Annons
Artiklar > Dags för Landskrona Foto Festival

Dags för Landskrona Foto Festival

80 Miles to Atlantis. Foto: Imane Djamil

 Imane Djamil

Landskrona Foto Festival är tillbaka.

2–18 september är det återigen dags för Landskrona Foto Festival. Bilder kommer att ställas ut dels i olika lokaler, men även att bli en del av stadsmiljön i parker och på stadens gator.

Festivalen är tillbaka med full kraft. Årets upplaga erbjuder ett tjugotal utställningar av internationellt erkända fotografer som adresserar aktuella samhällsfrågor. Särskilt glädjande är att många av fotograferna kommer att närvara på plats i Landskrona och delta i konstnärssamtal och workshops”, säger Jenny Nordquist, konstnärlig ledare för Landskrona Foto i ett pressmeddelande.

Festivalens curator, Monica Allende, vill med årets upplaga ställa frågan: Vem är fotografin egentligen till för? 

Vi vill undersöka hur viktig fotografin är för samhället. Flera av de utställande fotograferna har samarbetat med sitt närsamhälle för att fotografiet ska bli relevant – och inte upplevas som något som existerar vid sidan av samhället. Min vision som curator är att festivalen ska uppmuntra till social debatt och engagemang. 

Fotografen Elena Subach är född i Tjervonohrad i Ukraina  Hennes utställning Grandmothers on the Edge of Heaven är en en poetisk hyllning till far- och mormödrar på den ukrainska landsbygden, deras kläder och den lokala kulturen. Utställningen visas vid Tycho Brahe-muséet på Ven. 

Grandmothers on the Edge of Heaven. Foto: Elena Subach

Fotojournalisten Philip Blenkinsop skildrar bränderna i Australien 2020 i The Australian Wildfires.

Australian Wildfires. Foto: Philip Blenkinsop

Bolivianske fotografen River Claure tröttnade på den stereotypa bilden av kulturen i Anderna (berg, lamor och människor med flöjter) och har skapat utställningen Warawar Wawa, en modern parafras på Antoine de Saint-Exupérys klassiska barnbok Lille Prinsen.  

Warawar Wawa. Foto: River Claure

Haley Morris-Cafieros projekt What Does Invisibility Look Like? behandlar mobbning i den digitala världen, något som drabbar många unga i dag. Frågor som berör diskriminering på grund av utseende, färg eller kön tas upp. Utställningen är interaktiv med bilder som styrs av besökarnas ögonrörelser.  

Cafiero The Bully Pulpit. Foto: Haley Morris

Tina Enghoffs och Kamille Nygårds utställning Go Sit in Your Cell and the Cell Will Teach You Everything visas i fängelsetornet i Citadellet. Fotoprojektet är resultatet av ett samarbete med fångar på fängelser i Norge och Danmark där fångarna själva har fått dokumentera sin vardag med kamera.  

Man kan även se utställningar om Vita Terrorn på Taiwan, om sexuella trakasserier i Egypten, om protester på samosaförpackningar i Bangladesh och Pakistan, om hur träd kommunicerar med varandra på den engelska landsbygden och vad klimatkrisen ställer till med i Marocko, med flera. 

Fem residensfotografer, det vill säga fotografer som bott i staden under en kortare period, har tolkat Landskrona utifrån egna personliga perspektiv. Deras utställningar kommer att visas i Exercishallen vid Kasernplan. 

På festivalen hålls även konstnärssamtal, workshops och guidade turer. 

Fotoboksdagarna, som äger rum i samarbete med Svenska fotografers förbund och Centrum för fotografi. Under 2–4 september kan man i festivalcentret ta del av fotoboksutställningar, seminarier, konstnärssamtal och en fotoboksmarknad. Dessutom utdelas ett internationellt fotobokpris. 

Fotoboksdagarna: Gloria Oyarzabal

Shame Less a protest against sexual violence. Foto: Lina Geoushy

Turbine Bagh project. Foto: Sofia Karim



Publicerad 2022-06-18.

1 Kommentarer

jkm 2022-06-19 19:29  
Var i Landskrona i fredags o kollade in Gerry J s fotografiska konsekvens, imponerande! Ha det gött!
Som Plus-medlem får du: Tillgång till våra Plus-artiklar | Egen blogg och Portfolio | Fri uppladdning av dina bilder | Rabatt på kameraförsäkring och fotoresor | 20% rabatt på Leofoto-stativ och tillbehör | Köp till Sveriges mest lästa fototidning Fotosidan Magasin till extra bra pris.

Plusmedlemskap kostar 349 kr per år

Mer premiumläsning