Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Se Bernt-Ola Falcks Tanter! på Arbetets Museum

Se Bernt-Ola Falcks Tanter! på Arbetets Museum

Foto: Bernt-Ola Falck

 Bernt-Ola Falck

För första gången visas hela samlingen för allmänheten.

Fotografen Bernt-Ola Falck tyckte att tanten var  utrotningshotad. Så under många år fångade han tanter på bild. Det blev många intima, roliga och rörande porträtt.

Nu ställs bilderna ut på Arbetets Museum i Norrköping i utställningen Tanter!. Det är första gången samlingen visas för allmänheten. Ömsinta porträtt av tanter mitt i vardagen, på stan, landsbygden och i hemmet.

Foto: Bernt-Ola Falck

Ulrika Sparre, Bernt-Olas livskamrat under många år, berättar i ett pressmeddelande:

”B-O sa någon gång att den svenska tanten var utrotningshotad. Nu kan en 85-åring vara lika modern som en 35-åring, ha samma typ av kläder och så vidare. I tanten finns något slags kulturhistoria, bilden berättar något om den tid som flytt och jag har märkt att mina vänner som fått se bilderna blir lyriska och börjar associera till släktingar och minnen när de ser dessa bilder.”

Foto: Bernt-Ola Falck

Tantens värld var hemmet och familjen, och därmed har hon traditionellt ofta både osynliggjorts och hånats. Men med tiden har tanten kommit att få revansch. I dag vill vi ta fram vår inre tant och hennes ideal har blivit något eftersträvansvärt. Bernt-Ola skildrar varken surtanter eller superhjältar, utan människor. På så sätt var han före sin tid”, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

Bernt-Ola Falck var prisbelönt pressfotograf och bildchef på Östgöta Correspondenten i Linköping. Han vann bland annat Årets bild i kategorin bildreportage. Han hade flera egna fotoprojekt som utmynnade i en rad böcker och utställningar, bland annat Livsvandringen tillsammans med biskopen Martin Lönnebo och Anita Björk – fotografiska möten.

Dokumentationen av den svenska tanten var ett av de projekt som han aldrig hann slutföra. 2006 gick Bernt-Ola Falck ur tiden efter lång tid med skelettcancer.

Utställningen pågår 13 maj till 3 september.

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck

Foto: Bernt-Ola Falck



Publicerad 2023-05-11.

7 Kommentarer

Jan Olof Härnström 2023-05-11 08:38  
Wow wow!
Vilka härliga bilder. En tur till Peking vore inte helt fel.
Stefan Åhbeck 2023-05-11 10:14  
Tack för alla bilder - så slapp man åka......... (Obs! Kan innehålla ett visst mått av ironi/sarkasm)
Frekeman 2023-05-11 10:33  
Intressant betraktelse det där om utrotningshotade tanter. Det stämmer nog – kan bara notera att min älskade mor, som fyller 84 år just idag, knappast är en tant i traditionell mening. Hon är mest som hon alltid varit för mig, vilket jag är mycket tacksam för.

Fina bilder som jag gärna skulle vilja se på plats. Inte praktiskt tyvärr.
nyanders 2023-05-11 10:52  
Fantastiskt!
Jag kommer ihåg min mormor och farmor med liknande kappor och hattar, och blommiga klänningar och blusar. Allting skulle vara korrekt och i ordning.
Min mamma hann tyvärr aldrig bli en "tant".
luminousoctaves 2023-05-11 12:26  
Fantastiskt kul och bra projektidé.
froderberg 2023-05-11 12:35  
Jättekul att se. Jag har hans bok med porträtt, men hade inte koll på det här projektet.
Cygni 2023-05-12 08:37  
Otrolig fina bilder. Fantastiskt projekt.
Den där handväskan är med hela tiden :-)
ANNONS

Mer premiumläsning