Lag och rätt
Allmänna reklamationsnämnden slår fast ett par ska få tillbaka pengarna efter en bröllopsfotografering. Är det rimligt efter 5 månader?
Och vad händer med upphovsrätten för bilder som paret publicerat?
Kunden anmälde bröllopsfotografen till ARN drygt fyra månader efter att bilderna levererats. Under tiden publicerade paret bilderna på sociala medier.
– Att en tjänst kan användas fullt ut och sedan ångras långt i efterhand känns inte rimligt, säger fotografen till DN.
I sitt beslut hänvisar ARN till den ångerrätt som distansköpslagen ger.
14 dagars eller ett års ångerrätt? Eller ingen ångerrätt alls?
Fotografen påpekar att kunden erbjudits ångerrätt genom både hemsidan och avtalet. ARN ansåg dock att bröllopsparet borde fått ännu mer information om ångerrätten.
Ångerrätten gäller normalt 14 dagar vid distansköp, men om informationen om ångerrätt är bristfällig kan den förlängas till ett år.
– ARN:s syn på distansköp är problematisk; många fotografer ifrågasätter om det ens är rimligt att tillämpa distansavtalslagen på bröllopsfotografering. Det är en tjänst som utförs på plats, anpassad efter kundens specifika dag. Det är inte samma sak som att köpa en produkt på nätet, och det borde regleras annorlunda, skriver fotografer i Facebookgruppen ”Oss fotografer emellan”.
I sin anmälan till ARN hävdade inte kunden ångerrätt utan menade att kvaliteten på bilderna blev lidande då fotografens utlovade assistent blivit sjuk.
– Jag har erbjudit kunden prisavdrag för assistenten, skriver fotografen som dessutom uppger för DN att hon erbjudit 30 extra bilder. Kunden valde i stället att göra en anmälan till ARN.
Det avtalade priset var 16 000 kronor för fyra timmars fotografering med assistent och efterföljande bildbehandling.
Måste kunden radera alla bilder?
Fotografen ställer frågan om hur ångerrätten påverkar upphovsrätten. Enligt avtalet får kunden användningsrätt till bilderna. Måste då kunden radera alla bilder om hen ångrar köpet? Upphör ångerrätten om bilderna använts genom att publiceras på sociala medier?
– Om en kund får pengarna tillbaka, innebär det att de juridiskt sett inte har rätt att använda bilderna eller filmerna längre? Ska de då radera allt? Ska fotografen försöka återkräva materialet? Det blir en absurd situation där digitalt innehåll behandlas som en fysisk vara, trots att det inte kan "returneras", skriver fotografen på Facebook.
Fotografen säger sig vara orolig för att ARN-beslutet leder till en praxis där kunder kan kräver återbetalning flera månader efter att de fått sina bilder, trots att fotografen levererat enligt avtal.
Fotografen har valt att inte följa ARN:s beslut och tagit hjälp av Svenska Fotografers Förbunds jurist.
I denna forumtråd diskuteras frågan om ångerrätt för bröllopsbilder
14 Kommentarer
Logga in för att kommentera
När det gäller svartlistning.... KAN ARN VÄLJA om de skall svartlista eller inte?
Kan ARN välja så måste de inte svartlista även om fotografen inte betalar tillbaka.
I så fall är allt frid o fröjd.
När man läser på ARN sida så har de ingen svart lista.
Det är andra som läser ARNs ärenden som sätter upp listor, inte ARN.
Tack Martin även om jag precis hittade informationen.
Har kunden stämt fotografen, vägrat betala eller liknande?
Även det omvända förfarandet riskerar givetvis att uppstå med personer som utger sig för att vara ”fotografer” utan att ha erfarenheten eller förmågan att genomföra en bröllopsfotografering.
Hur ska man enklast tillgodose båda parters rättigheter och skyldigheter? Är 14 dagars ångerrätt rätt väg? Man bör alltid ha rätt att reklamera, men hur reglerar man detta förfarande så att det inte blir orimligt?
https://kameratrollet.se/2025/03/17/arn-angerratt-for-brollopsbilder/
https://www.sfoto.se/forbundsnytt/arn-aberopar-angerratt-for-genomford-brollopsfotografering/
https://etidning.dn.se/shared/article/fotograf-kravs-pa-aterbetalning-pa-grund-av-angerratt/YNccQ3xa
Det kommer nog att kosta henne mycket mer än 16 000 i förlorade kunder att hon inte följa ARNs beslut.
I min värld betalar man för en produkt och hur många som krävs för att nå dit är upp till fotografens bekvämlighetströskel och erfarenhet - och förstås uppdragets omfattning. Men om kunden inte kan bevisa att kvalitén brustit utöver en "känsla" så har jag svårt att köpa det här. Om bilderna stämmer överens med fotografens portfölj så borde vilken nybakad advokat som helst kunna smula sönder det här caset.
Men, som alltid så måste man visa goodwill så ett prisavdrag är helt rimligt. Men det verkar dom inte acceptera. Märkligt måste jag säga.