Annons
Artiklar > SKOLA: Enklare bildlagring med Lightroom

SKOLA: Enklare bildlagring med Lightroom

Plus

Lightroom kan förenkla lagring av dina bilder. Men det finns tricks, som hur du får tydligare visning av vilka bilder som ligger var. Eller hur du flyttar redigerade filer mellan datorer utan att behöva göra om jobbet.


Få obegränsad och direkt tillgång till denna och alla Plus-artiklar för bara

20 kr

för en månad

Redan Plus? Logga in så kan du läsa denna artikel.

Direkt efter genomförd beställning så kan du läsa denna artikel.

Dessutom får du som Plus-medlem:

* Beställningen gäller ett löpande medlemskap om en månad och som sedan automatiskt förlängs med två månader i taget för 79 kr. Ingen uppsägningstid men betald avgift betalas inte tillbaka. Du säger upp enkelt online.


Publicerad 2015-11-06.

7 Kommentarer

Peter Eskilsson 2015-11-06 20:31  
Bra artikel för oss lekmän, men jag behöver nog grundläsa flera gånger. Begriper inte riktigt hur jag kan exportera alla bilder med gjorda justeringar, med bibehållen mappstruktur, som backup till extern disk. För visst går väl det?
Svar från Grevture 2015-11-06 23:21
Det kan låta som ett underligt svar, men det behöver du inte :-)

Vad jag menar är att så länge du har en bra backup av a) alla bilderna (själva filerna, må det vara råfiler, jpeg eller vad du nu har för bilder) och b) av Lightrooms databasfil (lrcat-filen) så räcker det för att återskapa hela rasket.

Vi säger att du har backat upp bägge (a och b ovan) på en extern disk och datorn totalkraschar. Dess hårddisk exploderar, moderkortet brinner upp och skärmen spricker i 14 delar. Datorn är toast.

Du skaffar en helt ny dator, du återställer säkerhetskopian av dina bildfiler (dvs de läggs i samma mappstruktur de hade i den gamla datorn), du kopierar tillbaka databasfilen, installerar Lightroom och öppnar databasfilen. Voilá - alla filerna finns i Lightroom igen precis som före kraschen, med alla justeringar, nyckelord och stärnmarkeringar.

Inte ens om filstrukturen för bildfilerna har ändrats efter återställning så är det något större problem - då kommer bilderna visserligen dyka upp med utropstecken (eftersom Lightroom inte hittar dem där de låg förut), men då är det bara att följa någon av procedurerna som beskrivs ovan för att tala om var bilderna ligger numera. Lite extra jobb, men alla alla justeringar, nyckelord och stärnmarkeringar finsn kvar.

Det viktiga är ju bara att komma ihåg att det är två saker man behöver säkerhetskopiera:
a) själva bildfilerna och
b) databasfilen.

Har man mer än en databasfil (inte ovanligt när man har stora mängder bilder) måste man givetvis kopiera alla de olika databasfilerna (lrcat-filer).
Peter Eskilsson 2015-11-07 09:29
Jo, Martin, och backat lrcat och bildfilerna har jag ju gjort från dag 1. Min tanke är att ju att ha färdiga jpegs för att enkelt dela till ex flickr, vänner, osv. Detta kan jag iofs göra genom exportfunktionen, men då får jag ju ta en mapp i taget, och skapa ny mappar hela tiden, om jag vill behålla samma struktur. Dessutom kanske någon gång byta från LR till ngt annat. Har sett att det finns plugins som ex tree export, men har inte fått det att funka (och inte flickr plugin heller)
Svar från Grevture 2015-11-08 17:18
Nu förstår jag inte riktigt vad det är du försöker uppnå :-)

Har du exporterat färdiga jpeg-filer så får du ju säkerhetskopiera dem tillsammans med allt annat du har på hårddisken. När du väl exporterat en bild är resultaten av den exporten (om det nu är en jpeg eller något annat format) utanför Lightrooms kontroll och spåras inte i databasen.
Peter Eskilsson 2015-11-09 10:19
Jojo. Jag vill bara ha alla bilder som färdigbehandlade jpegs med samma mappstruktur som i LR (fast utanför LR). Naturligtvis måste jag ju backa dom också. Ässch, vi glömmer det....
Tack ändå.../PE
Svar från Grevture 2015-11-09 11:16
Aha, du tänker dig en funktion som uppdaterar ett parallellt filträd med jpeg-versioner av bilderna så det filträdet hela tiden reflekterar det du har i LR? Någon sådan funktion eller lösning känner jag inte till.
Peter Eskilsson 2015-11-09 11:52
Ungefär så, ja. Kanske skulle försöka få igång det där "Treeexport"-plugin. Det verkar onekligen vara det jag vill ha.../PE
matknu 2015-11-09 09:01  
Jättebra artikel tycker jag! Gillar speciellt backupdelen.
[email protected] 2015-11-10 18:05  
Tips till den som vill skilja mellan privata eller jobb-bilder, kan med fördel skapa flera databaser. Det är då möjligt att skapa helt skilda bildsamlingar. Behöver inte heller vara relaterat till jobb. Går utmärkt om man tex är flera om datorn och vill ha sin egen struktur och bildsamling, tex sambo eller barnen. Ända nackdelen är att det inte går (så vitt jag vet) att söka i fler databaser än den aktuella som man har öppen för tillfället.
Evenemangsfotografen 2015-11-19 13:57  
Tack för en bra artikel.
Vad kan man ha för smart lösning när man är två fotografer som ska ha tillgång till samma databas via Lightroom, så att det jag gör även uppdateras på min kollegas dator?
Svar från Grevture 2015-11-19 14:53
Tyvärr är Lightrooms databas inte byggd för att hantera mer än en användare i taget. Det känns synd, men på ett sätt kan man förstå Adobe eftersom en fleranvändardatabas alltid blir mer komplex. Men du är långt ifrån den förste att fråga.

Hur viktigt är det att ni ser varandras uppdateringar i realtid? Räcker det att synka lite då och då?

Om det funkar att uppdatera lite då och då kan ni lösa saken på ett lite klumpigt sätt: genom att använda använda varsin databas och sedan då och då exportera de bilder ni arbetat med som en databas och importera denna export i den andres databas. Det är så jag synkar in det arbete jag gör i min laptop ute på uppdrag eller på resor i min huvuddator hemma.
Få ut mer av Fotosidan som inloggad

Fotosidan är gratis! Som inloggad får du smarta funktioner. Du kan ladda upp 10 bilder och få kritik på dem. Du får vårt nyhetsbrev. Du kan skapa köp&sälj annonser mm

Merläsning

ANNONS
Spara upp till 12000 kr på Nikon-prylar