Foto: Andreas Gursky.
Utställning
Den världsberömde tyske fotografen Andreas Gursky har tagit flera av världens dyraste bilder. Nu visas hans bilder på Louisiana.
Andreas Gursky räknas sedan många år som en av vår tids mest främsta fotografer. Hans bilder är de dyrast säljande verken i världen.
Under 2007 såldes hans fotografi "99 Cent II Diptychon" för 3,3 miljoner dollar och blev det dyraste fotografiet någonsin (se här). Gursky slog dock nya rekord i november 2011 då verket "Rhein II" såldes för runt 29 miljoner kronor på en auktion i New York. (se här)
Hans storformatsbilder, oftast sammansatta digitalt av flera olika bilder föreställande främst arkitektur och landskap. Gursky vill att varje detalj i masskoreografin ska framstå så skarp som möjligt. Varje enskild bild blir ett helt universum.
Just nu visar Louisiana Museum of Modern Art i Danmark en utställning med både gamla och nya verk av Andreas Gursky. Här visas 45 enormt stora och 26 mindre fotografier. Utställningen är aktuell till den 13 maj. Läs mer här: www.louisiana.dk
Läs även en artikel i Sydsvenskan om utställningen.
9 Kommentarer
Logga in för att kommentera
Jag tycker dock att Gursky är otroligt kompetent och hoppas han kommer ställa ut i Sverige framöver.
Gursky sätter fingret på fotografins mest problematiska punkter: "realismen" och teknikfixeringen. Resultatet blir ett otvivelaktigt starkt och tankeväckande uttryck.
Däremot kan jag se det djupa och starka i 99 Cent-bilden, som utstrålar starkt det budskap den skall visa och den kritik den visar mot prositution. Fast om jag tycker att den är värd 26 miljoner kronor är en annan diskussion...
Fast hans utställning kunde nog vara helt intressant att se nog. Det är inte alla dagar man skulle ha chans att beskåda världens dyraste bilder. =)
Åker över på onsdag och suger in lite inspiration.
Nu har jag sett utställningen, och hans bilder och hans sätt att framställa dem är tankeväckande. Storleken är en ingrediens (av flera) som faktiskt påverkar hur man uppfattar hans bilder.
P.S.:
Förstår inte heller hur de på FS tänkte att de bara visar hälften av hela bilden ovan i artikeln.