Annons
Artiklar > Dokumentär om kvinnlig krigsfotograf

Dokumentär om kvinnlig krigsfotograf

Dickey Chapelle dokumenterade slagen om Iwo Jima och Okinawa för National Geographic under Andra världskriget. Hon omkom under Vietnamkriget 1965. Se en dokumentär om hennes dramatiska liv.

Dickey Chapelle vid gränsen mellan Vietnam och Kambodja 1964.

Hennes liv som bildjournalist har även dramatiserats i filmen "No job for a Woman – The Women Who Fought to Report WWII".

Se ett urval av hennes bilder här.

Läs mer om Dickey Chapelle här.



Publicerad 2016-03-28.

7 Kommentarer

l1nd3c0n 2016-03-29 20:16  
Intressant dokumentär. Mer sånt här.
RobinGee 2016-04-01 04:29
Ola Linde och Per, era inlägg känns väldigt trevligt, men hur skall vi komma fram dit. Jag talar om svenska media i allmänhet. Svenska fotografer och skribenter kan göra väldigt mycket själva. När det gäller krigshistoria är hela västra Stilla Havet och Asien rena skattkammaren för reportage. Det har varit mitt arbetsområde i flera decennier, och materialet är outtömligt. Problemet är svenska media. Skriver man till dom och frågar om dom är intresserade av någon ide är standardsvaret ”Skicka in något så får vi se”. Så var det på 50- talet. Numera är det lite som att gå in på McDonalds och be att få äta så får vi se efteråt om och hur mycket vi skall betala. Svenska media har inte riktigt fattat att man måste betala för sig för att få kvalitet, och att kvalitet kommer ur uppdrag, betalda uppdrag, med förutbestämd överenskommet innehåll och målsättning. Det går inte längre att snylta. Resultatet är just ”slakten” som vi debatterat här.
l1nd3c0n 2016-04-01 23:03
När det gäller själva dokumenteringen/rapporteringen av krig är den oerhört viktig för att förmedla förståelse till den stora massan och här håller jag med om att media borde inse att betalda uppdragsfotografer behövs. Samtidigt så sprids bilder idag på ett helt annat vis, där en digital bild inom några sekunder kan finnas hos alla stora nyhetsbyråer. Det ger naturligt ett mindre behov av antal fotografer i fält, samtidigt som de måste göra mer arbete utan kamera.

Det som jag framför allt uppskattade med denna dokumentär var just fokus på fotografens arbete och sådana dokumentärer kan nog vara svåra att sälja in till nyhetsmedia. De saknar ju allmän dragningskraft från den stora publiken, men är viktiga för att väcka nyfikenhet hos några få. Kanske dessa uppdrag behöver finansieras av några utanför media, t.ex. stipendier, raise-funding, kultur pengar.
Anders F. Eriksson 2016-04-02 21:41
Robin: jag tror du hamnat i fel artikel. Den här har inget med någon fotografslakt att göra ...
RobinGee 2016-04-23 04:16
Ingen har nämnt ”fotografslakten” utom du - spydigt (??) men faktiskt, det har med den att göra. Media och andra traditionella köpare i Sverige vill inte betala, eller kanske inte kan efter att dom är så vanskötta, så det blir väldigt svårt att hitta köpare av kvalitet. Fotografer har svårt att hitta betalande kunder. Glöm dock inte att den svenska marknaden är bara 0.16% av världen. Den som vill göra karriär som fotograf, eller bara tjäna lite pengar, bör not titta på de resterande 99.84% av marknaden, där finns faktiskt köpare som ärligt betalar för värde.
PMD 2016-03-30 01:30  
En del av fotografierna på Washington Post-websidan är briljanta. De är mer än krigsdokumentation.
ANNONS

Merläsning

ANNONS
Upp till 6000:- Cashback på Sony-prylar