Merläsning
Panelsamtal: Retuschör – Ett yrke på utdöende?
Föreläsning
Håller AI på att ta över produktionen av bilder – och vad innebär det för retuschyrkets överlevnad och för bildbranschen i stort? Bilddesign befinner sig just nu i en stor förändringsfas. Vilken roll spelar en yrkesutbildning för att driva utvecklingen åt rätt håll? Den 20 november bjuder Fotoskolan STHLM in till ett panelsamtal på Fotografiska med experter inom branschen som ger sin bild av framtiden.
Läs mer...
56 Kommentarer
Logga in för att kommentera
När dessa punkter är uppfyllda kan man kanske lägga pengar på kultur och konst. Nu gör de tvärt om lägger pengar på oväsentligheter medan infrastrukturen och med den samhället förfaller..
Man kan säga mycket om Ryssland, men rysk kultur under de senaste 150 åren står väldigt stark och alla de som exv. hade den stora turen att få se utställningen "Peredvizjniki - Banbrytare i ryskt måleri" på Nationalmuseet i Stockholm före renoveringen, kommer någonsin glömma den. Det var verk både från Tretjakovgalleriet och från S:t Petersburg och massor av ryssar kom till Stockholm då dessa målningar aldrig tidigare visats i ett gemensamt sammanhang. Intresset för detta sociala måleri från mitten av 1800-talet var enormt fortfarande bland dagens ryssar som fortfarande söker en identitet efter den brutala sjuttioåriga marxist-leninistiska parentesen.
Kulturen är och kommer alltid att vara viktig för människorna, för vi förstår instinltivt att det är den som är samhällets verkliga kitt och den som verkligen håller ihop oss på många sätt och vis. Det är den som får många att fortsätta att leva trots i övrigt hemska villkor.
Så även om Maslows behovshierarki är en hierarki - som han såg den, så kommer inte alltid behoven i den ordningen som han beskrivit, vare sig jämt eller för alla.
Om du är så en sån extremlibertarian att du vill avskaffa biblioteken så är det förstås konsekvent att protestera mot det här också.
Betänk dock att bibliotek är ett sätt att förbättra de intellektuella förutsättningarna för mindre priviligierade barn. En sådan förbättring minskar motsättningar i samhället. Vi har nog med motsättningar redan, tycker jag.
Globalisterna i regeringen har nu lovat skänka 100 tals miljarder till EU länder kring medelhavet för att rädda Tyska banker. De belånar dina barns framtid. Så som Sverge fortsätter falla ekonomisk kommer detta lån inte kunna betala tillbaka vilket är meningen då måste man sälja av naturtillgångar och infrastruktur precis son Grekland tvingades göra. Det kommer då bli monopol som ägs av utlandet och historiskt har det medfört kraftiga prishöjningar..
"Det finns sedan 1930-talet en uttalad ambition att låta en procent av byggkostnaden vid nyproduktion eller renovering av offentliga byggnader och platser avsättas till konstnärlig utsmyckning och gestaltning. "
I Sverige går det en hel del pengar till konstnärer av olika slag även genom instrument som detta. Många konstnärer är med i de offentliga byggprojekten också.
Till de som är helt negativa till att några som helst skattemedel går till stöd till de konstnärer av olika slag som fått rätt blygsamma stöd trots att de i princip idag har corona-yrkesförbud, så kan ni läsa Aftonbladet idag om vad som nu händer i New York. Där har vi en nöjesindustri som just finansieras i princip enbart med biljettintäkter och den har helt kollapsat och det gäller även de stora institutionerna. Folk är rädda för att nöjesindustrin aldrig kommer hämta sig fullt som den såg ut innan coronan efter detta. Jag tror vi måste fundera mer än ett varv över hur vi ska ta oss ur de effekter vi ser i Sverige också.
De konstnärer som slås ut nu kommer vi alla ändå att få försörja om de inte klarar av det själva.
Jag kan ju också tycka att det är betydligt bättre om dagens konstnärer utsmyckar offentligt finansierad byggnation än bara uppbär bidrag och inte gör något. När jag tänker på dessa konstnärer så tänker jag bl.a. på Tunnelbanestationernas ofta fantastiska utsmyckning. Den hade aldrig hänt utan offentlig finansiering.
Jag anser att staten ska vara så minimal som möjligt. Det gäller även kommuner. Sluta peta i saker som folk kan sköta själva. Vill ingen betala för konsten så är den inte tillräckligt bra eller för dyr. Eller så har man pungslagit folket med beskattning så till den grad att de inte vill betala för något alls som inte är nödvändigt.
Hur denna blygsamma summa så kunnat röra upp sinnena hos vissa, visar väl bara vad vi har hamnat i denna diskussion. Vi sliter håret av varann över petitesser medan momskarusellerna som DN avslöjade för någon vecka sedan tömmer välfärdssystemen på pengar.
Det finns dock ett uttalande som tillskrivits Churchill som nog var för bra för att vara sant. Någon skulle ha ställt frågan varför man inte drog in en del satsningar på kulturen när man behövde satsa allt man hade på försvaret, för att klara av tyskarna. Churchill som ju själv målade i olja tillskrivs då tydligen falskeligen uttalandet: "then what are we fighting for".
Det må vara som det vill med den äktheten men det fångar essensen i det som fått folk över hela världen att offra sina unga i alla dessa krig vi sett bara under vår livstid. Folk motiveras ofta att gå ut i krig för att försvara deras eget sätt att leva även om det ofta handlat om helt andra saker också och vad är det annat än den ett försvar av egna kulturen i grund och botten. Ett stort problem är dock att när man frågar just svenskar om vad som är svensk kultur så är det få som tydligen kan svara på frågan men det kan ju vara väldigt bra för då blir det nog inte så lätt att motivera unga svenskar att gå ut i kriget av det skälet åtminstone.:-)
Har du Thomas reflekterat över vad du använder skattepengar till? Pröva att tänka stort!
Thomas m fl, det ena behöver inte utesluta det andra! Det är fullt möjligt att satsa på vård, omsorg, kultur osv.
Jag säger inte att allt som görs i kulturens namn är rätt men det behöver inte heller vara helt fel. Allt är inte svart eller vitt!
Om kulturen var helfinasierad av börsnoterade företag tror ni då att vi hade haft många av de stora skaparna som levt och verkat i vårt land?
Det är väl knappast bättre att kommunen lånar pengar till konsten och betalar ränta på lånet? Jag tror att det bli billigare i längden med det nuvarande systemet.
Nej, jag misstänker att du inte tycker att det är bättre eftersom du vill avskaffa offentliga inköp av konst helt, men är det bara rika människor som ska få tillgång till god konst?
Ju mer konst och litteratur som alla medborgare får tillgång till desto bättre kommer vi att förstå varandra. Offentlig konst och offentliga bibliotek är samma andas barn.
Det stämmer enligt Politifact och Spopes. Däremot sa Churchill en gång att “The arts are essential to any complete national life. The State owes it to itself to sustain and encourage them….Ill fares the race which fails to salute the arts with the reverence and delight which are their due.”
Men det var 1938 ...
Jag håller med Jörgen Wedmark fullt ut. Det finns mängder av svenskar som emigrerat till USA genom åren bl.a. lockade av en djupt felaktig kalkyl. Min egen syster var en av dem. Hon bodde där i över 25 år - och dog där också. Många ser bara plus och negligerar ofta minus helt i sådana här diskussioner. Det är som som att bara räkna eventuell högre inkomst och lägre skatter i USA och bara räkna högre skatter och dyrare kamerapriser i Sverige.
Det man glömmer är att det kostar massor för bra utbildning och förskolor om de alls finns i delar av USA, i så fall tvingas en del att betala för nannies om de nu ska jobba. En terminsavgift till ett universitet är mer än många föräldrar klarar av och säkert en källa till många amerikanska föräldrars mardrömmar.
Blir man sjuk vill det till att ha försäkringar, vilket i bästa fall är en löneförmån. Det kan kosta enorma summor att hamna på sjukhus och genomgå stora operationer om man saknar sådana.
Min syster dog 2005 i Nonhodgkins Lymfoma i Columbus Ohio. Det är en lymfkärlscancer som ofta har bra prognos om man bara kommer i tid. Det gjorde inte hon då hon inte hade någon försäkring och bodde i Ohio som inte alls är någon fancy del av USA. Hon kom två år för sent för att ha en sportslig chans och hon kom två för för sent för att hon hon saknade försäkring.
Hade hon varit i Sverige hade hon inte bara varit hänvisad till den hokuspokus med naturmedicin som bokstavligen är livsfarlig för många andra fattiga amerikaner också, för alla som heller inte har råd med eller kan få en försäkring genom en anställning. Livsfarligt blir det då de inte kommer under vård värd namnet i tid. En del får enbart hålla tillgodo med vännernas böner, vilket är vanligare än man tror där. Hon fick dock naturmedicin billigt som hon tragiskt nog och naivt stenhårt trodde på, eftersom hon jobbade på ett just ett sånt där homeopatisktsjukhus som i praktiken mest hindrar folk att komma under riktig sjukhusvård i tid.
Jag sitter med en räkning i handen från Karolinska. På den står det 400 kronor och det var vad en canceroperation som tog tre timmar kostade tillsammans med fyra dagar på sjukhus för min fru. För två-tre år sedan opererade jag båda mina ögon för gråstarr. Det kostade 0 kronor då jag dessutom hade uppnått högkostnadsskydd p.g.a. ett antal undersökningar jag gjort tidigare. För fem år sedan gjorde min fru en stor operation som tog nära åtta timmar och nära kostade henne livet. Även den kostade runt 4-500 kronor.
Jag har undrat vad detta skulle kostat i United Bluff. Där hade vi blivit fullständigt ruinerad. Min pappa blev multisjuk och fick flera strokes och två hjärtinfarkter han överlevde och det kostade inte mer än några hundralappar det med. Han flögs flera gånger in rakt till Södersjukhuset från Skogsön i skärgården. Jag har aldrig hört att det kostade några större summor heller.
Jag har fått två utbildningar på 6,5 år av staten. Den ena till ämneslärare tog 4 år, tre på universitetet och ett på lärarhögskolan. Jag har inte betakat en krona för dessa. Staten betalade för staten tror med rätta att det lönade sig med de investeringarna. Genom det säkerställer man även att begåvningar från mindre bemedlade familjer tas tillvara. Det är en av Sveriges komparativa fördelar.
Sådana här berättelser kan säkert alla i tråden, möjligen med undantag då av Thomas och Martin berätta. Dessa berättelser är ett vittnesbörd om att det sammhällskontrakt som funkat fram till nu i Sverige verkligen fungerat.
I USA skördar man nu Crona-frukterna av en slimmad stat som inte alls garanterar folkets välfärd på samma breda sätt som man gör i Sverige. Där finns sämre skyddsnät och därför går folk till jobben fast de är sjuka, vilket får smittan att formligen explodera just nu. De över 200 000 som dött lågt räknat tills nu är lika många som fyra gånger det totala antalet amerikanska soldater som stupade i Viet Nam-kriget! Så det är bl.a där USA nu betalar ett än högre pris för pandemin än i princip alla andra utvecklade länder.
Sverige har också betalat ett högt pris med alla döda på äldreboendena och mycket tyder på att även det är ett resultat av de dåliga arbetsförhållanden som erbjudits många springvikarier just på äldreboendena. Många av dessa lever trångt i områden som är mer utsatta, eftersatta och nedsmittade än andra. Där har även vår stat ett arbete att ta sig an framöver.
Lyssna på Hoa Hoa så får du höra hur kommunerna gör:
https://www.youtube.com/watch?v=vHzk_R_0HgQ
Har Hoa Hoa gjort en statistiskt signifikant undersökning om svensk äldrevård? Är han sociolog?
Jag tvivlar dock inte ett dugg på att äldrevården är rätt dålig på sina håll, kanske överlag. Jag har egen erfarenhet av det. Problemet är alltså att alltför mycket är utlagt på entreprenad utan ordentlig kvalitetskontroll från beställarna (dvs kommunerna).
Enskilda anekdoter gör inte en bra, samlad verklighetsbeskrivning.
Jag misstänker att Per är betydligt närmare sanningen; att äldrevården, likt många andra offentliga tjänster, lider av en ivrig privatisering och slapphänt entreprenad. Sedan 90-talet har privatiseringarna legat nära till hands och den politiska mem som råder att privatiseringarna magiskt ska höja kvalitet, öka utbud och sänka [offentliga] kostnader. Tids nog kommer denna 90-talets snabbfix att åldras och hånas nog för att fasas ut och istället bytas ut mot den politiska tanke kring offentlig förvaltning som råder imorgon.
En miljon per år, bör räcka.
ROT har införts för att minska svartjobben vid renoveringar och byggen och jag tror att det avdraget når en bredare del av befolkningen förutom unga som inte har någon stans att bo, men de glömde den svarta ekonomin hos vissa grupper..
Fortfarande gäller det att om man har stora utgifter så ökar man inte på på dessa därför man redan har stora utgifter. Man skall inte konsumera lånade pengar utan tar man lån skall dessa pengar ge avkastning i framtiden. Vill man stödja kultur köp Rembrandt målningar och sälj dessa i slutet av en högkonjunktur med vinst.
I stället för att bygga indrottshallar för ungdomar så kan de låna en yxa och hjälpa till att hugga träd.
Man drar ner på oviktiga delar för att när krisen är över omvärdera vad man skall lägga pengar på.
https://www.pps.org/article/how-art-economically-benefits-cities
Folk i landsorten får nöja sig med att se och höra på opera på sin teve. Biljetterna till Operan blir för dyra för allmänheten.
Ett land som inte vårdar sina kulturskatter blir ett utarmat land. Människan lever inte av bröd allena.
Både operakonst och traktorer är kultur värd att vårda.
När jag pluggade konst var det tvärtom ganska mycket arbetarklass, och dessutom några som var på väg tillbaka från längre sjukskrivning.
Själv får jag nog se mig som i huvudsak solid arbetarklass, men från en bakgrund där konst, litteratur och musik var väldigt uppmuntrat, och dessutom mycket tillgängligt, då samhället satsade mycket på det. Kommunala musikskolan höll mig sysselsatt minst fem dagar i veckan efter skolan. Hade man pröjsat ur egen ficka för allt det där, hade kulturen varit mycket mer en angelägenhet för rika, och det hade varit mer av de perspektiven vi sett. Även ett på ytan superkapitalistiskt samhälle som USA har mycket allmänt stöd till konsten, eftersom det faktiskt gynnar samhället, bland annat genom hur det skapar trygghet, delaktighet och förvaltarskap.
https://kulturanalys.se
16,5 mnkr:
https://www.esv.se/statsliggaren/regleringsbrev/?rbid=20326
Analyser av tillväxt och kultur borde väl med fördel kunna göras av fristående aktörer på entreprenad? Om inte så undrar jag vad myndigheten för tillväxtanalys har för extra kompetens som inte konjunkturinstitutet har.
Vad gäller "gör verkan", så kan man väl anställa ganska många sjuksköterskor för 80 miljoner kronor om året?