Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Annons
Artiklar > Hemmakontor ställs ut på Arbetets Museum

Hemmakontor ställs ut på Arbetets Museum

Foto: Daniel Nilsson

 Daniel Nilsson

Daniel Nilssons skildringar av ett förändrat arbetsliv ställs ut.

Under pandemin kom frilansfotografen Daniel Nilsson i Malmö på en idé. Han ville skildra hur arbetslivet förändrades för många som skapade arbetsplatser i hemmet. 

Bilderna syntes på flera ställen under pandemin och har ställts på ett par gallerier och museum. 27 maj till 3 september kommer de hänga på Arbetets Museum i Norrköping.

Kan du berätta om projektet Hemmakontor?

Det började under pandemin, främst för att jag också försökte komma på ett sätt att dokumentera vad som pågick och hur pandemin avspeglade sig i vårt samhälle. Det var många fotografer som sökte sig till tomma platser och gator, men det var inte så många som tog ett stort grepp på hemmakontor och distansarbete, som trots allt berörde nästan 40 procent av den svenska befolkningen. Hela situationen med hemmakontor förändrade ju i princip hela vårt arbetsliv. 

Foto: Daniel Nilsson

Hur många hemmaarbetare porträtterade du?

Cirka ett femtiotal. Jag försökte hitta kreativa lösningar, samtidigt som jag också sökte efter variation, och intressanta berättelser.  Jag ville till exempel inte ha med tio kök eller tio vardagsrum och alla lösningar är inte bara roliga och kreativa. Det kan även vara en berättelse om den uppkomna arbetssituationen, som också de blev unika och en tidsmarkör.

Alla personer jag träffade rymdes inte i boken. Till utställningen som nu snart kommer upp på Arbetets Museum visar jag en del varianter av de bilder som finns i boken. 

Har du fler projekt på gång?

Inget långprojekt just nu. Jag jobbade med Hemmakontorsprojektet samtidigt som vi hade en nyfödd son hemma, han föddes augusti 2020 och jag började jobba full tid igen i september 2022 efter en lång föräldraledighet. Nu har jag i princip haft fullt upp med att jobba med mina vanliga reportage och ha småbarnsliv på kvällarna. Jag var ganska nyligen Wales där jag gjorde ett ganska roligt fotbollsreportage som kommer ut nu i Offside nummer tre.

Foto: Daniel Nilsson

Du är frilans; vad fotograferar du mest för uppdrag?

Jag har ett frilanskontrakt på 50 procent som fotograf och bildredaktör på Fotbollsmagasinet Offside där jag gör fotbollsreportage. Därutöver frilansar jag för en massa olika tidningar. Främst dagspress som DN och SvD men även en del olika magasin som Tidningen VI, Tidningen Skriva och en hel del olika facktidningar.  

Vad fotograferar du allra helst?

Jag har alltid känt mig bekvämast i sportens värld och därutöver att skapa kreativa portätt åt olika kultursidor. Jag jobbade i sju år som anställd fotograf på Bildbyrån och kuskade runt på OS och fotbolls-VM men insåg att jag reste alldeles för mycket och sade upp mig för att bli frilans. Jag saknade det redaktionella arbetet för mycket, och variationen. Jag har också en stor dragningskraft till vårt vardagsliv, som jag lite då och då försöker få in i mina reportage.

Foto: Daniel Nilsson

Hur blev du fotograf?

Jag utbildade mig på Gamleby fotoskola och därefter på Nordens Fotoskola 2000-2002. Vi hade en oerhört tävlingsinriktad klass på Biskops Arnö, men på ett positivt sätt, tyckte jag i alla fall. Vi peppade varandra att hela tiden göra kreativa saker och det visade sig senare också när många blev fast anställda och en stor del är kvar i yrket, även 20 år efter vi tog examen.

Foto: Daniel Nilsson

Vilka andra fotografer inspirerar dig? 

Den senaste tiden har jag fastnat en del för tyska fotografer på Instagram. Norman Konrad är en rolig fotograf, och Dominik Asbach. Jag älskar också Nederländska fotografen Rineke Dijkstras portättserier och den norska fotografen Helge Skodvins galna projekt. Och givetvis de största samhällsskildrarna av dem alla - Martin Parr och Lars Tunbjörk. 

Vad vill du ge för råd till de som vill utvecklas i sitt fotograferande?

Prova dig fram. Testa nytt. Hela tiden. Använd olika objektiv. Prova blixt. Byt kamera. Gå utanför din comfortzone och fotografera saker du känner dig obekväm med. Till slut fastnar man för den mest oväntade fotostilen eller galna projektet. Jag slutade på Nordens Fotoskola 2002, men tyckte själv inte att jag hittade mitt egna sätt att fotografera förrän ungefär tio år senare.

Foto: Daniel Nilsson

Vilken utrustning använder du?

Canon Eos R5 och Canons Eos 5d MarkIV. Ett par olika teleobjektiv när jag fotar sport. Utöver det brukar jag använda min Elinchrome-ringblixt ganska flitigt.



Publicerad 2023-05-09.

3 Kommentarer

Johan Pihl 2023-05-09 11:33  
Ett intressant bildprojekt.
PMD 2023-05-10 14:31  
Att hemmakontor förändrade hela vårt arbetsliv är nog inte riktigt sant. Det är väl ungefär hälften av Sveriges arbetskraft som arbetar på kontor?
Ventures 2023-05-10 15:18  
Intressant. Hur fick han tag på 50 hemarbetare att fotografera?
Faktiskt lite annorlunda att ligga hemma i tv-soffan i mjukisbyxor och delta i en konferens med jurister. Både bra och dåligt.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Mer premiumläsning