att fördubbla känsligheten (iso-talet).

Generellt kan man säga om slutartider att med längre tider än sisådär 1/60 börjar det bli svårt att hålla kameran tillräckligt stilla. Det är lätt att man hinner röra kameran lite medan slutaren är öppen = suddig bild. Exakt vilken slutartid beror mycket på vilket objektiv du använder, men jag utgick från att du hade standardzoomen på. Med längre objektiv eller om motivet rör sig snabbt kan man behöva ännu kortare slutartider (som 1/250 eller 1/1000) för att få skarpa bilder.

Men, som sagt, det är bara att prova och se, ändra, prova igen och hålla på så ett tag. Då får du lite känsla för att blända upp och blända ned, om hur lång slutartid du kan ha utan att få skaningsoskärpa.

Bara att prova - man kan alltid slänga bilder som blev fel :)
 
Under normala ljusförhållanden så tycker jag inte det är så stor vits att använda M, i alla fall för mig så är det smidigare att använda A eller S och kompensering +/-.

Använder M i speciella ljusförhållanden tex soluppgång, solnedgång, nattbilder etc och där det som flera sagt att man får pröva sig, man kanske vill ha en viss bländre och sedan så får man testa med tiden tills man på displyen kan se att man har rätt ljus. Eller att man utgår med en tid....

Jag använder också M vid blixtfotografering där jag vill styra förhållnande mellan blixt och befintligt ljus
 
ANNONS