Dancer on a rooftop, Yichigeki Theatre, Yurakucho, 1947. Foto: Tadahiko Hayashi.
Utställning
I "Tokyo Stories" har tre av Japans ledande fotografer gjort ett mångfasetterat porträtt av staden från 1930-talet fram till nu. Utställningen innehåller ett hundratal bilder, många aldrig tidigare visade utanför Japan.
Att fotografera livet på gatan har fascinerat välkända fotografer som Henri Cartier-Bresson, Helen Levitt och Robert Frank. Deras fotografiska verk är välbekanta för många av oss, medan det japanska gatufotografiet fortfarande är ganska främmande.
Den aktuella utställningen "Tokyo Stories" har tre av Japans ledande fotografer Hiroshi Hamaya, Tadahiko Hayashi och Shigeichi Naganoen skildrat en stad i förändring - med gatufotografi som uttryck. Utställningen presenterar Tokyos många ansikten: studentprotester, politiska intriger, lönearbetare med långa arbetsdagar, geishor, prostituerade, gatubarn, författare, konstnärer och fashionistas. Alla dessa karaktärer löper samman för att skapa denna mångskiktade stad.
Hiroshi Hamaya (1915-1999), född i Tokyo, kände att det föll sig naturligt att välja hemstaden som sitt första fotografiska motiv. I hans bilder, som är tagna på 1930-talet, träder en mystisk och exotisk stad fram, ljusår från den jättestad vi idag känner till.
Tadahiko Hayashi (1918-1990), skildrar den materiella förödelsen i Tokyo efter andra världskriget, samt dess invånares beslutsamhet att ur ruinerna skapa en bättre framtid.
Shigeichi Naganos (född 1925) fotografier vittnar om de genomgripande förändringar som Tokyo genomgått under de senaste 50 åren i samband med moderniseringen, samtidigt som staden hållit fast vid sin historia.
Utställningen pågår 6 mars-2 maj 2010. Fri entré.
Tokyo i bilder
Curatorn och författaren Marc Feustel talar om japansk dokumentär fotografi, dess utveckling och klassiska uttryck. (På engelska).
6 mars 13.00-14.00.
Klarabiografen, våning 2.
Biljetter 40 kronor.
Kulturhuset Stockholm
Galleri 5, våning 5
www.kulturhuset.stockholm.se
Se aktuella
öppettider här.
6 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Ja, det rättvisa vore ju om rollen som huvudstad gick på rullande schema. Fothult kan få vara huvudstad nästa år.
Allvarligt talat, är det något att gnälla på? Hade du bott i Stockholm hade du väl klagat på att alla andra utställningar "som vanligt bara är förbehållna Parisare!!!"
Jag har 60 mil till Kungliga huvudstaden.
Och jag är genuint intresserad men har tyvärr varken råd eller den tid det behövs för att åka och titta på utställningar i Stockholm.
Utställningar borde däremot ha rullande scheman så vi som också är med och betalar kan få oss lite kultur att förgylla våran grå vardag.